31 May, 2019

Chans till extra avkastning via Nordnets aktieutlåning

I samarbete med Nordnet

Ibland dyker det upp nya produkter eller tjänster för oss som sparar i aktier som jag tycker är lite extra intressanta. En sådan sak var när Nordnet under hösten 2018 lanserade möjligheten att få extra avkastning på aktierna som man äger, utan att egentligen behöva göra något. Detta genom att aktierna man äger lånas ut vilket ger en ränteintäkt som läggs på toppen av den vanliga avkastningen i form av värdetillväxt och utdelning. När denna nya tjänst dessutom utsågs till årets sparinnovation 2018 från Privata Affärer blev jag extra nyfiken.

Jag har kontaktat Nordnets Sverigechef Martin Ringberg för att han ska få chansen att lära oss mer om denna tjänst. När jag sett lite reklam för aktieutlåningen i sociala medier är det av kommentarsfältet att döma många som har lite svårt att förstå produkten, så hoppas en intervju kan räta ut några frågetecken.



Berätta lite kort om dig själv och din roll på Nordnet

Jag har arbetat 20 år i finansbranschen och hunnit med det mesta inom sparande; från aktiemäklare och Private Banking till försäljningschef inom pension och försäkring. Jag arbetar sedan ett år tillbaka som Sverigechef på Nordnet.

Mitt arbete på Nordnet är det roligaste jag gjort. Vi är finansiella rebeller som lever för att förenkla, demokratisera och revolutionera marknaden för sparande och investeringar.

Själv är jag en övertygad sparare. Jag har alltid sparat, aldrig slutat eller ens gjort ett uppehåll. Jag sparar i fonder och investerar i aktier enligt strategin ”fundamenta med magkänsla”. Det betyder att jag absolut är styrd av siffror och fakta men att jag tycker det är lika viktigt att verkligen tro på företaget och dess affärsidé.  

Kan du beskriva lite grundläggande hur aktieutlånen fungerar? För vilka kunder hos er är denna tjänst tillgänglig, från vilken kontotyp och hur gör man för att delta?

Aktielåneprogrammet gör att alla våra kunder med kapitalförsäkring har möjlighet att få en extra avkastning, automatiskt. Det beror på att Nordnet Pension, som formell ägare av de aktier du valt att investera i, lånar ut dem till stora institutionella låntagare. Allt du behöver göra är att spara i en kapitalförsäkring hos oss, resten sköter vi.

För oss är aktielåneprogrammet ett sätt att ge kunderna något extra, i ordets rätta bemärkelse. Det är en möjlighet att ge de många spararna tillgång till något som tidigare endast varit tillgängligt för ett fåtal, stora aktörer.

Just detta är själva fundamentet i allt vi gör – sparande och investeringar ska vara roligt och det ska vara för alla.

Vilka är det som lånar aktierna av er och hur ser deras säkerhet för lånen ut?

Vi lånar, via vår agent Citi, ut innehaven till stora institutionella låntagare. Det handlar om internationella kapitalförvaltare och banker.

Beträffande säkerheten så är konkurssituationer reglerade i agentavtalet. Om låntagaren skulle gå i konkurs finns säkerheter ställda hos tredje part. Säkerheterna består av government bonds från USA, Kanada, Nederländerna, Storbritannien, de nordiska länderna och Tyskland. Säkerheterna täcker lånen med minst 105 procent av värdet och de uppdateras ständigt.

Vad använder dessa institutioner de lånade aktierna till? Är det bara till blankning (dvs att spekulera i nedgång och sälja aktierna i förhoppning att kunna köpa tillbaka billigare innan de lånade aktierna lämnas tillbaka) eller även i andra syften?

Det finns flera användningsområden. De används både som säkerhet vid olika typer av finansiell produktutveckling och för att säkra upp underliggande tillgångar inom ETP:er. Dessutom används de, precis som du säger, för att genomföra en blankning.

Påverkas möjligheten att belåna min kapitalförsäkring för att få hävstång i mina investeringar av att aktierna kanske är utlånade?

Nej, för dig som kund fungerar det som vanligt. Det betyder att du kan sälja eller belåna din kapitalförsäkring, precis som tidigare. 

Och jag kan sälja alla aktier direkt utan fördröjning? Det vill säga att ni eventuellt lånat ut aktierna är inget som jag märker eller påverkar min egen handlingsfrihet på något sätt?

Du kan sälja aktierna när som helst, precis som tidigare. 

Hur beskattas den ersättning som jag får för utlåningen av mina aktier?

Du betalar ingen separat skatt för den ersättning du får från aktielåneprogrammet. Den schablonbeskattas helt enkelt som en del av värdet på kapitalförsäkringen, att jämföra med utdelningen.

Jag har sett räkneexempel på att 70% av aktierna i en portfölj blir utlånad till 2% ränta vilket efter lite provision och att Nordnet och jag som kund delar på resten skulle motsvara runt 0,65% extra avkastning per år för privatspararen. Är detta en realistisk nivå på utlåningsandel och ränta och därmed extra årlig avkastning för en portfölj bestående av 10-15 svenska storbolag?

Hur stor ersättningen blir skiljer sig från bolag till bolag och från tid till annan. Så den är svår att ge några löften om. Vid senaste utbetalningen, i april, gav Hennes & Mauritz, Latour och ICA Gruppen störst ersättning. Vi publicerar en topplista över de aktier som gett störst utdelning på vår sajt.

Det blev totalt 3,3 miljoner att dela på i den senaste utbetalningen.

Tack Martin för intervjun!

……

Ni som vill läsa mer om det här med aktieutlåningen gör det här https://www.nordnet.se/kampanjer/aktielaneprogram.html.

Att H&M är det bolag som toppar listan över ersättning för utlåningen är extra intressant tycker jag, jag kommer återkomma till detta i ett separat inlägg med egna spekulationer/tankar de närmaste dagarna.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.