18 Apr, 2018

Uppdatering kring mitt innehav i Diadrom

Detta inlägg publicerades 15 febuari 2018.

Diadrom släppte idag sin bokslutskommuniké. Därför tänkte jag göra en liten kommentar på det och mitt innehav, och följa upp den analys jag publicerade i höstas.

Rapporten var stabil. Det intressantaste:
- Omsättningen/aktie kom in på 2,33. 25% tillväxt, aningen bättre än i Q3.
- Vinst/aktie blev 0,29. 26% tillväxt, ungefär samma som i Q3.
- Utdelningen höjdes från 0,75 till 0,90, dvs 20 % höjning.
- Antalet anställda var oförändrat från kvartalet innan.

Sammantaget landade 2017 på
- Omsättning/aktie 8,46, +32%.
- Vinst/aktie 1,00, +33%.
- Direktavkastningen är nu 4,9%.
- Antalet anställda i snitt under året var 53, +20%.

Sammantaget var det ganska exakt vad jag förväntade mig. I min minianalys från i höstas skrev jag en omsättning på "minst 60 mkr" och en rörelsemarginal "runt 14-15%" och nu blev det alltså 61,6mkr resp 15,4%.

Precis som de senaste kvartalet låter det som allt rullar på bra i VD-orden, och att den stora utmaningen ligger i rekryteringen, vilket man också ser på att antalet anställda inte har förändrats på två kvartal.

Lite kortfattat kring mitt investeringsbeslut: 
- Tillväxt 30 % under 2017, förväntar mig runt 20% under 2018 för att vara nöjd med min investering. Samma för VPA:n.
- Direktavkastning 5 %. 
- Skuldfritt/nettokassa.
- Kraftigt växande bransch. Autonoma bilar är på rejäl frammarch och enligt Diadrom själva är detta väldigt positivt för dem. 
- Välskött och fin historik.
- Viss konjunkturrisk.

Sammanfattningsvis: P/E 18,3, vilket jag tycker är ganska billigt. Kan man fortsätta växa runt 20 % under 2018 och 2019, med bibehållen marginal och utdelning, så tycker jag priset i dagsläget är hyfsat rimligt, men jag skulle kanske förvänta mig en viss multipelexpension om ca 10 %/år + bolagets tillväxt, dvs. en aktieutveckling om ca 30%/år. Best case så får Diadrom vind i seglen från branschen och växer betydligt snabbare, och/eller att man börjar sälja än mer programvara och förbättrar marginalen. Då kan man nog vänta sig en rejäl uppvärdering. Viss risk finns i konjunkturen, men den största risken är helt klart att behålla och rekrytera personal. Samtidigt känns inte nedsidan alltför stor i detta fall.

Jag tycker således risk/rewarden är ganska bra i bolaget. Är lite kluven till om bolaget passar min strategi dock. Fokus ligger ju som ni vet på tillväxt, och frågan är om detta verkligen är det bästa tillväxtcaset? Mycket pekar på att det är ett bra tillväxt case, med accelererande tillväxt för 2017 och en branschtrend som bara pekar uppåt. Men jag ställer mig lite tveksam till om Diadrom och dess ledning har den där tillväxthungern som jag letar efter... Om inte annat så är det väl en bra bas i portföljen i alla fall.

Jag behåller mitt innehav tills vidare. Det är litet, mitt minsta innehav. Anledningen till det är främst 1. För att jag tycker mig ha för dålig kunskap om Diadroms avancerade produkt (gillar att förstå det jag köper, ännu hellre vara kund själv), 2. Jag försöker undvika bolag vars verksamhet kan ta stryk i försämrad konjunktur och 3. Jag gillar resterande innehav i min portfölj extremt mycket, så det finns helt enkelt inte utrymme för mer i Diadrom.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.