18 Jan, 2019

82.000 hyresrätter försvann på 4 år

 

Hyresregleringen måste bort!  

Som ni säkert hört har det höjts en hel del röster för att den förhatliga hyresregleringen vi har i Sverige måste tas bort. Nu senast var det två professorer vid KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) och Lunds Universitet som gick ut och redogjorde för vilken skada regleringen orsakar. Även vi här på bloggen har tidigare skrivit om vilka följder regleringen har och får. De båda professorerna har en väldigt stor poäng i det de skriver. De tar upp ett exempel som är väldigt tydligt:

”...Han betalar 12 000 kronor i månaden. Marknadshyran ligger kring 20 000 kronor. Varje år får han genom hyresregleringen en subvention på bortemot 100 000 kronor per år, en gåva som vid en evighetskapitalisering motsvarar 2,5 miljoner kronor (vid 4 procents ränta). Här skapar hyresregleringen en grotesk orättvisa som snarast bör elimineras.”

Ytterligare en anledning som tas upp i artikeln är att det tillförs inga nya hyresrätter. Tvärtom har vi en nettoförlust när det kommer till hyresrätter i Sverige. Under den senaste alliansregeringen tillkom det 65.000 st hyresrätter samtidigt som det ombildades 147.000 st hyresrätter till bostadsrätter. Det innebär en nettoförlust på 82.000 st hyresrätter.

Det här fenomenet har vi skrivit om tidigare och i nuvarande takt kommer ALLA hyresrätter vara borta år 2049. Det enda som kan ändra detta är marknadshyror för i dagsläget är det bästa sättet för mig som fastighetsägare och ägare av bostadslägenheter, att sälja fastigheterna till de boende för marknadspris och sen investera pengarna i hyresfastigheter bestående av lokaler istället. Där kan jag nämligen få marknadshyra. Det går inte en dag utan att jag funderar på eller räknar på hur det skulle bli om jag sålde alla mina lägenheter till de boende i en ombildning och istället köpte lokalfastigheter eller noterade aktier. Och det är verkligen inte det bästa för Sverige, det är jag säker på!

Som kontring på ovanstående artikel har Hyresgästföreningen/Socialdemokraterna skickat ut sin allra mest kända ”ekonom”: Mauro Scoccos bror Sandro Scocco. Sandro uttalar sig i en debattartikel i DN och han totalsågar professorernas argument genom att berätta att Belgiens bostadsmarknad (som de delvis jämförde med) minsann också har vissa problem. Ja när de riktiga argumenten tryter får man ta till ett halmstrå…

Kontentan av det hela är att partiet (S och V) kämpar emot marknadshyror med näbbar och klor och deras retorik är lätt att köpa: ”ingen ska behöva tvingas att flytta” ”alla ska ha råd att bo”. Men faktum är att vi med deras politik kommer minska möjligheten för alla att bo. De vill med andra ord att alla ska ha det lika dåligt. Allt i sann socialistisk anda. Men faktum kvarstår, om vi inte låter lägesfaktorn ha en påverkan på hyresnivån kommer vi snart inte ha några hyreslägenheter kvar och den  socialistiska lobbyorganisationen Hyresgästföreningen kommer då ha grävt sin egen grav för då kommer de inte ha några medlemmar kvar.

 

Läs mer om bostäder och bostadspolitik

 

Varför har vi bostadsbrist?

År 2049 kommer det inte längre finnas några hyreslägenheter

Hyresregleringen måste bort - även för gamla lägenheter (DN)

Hyreskommissionen = Hyresgästföreningen

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.