
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Ja då var utdelningssäsongen igång på allvar. Ratos och Nordea den här veckan och nästa vecka blir fastighetsvecka med utdelningar från Corem D, Sagax D, SBB D och Castellum. Veckan efter det växlar det upp ytterligare med högutdelare som Telia och Volvo där det är femsiffriga utdelningar i båda fallen. Börsen har ju "tyvärr" studsat upp lite sen början av mars så det ser inte ut att bli några köp just nu på de nivåer som vi såg då. Men sånt är livet och inte mycket att göra något åt, jag kommer inte försöka tajma börsen utan köper löpande när utdelningarna kommer in på kontot. Med relativt många bolag i portföljen och flera som delar ut 2-4 gånger om året och återinvestering av all utdelning blir det ändå någorlunda utspritt med köpen även om det inte är något månadssparande från lön längre. April och maj står dock för över 50% av årets totala utdelningar.
Även om jag inte bryr mig så jättemycket om ifall jag köper 10% billigare eller dyrare eller försöker gissa om det är bättre att sitta på utdelningen några veckor för att försöka köpa billigare så blir ändå intresset för D-aktierna lite beroende av övriga börsens dagsform. För några veckor sedan när Kindred kostade 90 kr, Evolution 900kr, Investor B 180 kr och Sampo 36 Euro så hade jag lagt fokus där om jag haft pengar då. Men idag tycker jag 6,7% DA i Corem D och 7% DA i SBB D känns lockande. Jag har fortfarande rätt låg vikt i preffar/D-aktier i portföljen och runt 7% fast utdelning tycker jag funkar även om inflationen skulle bita sig fast lite över målet på 2%. Stamaktier eller indexfonder bör ge lite mer på lång sikt, men en utdelning som "inte kan" sänkas är inte så dumt för den som vill leva på utdelningar.
Jag har som jag skrev för några veckor sedan tagit in en ny aktie i portföljen genom Diös. Tanken är att vikta upp fastigheter lite utan att köpa ännu mer Castellum. Än så länge har det bara hunnit bli 37 aktier vilket givetvis snabbt måste bli lite mer om det ska vara någon mening. Så här räknar jag med att köpa för i alla fall 10 000 kr närmaste två veckorna.
Så det blir alltså lite D-aktier, Diös och sen som vanligt lite pliktskyldiga köp i Investor som jag alltid försöker se till får sin beskärda dos som någon typ av hedge mot mina egna försök att göra smarta val. Jag tror Wallenbergarna kommer fortsätta prestera och en vacker dag ska jag äga 10 000 Investor och enda sättet att nå dit är att gneta på och köpa. Rabatten är under 10% för närvarande vilket är mindre än normalt, men rabatt är rabatt och Investor är Investor så några aktier blir det.
En aktie som jag tänker köpa lite mer i under våren förutsatt att det inte kommer någon ny info eller kursen går upp avservärt är Sampo. Men här väntar jag till efter utdelningen. I normala fall spelar det ju ingen roll i det korta perspektivet om man köper före eller efter utdelningen då kursen normalt sett går ner motsvarande utdelningen. Men i det här fallet med så hög direktavkastning som nästan 10% och med hög finsk källskatt som jag ska ligga ute med i 3 år så känns det bättre att köpa när kursen gått ner efter utdelningen. Sampo delar ut mycket nu i år vilket beror på att de fått loss pengar från när de sålt aktier i Nordea, så kommande års utdelning blir lägre. Men förutom nästan 10% direktavkastning så har de köpt tillbaka 3% av aktierna vilket blev klart förra veckan och direkt började de med ett nytt återköpsprogram på ytterligare 1% av aktierna. Så det blir nog bra när jag tack vare återinvesterad utdelning snart äger 10% fler aktier samtidigt som totala antalet aktier minskat med 4%.
Jag kommer hålla listan över mina innehav uppdaterad om någon mot förmodan är nyfiken i detalj på vad och när jag köper.