15 Oct, 2022

ABAS Protect - IPO

 

Börsnotering ABAS Protect

 

ABAS Protect är ett företag som tillverkar traditionellt stängsel för dagis, skolor, arméförläggningar, fängelser mm mm. De tillverkar också automatiserade grindar för industri och offentlig verksamhet och det är här den stora utvecklingen skett och sker. Deras grindar är lite smartare och lite snyggare än de flesta konkurrenter och genom en tajt organisation och smarta sätt att köpa material, att tillverka grindarna hela vägen till att transportera dem har ABAS lyckats ta marknadsandelar och att växa.

Verksamheten bedrivs främst i det lilla samhället Ambjörnarp på gränsen mellan Småland och Västra Götaland samt i Polen där en del legotillverkning sker i egen verkstad. ABAS äger sina egna verkstäder och har nyligen köpt till en extra fastighet i Ambjörnarp för att kunna utöka produktionen. Det finns helt enkelt en del substans i bolaget. Basen till grindarna tillverkas i fabriken i Polen och fraktas sedan till Ambjörnarp där montering sker och där elektroniken appliceras.

ABAS Protect är ett nästan 100 år gammalt verkstadsbolag som från början tillverkade, eller vävde stängsel. Efter ca 90 år när finanskrisen inträffade 2008 hade verksamheten spridit sig och omfattade allt från kärnverksamheten stängsel och grindar till entreprenader mm. I samband med detta kom ny ägare in och strukturerade upp ABAS till det bolag vi idag ser. Det var några tuffa år där i början när verksamheten skulle stuvas om och leveranskedjorna skulle trimmas och ändras men det hårda jobbet är det vi idag ser frukterna av. Sällan har väl citatet om personen som sitter i skuggan av ett träd pga att någon planterade trädet för många år sedan varit mer passande.

ABAS äger en del fastigheter och har en del lån men vi anser att belåningen är mycket rimlig och befogad. Vid halvårsskiftet uppgick kortfristiga skulder till 15 MSEK och de långsiktiga skulderna till 22 MSEK. Detta ska ses i ljuset av att bolaget dels äger fastigheter, dels har varulager på 26 miljoner och dels omsatte 67 miljoner år 2021. För 2022 ser prognosen betydligt högre ut.

 

Tillväxt

ABAS uppvisar en fin lönsam tillväxt och givet de preliminära siffror som redovistas för starten av 2022 så ser det knappast sämre ut för resten av året och för den närmaste framtiden. Det hemska omvärldsläget är något som talar för att ABAS marknad växer trots eventuell kommande lågkonjunktur.

 

Fakta om noteringen

 

Teckningskurs: 12,50 kr per unit. (en unit innehåller 1 aktie och 1 TO)

Teckningsoptioner: Varje teckningsoption ger möjlighet att under perioden 13 november-24 november 2023 teckna en ny aktie där kursen för teckning ställs till 70 % av den vägda genomsnittskursen för boalagets aktie under perioden 16 oktober-27 oktober 2023.

Teckningsperiod: 28 september – 18 oktober 2022

Sista svarsdag: 18 oktober 2022

Likviddag: 16 december 2021

Storlek på erbjudandet: 12 MSEK

Minsta teckning: 500 units (6.250 kr)

Courtage: 0 kr

Förväntad första handelsdag: 1 november 2022

Börs: Spotlight

Ticker: ABAS

Emissionsintitut: Nordic Issuing

Listingpartner: Företagsfinansiering Fyrstad AB

 

Starkt förankrad styrelse

Styrelsen består av ordförande Mikael Palm Andersson som i dagsläget bland även svingar klubban i börsnoterade Touchtech samt är VD för Advokatfirman Wohlin i Göteborg. Sytelsen består också av storägaren Niclas Johansson som får anses vara den som skapat det ABAS vi ser idag, Roger Axelsson, Thomas Karlsson och den andra externa ledamoten Johan Ohlsson.

 

Varför notering?

ABAS Protect är som sagt ett nästan 100 år gammalt bolag men i den form vi ser bolaget idag är det ändå ganska ungt. Under den unga resan har bolaget växt så det knakar och nu är det dags att ta nästa steg för bolaget. Som ni ser nedan ska pengarna användas till att utvidga befintliga fabriker, köpa mer mark för att kunna bygga större fabriker i framtiden. För att vara ett attraktivt alternativ på marknaden måste ABAS kunna leverera till kunderna när kunderna vill ha sina områdesskydd. Därför är det viktigt att ha kapacitet att kunna bygga samt att ha ett förhållandevis stort lager. Nu är bolaget redo att ta dessa nästa kliv och därför noteras bolaget.

 

Ankarinvesterare

Ankarinvesterarna i den här noteringen är en stor samling privatpersoner och några större företag, främst i närområdet. Hela styrelsen/ledningsgruppen förutom Niclas Johansson (som idag äger 89% av bolaget och faktiskt är den som säljer en liten del) finns med i listan över teckningsåtagare. Även ABAS listingpartner Företagsfinansiering Fyrstad AB finns med bland åtagarna Pilotskolan på en ny nivå helt enkelt.

 

Lock-up

För säljande aktieägare Sävshult Invest AB finns ett lock-up avtal som sträcker sig 3 år fram i tiden men det innebär inte ett förbud mot att sälja utan det är en begränsning om att maximalt 10 % av bolagets aktier får säljas. Även Företagsfinasiering Fyrstad har lock-up på 3 år.

 

Tecknar

Vi tycker att ABAS Protect är ett intressant företag pga att de levererar produkter av järn och stål. Eller metall då men ni förstår nog vad vi menar. I tider av kraschade tech-företag och kraschade serieförvärvare tycker vi det känns lovande och när bolaget dessutom består av personer som vi fått förtroende för och som visat år efter år att de kan leverara såväl tillväxt som vinst så blir valet att teckna ganska enkelt. Det här blir sannolikt en av mycket få IPO:er för året där vi tecknar och vi går in med en, för oss, hyfsat rejäl stek.

 

Bäst chans för tilldelning

De senaste noteringarna som vi skrivit om och sett har knappt fyllt böckerna men utifrån intresset vi sett för ABAS är vi ganska säkra på att de kommer fyllas i varje fall. I oroliga tider tycks investerare dras till lite mer jordnära investeringar och vad kan vara mer jordnära än ett verkstadsföretag som ligger så nära gränsen till Småland att man knappt kan avgöra vilken sida gränsen det ligger? Det går att teckna via din bank eller via teckningssedel enligt nedan.

 

Teckna ABAS Protect

 

Läs mer om IPO och börsnoteringar

Hur man lyckas med IPO-investeringar

IPO-pappan

GW-effekten

 

IPO:er är lite som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.