11 Jun, 2024

Axfood miljardförvärvar

Uppdaterad:
11 Jun, 2024
Axfood - City Gross

Axfood köper City Gross

Idag kom det en nyhet inom den svenska matvärlden. Det är Axfood som köper konkurrenten City Gross i en miljardaffär.  2 miljarder betalar Axfood för resterande 90,1% av aktierna i City Gross. Sedan tidigare ägde Axfood 9,9% Köpet innebär att familjen Bergendahl lämnar kontrollen över bolaget efter över 90 år. City Gross startade sin verksamhet 1933 och har i dagsläget ett 40-tal butiker. 

City Gross har i dagsläget 42 t stormarknader och de omsätter 9 miljarder årligen och de redovisade för första gången på många år en förlust för senaste räkenskapsåret (-132 miljoner). Tidigare har vinsten legat på ungefär de summorna fast utan minsutecknet.

Betalning sker via egen kassa “och kreditfaciliteter” och självklart skall affären godkännas av konkurrensverk i såväl Sverige som EU.

Axfoods VD kommenterar köpet:

- "Vi tror mycket på City Gross och som ägare kommer vi att investera i att utveckla konceptet och effektivisera driften. Vi ser fram emot att tillsammans arbeta för att stärka kedjans position och tydligare utmana de stora aktörerna inom det växande stormarknadssegmentet"

För den som är intresserad av mer detaljer kommer information att lämnas kl 10.00 dag. Länk nedan.

Aktiepappa äger en liten slatt med aktier i Axfood och det ska bli spännande att se hur marknaden tar emot detta besked. Personligen är jag positiv. Jag tror City Gross kan komplettera Wuillys och Hemköp på ett bra sätt. Sen är jag fundersam över att man inte jobbar mer med att snygga till i Willysbutikerna för att göra dem mer attraktiva men det är en annan fråga.

Läs mer om Axfoods förvärv av City Gross

Axfood köper City Gross

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.