12 Jan, 2020

Tålamod som investerare

Man pratar ofta om att tålamod är en viktig del av att bli en framgångsrik investerare. Det stämmer så klart men som jag ser det finns det lite olika nivå på tålamod.

Om vi börjar med den första och enklaste delen av tålamod och att vara långsiktig så tycker jag det är väldigt enkelt. Hela grejen med att spara och investera bygger ju på att hellre få mycket pengar i framtiden jämfört med lite mindre pengar idag. Sparande är bara uppskjuten konsumtion, men med avkastning och tålamod kan man byta pengar med köpkraft X idag mot pengar med köpkraft 2-10X i framtiden. Då pratar vi om framtid som i 10 år eller mer bort. De som investerar idag på jakt efter snabba pengar till sommarens semester kommer ta stora risker och troligtvis inte bli framgångsrika investerare. Att jobba, spara en del av lönen, köpa aktier eller fonder för pengarna varje månad och sen bara fortsätta att spara och köpa och inte sälja på 15-30 år är ju en typ av tålamod.

I vissa fall kanske vetskapen att det efter några års sparande ligger flera hundra tusen på ett konto bara några musklick bort samtidigt som det finns en fin ny bil till salu hos närmaste bilhandlare innebär en stor frestelse och på sätt och vis kräver tålamod för att fortsätta spara. Men det är minst lika mycket fråga om disciplin som om tålamod. Kan man bara vänja sig vid att leva på mindre än lönen så går det hela av sig självt med ett autogiro eller att lägga några minuter på att köpa aktier varje månad. Det här är vad jag har gjort under drygt 15 år och jag har aldrig haft det minsta lilla sug av att plocka ut pengar, minska sparandet eller på annat sätt gå ifrån den långsiktiga planen. Någon skulle kanske kalla det tålamod, men jag har aldrig upplevt det som tålamodskrävande.

Riktigt duktiga investerare som Warren Buffett har dock visat prov på en annan typ av tålamod som jag tycker är mycket svårare. Här handlar det om att våga ligga med kassa i väntan på att priset blir det rätta, vilket kan ta år. För den genomsnittlige investeraren är det troligtvis bäst att vara fullinvesterad så mycket tid som möjligt, men är man tillräckligt duktig och har tillräckligt bra tålamod kan modet att ligga utanför marknaden under perioder för att sen köpa när priset och säkerhetsmarginalen är tillräckligt stor vara det som gör att man verkligen överavkastar index. I väntan på det kanske aktiekurserna fortsätter upp och man går miste om möjlig avkastning genom att ligga utanför börsen med en del av kapitalet. Att klara av det år efter år när man förvaltar både sina och andras pengar tyder på ett otroligt tålamod och långsiktig inställning.

I mitt fall kan jag ta exemplet med investmentbolaget Svolder som under en period i höstas handlades till 10% rabatt, tyvärr hade jag då inga pengar att köpa för (och var inte sugen på att investera för lånade pengar). Nu är rabatten nere i 2% och jag har pengar liggande eftersom jag ännu inte hunnit sätta hela pengen från Akelius pref i arbete. Om jag visste att Svolder skulle handlas till 10-15% rabatt någon gång under första halvåret 2020 hade jag utan problem kunnat ligga på kassa och slå till när det händer. Men nu vet jag inte om eller när det kommer hända igen och att då sitta på händerna och vänta med kontanter liggande i portföljen är verkligen inte lätt. Och skulle jag lyckas vänta och kolla upp kurs och aktuell rabatt varje vecka är det väldigt stor risk att jag slog till redan när rabatten nådde 8%. 

Som tur är siktar jag på en avkastning i nivå med index. Och då är behovet väldigt litet av att ligga på kassa och bara slå till när det är extra bra läge. Därför talar det mesta för att jag inom kort har köpt upp hela kassan och ev köp av Svolder får bli om rabatten råkar vara runt 10% just i den vevan som jag får utdelningar som jag kan återinvestera. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.