LVMH varumärken

Louis Vuitton Moët Hennesy
LVMH är ett lyxbolag som säljer till synes överprissatta produkter till lyxtörstande människor och de äger några av världens mest åtråvärda varumärken. De tjänar bra med pengar och de växer år för år. Dessutom har de den goda viljan att betala ut en del av vinsten till oss aktieägare. Senast valde de att höja utdelningen rejält. Vad är det då för företag vi tittar på? Vi börjar med att titta till deras varumärken.
Champagne
Moët & Chandon
En riktig skitchampange om uttrycket ursäktas om denna ädla dryck. Oavsett kvaliteten på drickan är Moët en av de allra mest kända och mest sålda champagnerna. 2015 såldes inte mindre än 30 miljoner flaskor. Det är bra marknadsföring det. Själv väljer jag att köpa champagne från andra hus då man kan hitta bättre kvalitet för mindre pengar men jag vet att majoriteten av människorna hellre köper det de känner till än att leta och jämföra. Speciellt när det kommer till alkoholhaltiga drycker då det ofta verkar vara bråttom.
Dom Perignon
Här har vi ytterligare en champagne men här kan vi verkligen inte ens nämna ordet vi använde om tidigare dricka. Detta är Moëts prestigecchampagne och det är en förstklassig dricka rakt igenom. Dom Perignon själv var en munk som på slutet av 1600-talet bidrog stort till utvecklingen av champagnen. Bland annat ligger han bakom stålgrimman som är en säkerhetsdetaljs som numera återfinns på alla mousserande viner. Produkten i flaskan är förstklassig rakt igenom även om man såklart betalar en hel del för namnet.
Veuve Cliquot (gula änkan)
Nästa kända champagne från LVMH. En högst ordinär champagne som brandats framgångsrikt likt de allra flesta andra produkter i bolaget. Världens näst mest sålda champagne med 19 miljoner sålda flaskor 2015.
Krug
Ytterligare en förstklassig champagne helt i stil med Dom Perignon.
Mercier
Detta champagnehus har jag själv ytterst begränsad erfarenhet av men den enda gången jag provat produkten var jag inte särskilt imponerad. En medioker instegschampagne helt enkelt.
Ruinart
En lite bättre champagne om man får tro de som uttalar sig. Själv har jag inte testat den men det kommer säkert något tillfälle att göra det.
Armand de Brignac
Prestigemärket Armand de Brignac sär startat av champagnehuset Cattier och det är fortfarande Cattier som levererar innehållet till flaskorna. Armande de Brignac ägdes tidigare av rapparen Jay-Z men 2021 köpte LVMH 50 % av champagnehuset som tillverkar rapparchampagnen nr 1: Ace of spades. Personligen tror vi att detta kan vara ett bra komplement till LVMH:s champagnestall. En lite dyrare champagne som kan konkurrera med Louis Roederers Cristal trots att det finns risk för kanabalisering på egna varumärket Dom Perignon.
Cognac
Hennesy
Självklart är det Hennesy som är grunden i LVMH:s cocnacsproduktion. Cognac är precis som Champagne en vara som inte kan massproduceras i samma utstreckning som Champagne på grund av de strikta regler som gäller för tillverkning av såväl Champagne som Cognac. Det faktum att de måste tillverkas inom ett visst distrikt gör att risken för plagiat från Kina mm är om inte obefintlig så i alla fall mindre än när det kommer till LMVH:s väskor.
Whiskey
Ardbeg
Ett varumärke som till och med jag som aldrig dricker whiskey känner till. De kostar mellan 500 kr och 4 800 kr per flaska på systembolaget så även här har man lyckats fint med marknadsföringen. Ingen köper dock en flaska för 4 800 kr på BARA marknadsföring utan varan måste också hålla klass.
Glenmorangie
En lite billigare whisken som ligger på 400 – 900 kr på systembolaget. Whiskeyns Mercier om vi tar en champagneliknelse.
Fashion & Leather goods
Loius Vuitton
När det kommer till väskor börjar vi såklart med kronjuvelen bland både väskor och bland LVMH:s varumärken. Få har väl missat de väskor som bär emblemet LV. Jag ska inte säga att jag tycker att de är varken prisvärda eller snygga men jag tycker om hur de säljer. Lite som champagnen. Jag vet att det finns mer prisvärda produkter men merparten av världens befolkning tycker annorlunda och det har LVMH gjort till sin affärsidé och det gillar jag!
Marc Jacobs
Väskor, plånböcker, klockor, skor, parfym, smink och mycket mer. Allt designat med stil och i allra högsta gran åtråvärt. Även här säljer man som smör i solsken och pengarna rullar in till LVMH.
Christian dior
Den gamla klassikern Christian Dior är även de en del i LVMH.
Fendi
Det hundraåriga italienska modehuset Fendi är en del av LVMH.
Kenzo
Kenzo Takada grundade modehuset Kenzo så sent som 1970 och numer är det en del av LVMH.
Tiffany´s
Tiffany & company är en amerikansk institution mer eller mindre då de varit med ända sedan 1837. Smycken är deras stora segment men de är idag ett klassiskt modehus med fler produkter än smycken.
Parfym och skönhet
Med varumärken som Christian Dior, Marc Jacobs, Givenchy, Acqua di Parma, Saphora mfl är LVMH en maktfaktor även här.
Klockor och smycken
Hublot
En nutida klassiker som pryder armen på mer eller mindre alla fotbollsspelare som gjort vandringen från favelan till Camp nou. Samma här; jag skulle aldrig sätta en Hublot på armen men ungdomarna i orten drömmer om klockan som Neymar och Ronaldinho har. Bra marknadsföring igen!
Tag Heuer
En betydligt enklare klocka än Hublot men en klocka mer för massproduktion och massförsäljning. En bra produkt till ett rätt så bra pris faktiskt och Tag heuer känns som klockornas svar på Mercier. Ovanligt för LVMH att föra en så pass prisvärd produkt faktiskt och jag skulle inte bli förvånad om priserna på detta ur kommer höjas rejält framöver.
BVLGARI
På samma sätt som Moët dominerar på champagnemarknaden är BVLGARI närmast en institution när det kommer till smycken och här behövs inte någon närmare kommentar.
Hotell och investeringshjälp
Via varumärkena Cheval Blach och Investir erbjuder man även såväl investeringshjälp för den lite rikare delen av befolkningen som boende för de samma. Kort och gott: LVMH har väldens rika och de som önskar vara just rika, i ett järngrepp och vi ser faktiskt ingen stor risk att de kommer tappa eller släppa den positionen.
Själva företaget då undrar ni? Jodå det finns en del siffror med och vissa av dem skrämmer lika mycket som priset på en klocka från Hublot eller en väska från Louis Vitton.
VD: Bernard Arnault
Marknadsplats: Frankrike Equiduct
Kurs: 242 Euro
Utdelning: 2,02 %
Börsvärde: 125,68 BSEK vilket är helt sjukt stort
P/E-tal: 24,35
Ägare hos aAanza: 843 st (snart 844)
Som ni ser talar vi om ett gigantiskt företag som handlat till ett hejdlöst högt P/E-tal men ni minns väl vad vår vän Warren B säger: "pris är det du betalar, värde är det du får". LVMH säljer en livsstil och vi tror att den livvstilen kommer sälja även i framtiden. Just nu sitter vi och filar på en portfölj där LVMH skulle passa fint och det kommer med all sannolikhet bli ett köp där under våren. Vår enda oro består egentligen i dels det skyhöga P/E-talet och dels det faktum att den produkt vi känner oss mest bekväma i att testa (champagne) ger oss känslan av att åtminstone produkten Möet är hopplöst överprissatt.
Läs gärna mer om LVMH hos investeraren och bloggaren Magnus Andersson (fundamental analysbloggen) som skrivit flera inlägg om företaget.

Moet, Dom Perignon, Veuve Cliquot, Krug, Mercier, Ruinart, Armand de Brignac.
Hennesy, Ardbeg, Glenmorangie.
Louis Vitton, Marc Jacobs, Christian Dior, Fendi, Kenzo, Givenchy
Hublot, Tag Heuer, BVLGARI.
Cheval Blach, Investir.
Louis Vitton ingår som ett av LVMH:s lyxmärken. LVMH i sin tur är börsnoterat och ägs till största delen av fransmannen Bernard Arnault
LVMH är ett börsnoterat bolag och de är noterade på Franska börsen Equiduct.
Ja det kan man. LVMH är börsnoterat och vem som helst kan köpa aktier i dem.