26 Nov, 2022

Veckans jobb: Deltidsbrandman

I den här serien har jag tänkt titta på både extrajobb (det vill säga jobb som en person som redan jobbar heltid kan ha vid sidan om jobbet för att tjäna extra pengar) och jobb som den som främst lever på sitt kapital kan tjäna några tusenlappar på varje månad. Utmaningen med ett extrajobb är så klart alltid att det tar tid och kraft att jobba med ytterligare en sak utanför ett ordinarie arbete. Det vill säga om man jobbar 8-17 måndag till fredag är det jobbigt att dessutom jobba på kvällarna eller helgen.

Men den här veckan ska vi titta på ett extrajobb som är lite speciellt, där du tjänar huvuddelen av dina pengar bara på att finnas på plats inom ett visst geografiskt område, det betyder att du får betalt från ditt extrajobb samtidigt som du utför ditt ordinarie jobb eller ligger och sover. Låter det för bra för att vara sant? Vi får se när vi tittar närmare på veckans jobb som är deltidsbrandman. Jag börjar med lite allmän fakta och sen avslutar vi med en intervju med en person ute från verkligheten.

Bakgrund:
I Sverige finns runt 16 000 brandmän och av dessa är 10 700 deltidsanställda. Att vara deltidsbrandman betyder att man har ett annat huvudsakligt jobb och under vissa perioder har beredskap där man alltid ska befinna sig inom max 5-7 minuter från brandstationen och komma in vid larm. Upplägget med beredskap skiljer sig åt mellan olika orter men det vanliga är att man är 3-4 grupper som delar på beredskapen, till exempel att man har jour dygnet runt en vecka varje månad. Det förekommer också att man har beredskap en fast veckodag varje vecka på vardagarna och sen ett rullande schema med till exempel var 4:e helg.

Största delen av ersättningen utgörs av att man får lön dygnet runt för all tid man har beredskap. Det vill säga under ett dygn där du har jobbat 8 timmar på ditt vanliga jobb, varit hemma och läst bok och kollat på TV i 8 timmar och sovit 8 timmar så får du ersättning för 24h beredskap. Trots att det inte gått något larm det dygnet. Timersättningen för beredskap är låg, runt 30 kr per timme, men då det tickar på dygnet runt och vid sidan av den vanliga lönen blir det ändå en del pengar. Här har vi alltså ett jobb där man kan tjäna pengar när man sover.

Utöver ersättningen för beredskap utgår en mer normal timlön på 200-300 kr per timme för tiden man åker in på larm och tiden man övar/går utbildningar. En genomsnittlig årslön för en deltidsbrandman ligger på runt 80 000 kr före skatt, beroende på hur många grupper man är som delar på beredskapen och hur många larm det blir under just din beredskap. Man får högre ersättning för beredskap under sommarveckor samt på högtider.

Det råder brist på deltidsbrandmän på många orter i Sverige. Så uppfyller man de fysiska kraven och bor och jobbar inom 5 minuter från brandstationen så bör det finnas goda chanser att bli anställd. Utmaningen är så klart att man måste ha ett jobb som går att släppa omgående och en arbetsgivare som accepterar att du kan behöva lämna jobbet utan förvarning.

Vill du läsa mer finns denna officiella hemsida i syfte att informera om jobbet och rekrytera fler deltidsbrandmän.

Hur funkar det då i verkligheten? Jag har kollat med den rutinerade deltidsbrandmannen Jimmy Geller.

Du kan väl börja med att berätta lite om dig själv

Jag är Jimmy, 44 år, boende I Simrishamn med sambo, 2 barn och en Golden Retriever. Jag arbetar som inköpare på Nordic Sea Winery, sedan 1 oktober 2022, dessförinnan så var jag teamleader i produktionen på samma arbetsplats. Jag har varit deltidsbrandman sedan 1999, och styrkeledare sedan 2016.

Hur många deltidsbrandmän är ni på din station och hur ofta har du beredskap? Har ni även heltidsbrandmän eller enbart deltid?

Simrishamn har 20 deltidare (2 st precis anställda och ej klara att ha beredskap) Vi har beredskap var 3:e vecka. Brandmännen måndag 06:00 till måndag 06:00, och vi Styrkeledare har Söndag 20:00-Söndag 20:00. Anledningen till att vi styrkeledare byter på söndagen är att vi har en FIP-bil (en rödmålad personbil som styrkeledaren har med sig dygnet runt under sin beredskap och som åker direkt ut vid larm. Övriga deltidsbrandmän tar sig in till stationen med egen bil eller cykel och byter om där innan de åker brandbil ut på larm) som är smidigare att lämna över mellan oss söndag kväll.

Jag förstår att det varierar väldigt mycket. Men ungefär hur ofta får man larm under en genomsnittlig beredskapsvecka och hur länge är man i genomsnitt borta när man åker på ett larm?

I Simrishamn har vi i princip snittet 3 larm/vecka, de varierar såklart varje år, men överlag så stämmer den bilden väldigt bra. De flesta larmen brukar gå väldigt fort, och vi är då oftast borta under en timme. Men sedan så kan de ju dra ut på tiden, vid större händelser, komplicerade händelser eller där vi står och väntar på andra enheter som måste komma, alltifrån Polis, Bärgare, Restvärde, Försäkringsbolag osv.

Ok, tre larm i veckan låter ju inte så jättemycket. Om man är på jobbet ungefär en tredjedel av veckans timmar borde det betyda att man bara försvinner iväg från sitt vanliga jobb ungefär en gång per vecka som man har jour, det vill säga kanske 1-2 gånger i månaden. Och då oftast en ganska kort stund. Hur fungerar det att kombinera med ett annat jobb? Är det vanligt att man får avdrag på sin vanliga lön för de timmar som man försvinner iväg?

På min arbetsplats är man väldigt förstående och det har aldrig varit problem, och det är såklart olika hur alla gör på sin huvudarbetsgivare, visa drar lön, visa arbetar in tiden, och visa behöver inte göra något.

Man blir ju ganska låst om man måste vara inom 5 minuter från brandstationen dygnet runt en hel vecka. Är det ok att man byter bort två timmar med en kollega som har beredskap en annan vecka om man behöver ta ett viktigt möte på jobbet (som man inte kan lämna om det skulle gå ett larm), ska hämta barn från stallet eller måste åka och storhandla?

På de stationer som det finns många reserver som kan hoppa in, kan ovanstående fråga inte vara några problem. Och det byts ganska ofta för de alternativ som du beskriver. Som Styrkeledare i Simrishamn tex, blir det lite mer komplext att byta, då man måste ha bilen, men det förekommer absolut.

Vad är det bästa med att vara deltidsbrandman? Är det ett extrajobb som du kan rekommendera?

Att vara deltidsbrandman är något att rekommendera starkt, då man får ta del av två världar, att vara civilist samtidigt som att vara brandman.  

Något mer du vill tillägga som jag glömt att fråga om?

Att vara deltidsbrandman i Sverige är ett sjukt underskattat yrke. Vi är ryggraden i Svensk Räddningstjänst. Av Sveriges cirka 15 000 brandmän, är 10 000 deltidare. Det innebär att om deltiden försvinner så kommer ryggraden göra likaså.

Jag tycker Sverige borde satsa på att stärka upp Räddningstjänsten, och satsa på deltiden. Det kommer gynna hela Sverige. Att behålla deltiden istället för att bygga räddningstjänsten på heltid, är fel väg att gå. Dock så behöver heltiden förstärkas och finnas kvar i den form som är idag.

Heltiden klaras sig inte utan deltiden, men deltiden klarar sin långt ifrån sig själva utan heltiden. Tillsammans med de olika förmågorna, samt erfarenheterna från båda världarna så blir räddningstjänsten i Sverige stark!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.