28 Jun, 2018

Aktieägarrabatt och aktieägarförmåner

Uppdaterad:
29 Jun, 2023

Vilka bolag har aktieägarrabatter?

Förr i tiden var det vanligt med aktieägarrabatter för de som ägde aktier. Med tiden har detta blivit mer och mer ovanligt. Beror det på ett mer syniskt synsätt från investerarna eller är det månntro andra orsaker som ligger bakom? Hur som helst finns det några företag som jobbar vidare med rabatter. Det finns en del listor på bolag som har fina rabatter för aktieägare men jag hittade ingen aktuell så här kommer en.

Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
Akteiägarförmåner
  • Skistar
  • Nordic camping
  • Rezidor
  • New Wave
  • SAS
  • Orasolv 
  • Grönklittsgruppen
  • 2 entertain

Skistar aktieägarrabatt

Skistar är det klassiska aktiägarförmånsföretaget som de allra flesta känner till och det första som kommer på tal när man talar om aktieägarförmåner och aktieägarrabatter. De lämnar 15 % aktieägarrabatt på skipass, skidskola och skiduthyrning till alla aktieägare som äger minst 200 aktier. Lite extra heder skall ges åt Skistar som verkligen tar sin rabatt för aktieägare på allvar. När de genomförde en akitesplit för något år sedan valde de att behålla antalet aktier så tröskeln för att uppnå rabatten blev lägre.

Slår man ut det på en vecka i Trysil (Aktiepappas favorit) för en vuxen och två ungdomar sparar man 830 kr på skipass och 420 kr i rabatt på hyra av utrustning. Skall vi göra ett enkelt räkneexempel och bortser från inflation, utdelning mm så skulle de ge 22 skidveckor innan hela investeringen på 28.000 kr har betalat sig. Dagens stängningskurs är 140 kr. 

22 skidveckor blir två veckor om året i 11 år. 

Det går även att räkna på utdelningen på sina investerade pengar och de ger 798 kr per år givet att nuvarande omständigheter står sig. Enkelt uttryck; åker man skidor i svenska skidbackar är sannolikt 200 aktier i Skistar en av de första affärerna man bör göra. Dessutom är skidåkning såväl hälsosamt som riktigt riktigt roligt! Värt att nämnas i sammanhanget är även att medlemmar i Skistars Kundmedlemskapsprogarm ”My skistar” som ger en viss rabatt vid tidig bokning mm. Vi föredrar såklart den rabatt skistar ger till sina aktieägare före medlemsprogrammet men fram tills man uppnått gränsen för Skistars aktieägarrabatt så kan man använda det.
 

 

Skistar aktieägarrabatt

Mer informationer om Skistars aktieägarförmåner finner ni här.  

Nordic camping aktieägarrabatt

Nordic camping & Resorts lämnade likt Skistar 15 % rabatt för aktieägare.

Uppdatering:

2016 noterades bud på Nordic camping. Budet innebär en premie på 26 % och rekommenderas av aktieägarna och numer är det Norvestor equity som äger Nordic Camping.

Rezidor

Hotellägaren Rezidor med 457 hotell i 80 olika länder erbjuder 10 % rabatt på standardrum och de erbjuder även ägarna medlemskap i deras lite finare kundklubb med poäng mm. Spontant känns det inte som något som kan konkurrera ut Booking.com eller Hotels.com.
Det positiva med Rezidors aktieägarrabatt är att det krävs endast 200 aktier för att åtnjuta den. Aktien stängde idag på 38 kr vilket gör att det bara krävs 7.600 kr för att åtnjuta rabatten.
Mer information om Rezidors aktieägarförmåner finner ni här.  

Nordic camping aktieägarrabatt

New wave

*Uppdatering* Sedann30 maj 2020 har New Wave avslutat sitt aktieägarkort. Tråkigt men sant och anledningen sägs vara att de administrativa kostnaderna blev för stora. Klädföretaget New wave som numera även äger hotell och glasbruk i Kosta erbjuder likt Skistar och Nordic camping 15 % rabatt för aktieägare. Det fina med Torsten Jansson (New Waves grundare och starka man) är att han är generös nog att erbjuda detta från första aktien! Kanske har det något med Torstens sambo Ulrica Messings socialdemokratiska förflutna att göra att det är så en så här solidarisk rabatt. Kanske är det Torsten om tänkt till och insett att ingen köper en aktie. Inte många i alla fall. Som aktieägare beställer man ett aktieägarkort som sedan ger rabatt på:
- Kosta Outlet Köpmanshuset, Kosta*
- Kosta Outlet Sport Shop, Kosta*
- Kosta Bodabutiken, Kosta
- Kosta Boda Art Hotel (mat, dryck** och boende), Kosta
- Kosta Outlet Restaurang, Kosta*
- Kosta Kafé, Kosta
- Kristallshopen, Orrefors
- Orrefors Kosta Bodabutiken, Höganäs
- Orrefors Kosta Bodabutiken, Gustavsberg
- New Wave Group Factory Shop, Gällstad
- Glasbruket, Freeport, Kungsbacka
- J.Harvest & Frost, Mood Stockholm
Det mesta av det här saknar värde för Aktiepappan men Kosta Boda Art Hotell  kan vara värt ett besök. Kombinerar man det med en investering i New Wave kan det bli både en bra affär och en billig get-away. Ett tvånätters spa-paket inklusive måltider kostar 6000 kr för två personer och då blir det 900 kr i besparing via kortet.
Mer informaion om New waves aktieägarförmåner finner ni här.  

SAS aktieägarrabatt

Flygbolaget SAS erbjuder lite specialbiljetter för de av sina aktieägare som äger minst 400 aktier. Det är ärligt talat rätt så rörigt att reda ut vilka förmåner man egentligen ger sina aktieägare.
Mer information om SAS och deras aktieägarrabatter finns här.
 

Orasolv aktieägarrabatt

Tandvårdsföretaget Orasolv erbjuder rabatt på tandvård. Likt New wave verkar det inte finnas något krav på antal aktier för att åtnjuta rabatten som omfattar 10% på allmän tandvård och 5% på specialisttandvård. Både aktieägaren och dennes familj omfattas av erbjudandet.
Mer information om Orasolv och deras aktieägarförmåner finns här.  
 

Grönklittsgruppen aktieägarrabatt

Detta är för mig ett helt okänt bolag som jag hittade när jag googlade i ärendet. De äger följande anläggningar; Orsa Björnpark, Grönklittsanläggningen, Orsa Camping, Orsa Bowling och McGregors Sportsbar, Siljansbadets Camping, Enåbadets Camping och Enåbadets Camping inomhusbad, Grännastrandens Camping, Tänndalen samt Moraparken och deras aktier handlas på något som de enligt sin hemsida kallar ”Mäklarlistan”. Man uppmanas att kontakta sin aktiemäklare för handel. Kanske kan det vara intressant för någon som gillar att investera i upplevelseparker och som besöker dem. Personligen har Aktiepappa besökt Björnparken vid ett tillfälle och det var en helt okej park och även om upplevelsen inte var direkt hissnande så har framför allt isbjörnarna och vargungarna etsat sig fast i minnet.
Jag är inte alls van att bedöma siffror för den här typen av bolag men jag tycker det ser rätt OK ut. Årsredovisning Grönklittsgruppen.
Rabatten är intressant. De har ett upplägg med rejäl rabatt (50 %) för aktieägare som bokar sista minuten. Sen har de 20 % på massa aktiviteter och i souvenirbutiker. Slutligen ger de 10 % rabatt på vad man får förmoda är de mest populära attraktionerna Orsa Björnpark och Sagolandet. Rabatten gäller för ägaren och tre personer till. Intressant med personer istället för familj. Det känns lite mer 2016 än begreppet ”familjen” som fler av våra andra förmånsaktier anger. Mer information om Grönklittsgruppens aktieägarförmåner finns här.


2entertain (Moment group) aktieägarrabatt

Showföretaget 2entertain äger och driver Wallmans (salonger) i såväl Stockholm som Oslo, Oscarsteatern, Intiman, Hamburger börs, Chinateatern i Stockholm, Cirkusbygningen i Köpenhamn mfl. De äger även varumärket Ladies night samt Lisebergsteatern i Göteborg.
2E Group som företaget heter numera erbjuder ingen direkt rabatt utan har valt ett aktieägarprogram, som väl närmast får betraktas som en aktieägarförmån. Info om programmet finns här. Programmet riktar sig till alla aktieägare som äger mer än 1000 aktier. Givet en aktiekurs 18,80 gör detta att man behöver investera ca 19.000 kr för att åtnjuta förmåner i form av:
” 2E Group är en underhållande aktie med ett aktieägarprogram för den som har 1000 aktier eller fler. Tanken med aktieägarprogrammet är att aktieägarna ska få en närmare inblick i de olika verksamheterna och en nära relation till koncernen. Därför kan man som medlem få ta del av erbjudanden kring koncernens produktioner i form av biljetter till smygpremiär samtidigt som man hålls uppdaterad med aktuell information om bolagets verksamhet.”
Utöver detta får all aktieägare ett erbjudande om billiga biljetter till mat och smygpremiären av Vallarnas friluftsteater i Falkenberg.
Ägarbilden ser ut som följer; Bo Wallblom (kosmetikakung och storägare i Mary Kay), Krister Claesson och Stefan Gerhardsson (buskisartister och kända som ”Stefan och Krister” för den äldre publiken) kontrollerar i princip bolaget. Aktiekursen har gått stadigt nedåt det senaste året men kanske kan det vända.
2E Group bygger ett nöjespalats på Kungsportsplatsen i Göteborg som skall vara färdigt 2017. Kanske kan det vända kurvan? En så kallad turnaround-kandidat?

Mer information om 2E Groups aktieägarförmåner finner ni här.

Företaget har återigen bytt namn och heter numera Momentgroup.

 2entertain (Moment group) aktieägarrabatt

Brewdog

Det amerikanska independentbryggeriet Brewdog startade i Skottland 2007 och erbjuder sina investerare 5 % rabatt på deras barer över hela världen (de finns bland annat på söder i Stockholm, i Göteborg, Barcelona, Berlin, Bologna, Bryssel, Florens, Grünerlöcka, Helsinki, Hong Kong, Kungsholmen, Malmö, Roma, Roppingi, São Paulo, Turku och Warzawa.

Vidare erbjuder de 20 % "lifetime discount" i deras -USA-shop För alla.

Om man väljer att investera mer än 500 dollar går man upp en nivå och får rabattkupnger, tre exklusiva öl mm. Nästa nivå är över 1 000 dollar vilket ger en signerad bok; James books, Business for punks. Sen finns det även nivåer på 2 500 dollar respektive 5 000 dollar. Oklarhet råder kring hur aktierna handlas dok men för er som är sugna på att investera och gillar öl; Kör så det ryker!

Bolaget då? Jo de får liknas vid crowdfunding och de som är aktieägare anses i en artikel i SVD vara sådana människor som vill peka finger åt etablissemanget. En anledning så god som någon att investera i dem säger jag.

Rasta

Rasta Group är noterat på alternativa listan. Alternativa är en lista som ägs till största delen av Spiltan och där det går att handla endast några få dagar per månad med de noterade aktierna. Det verkar inte gå att handla i ISK eller KF där vad jag har sett men om ni vill handla där så rekommenderar jag att ni kontrollerar på alternativa listans hemsida. Lite rolig information som jag inte visste om Rasta var att storägaren i Svolder, Rolf Lundström också är storägare i Rasta. Det visade sig också när jag arbetade med lite research för detta inlägg att anledningen till att det var svårt att hitta Rastas aktie var att de avnoterats från de officiella listorna och istället noterats på alternativa. Lite maktkamp verkar det ha varit också. Hur som helst har de förmåner enligt nedan:

10 % rabatt på alla Rastas restauranger och hotell i Sverige.

Superfruit

Superfruit är ett danskt onoterat  och de erbjuder sina kunder 20 % rabatt på produkter vid köp från deras hemsida. Superfruit går att handla via Pepins. Om ni gillar och brukar köpa deras produkter är mitt råd att ni genast kollar upp hur man handlar deras aktier via Pepins. 20 % är riktigt bra rabatt! 

Utländska aktieägarförmåner

Det finns fler utländska aktieägarförmåner och den som till exempel vill köpa Mulberry med 20 % rabatt kan till exempel göra det. Mer info finns här. Värt att nämna är Disney (Euro Disney) och Legoland som ger förhållandevis bra rabatter för de som besöker deras nöjesparker.

LVMH

LVMH har en aktieägarklubb som erbjuder en del trevliga förmåner. Går man med i deras kundklubb får man en tidning, möjlighet att besöka vissa av deras dryckestillverkare (Hennesy och Veuve Ccocquot) samt en del tillfälliga erbjudanden.


Andra bloggar som skrivit om aktieägarförmåner:
Zacerol
Sparklubben
Rikatillsammans

Vilka bolag har aktieägarrabatt?

Skistar

Nordic Camping

Rezidor

New Wave

SAS

Orasolv

Grönklittgruppen

2 entertain

Har Skistar aktieägarrabatt?

Ja!

Är Skistars aktieägarrabatt bra?

Ja!

Hur många Skistaraktier behövs för att få rabatt?

200 aktier

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.