2 Jul, 2019

Bolagsstämma i Svolder

 

 

För ett tag sedan var det dags för årsstämma i Svolder och i vanlig ordning var Aktiepappa på plats för att titta till sitt favoritbolag. Även denna gången hade vi stämt möte med ett antal vänner från finanstwitter vilket alltid är lika roligt.

Roadtripp

 

Vi startade resan hemma i Göteborg kl 07.30. Första stopp blev i Ödeshög där vi fyllde på både bil och personers energiförråd. Fikan var inget att skriva hem om men man får inte vara så kräsen när man är på roadtripp. Speciellt inte när man håller sig längs de stora vägarna.

Finefood

 

Roadtrippen fortsatte med målet Hammarby sjöstad och en traditionsenlig lunch hos Finefood. Finefood är definitivt ett av Stockholms både trevligaste och godaste ställen för att äta lunch. Har ni inte varit där så är det vår varmaste rekommendation att ni tar er dit och testar snarast! *Obs detta inägg är INTE sponsrat*

På Finefood träffade vi först vår gamla Svolderkamrat Perfaitement och i gemensam trupp vandrade vi in på restaurangen och hittade direkt ett bra bord. Vi var lite sena så vi kunde välja ett helt långbord närmast fönstret själva. Vi hade även med oss vår minsta familjemedlem och hon fick såklart egen plats vid gaveln på bordet. Ett extra plus för barnstolar. Så snart det blev en paus i köket kom de båda ägarna till Finefood, Anders Ölwe och hans trevliga fru, ut och pratade lite med oss. Det är såklart svårt att smita från jobbet så men som en god värd lyckas ändå Anders i vanlig ordning att kunna ge sina Twittervänner lite tid. Alltid kul att prata med Anders och ännu roligare att äta den goda maten de serverar. Efter att ha fyllt på med god mat var det dags för stämma och vi lastade in familjen (numera förstärkt med Perra) i bilen och rullade mot Östermalm.

Bolagstämma

 

Vi hade bokat hotell strax intill stämmolokalen på IVA konferenscenter på Grev Turegatan och hade för avsikt att checka in på hotellet innan stämman men då tiden rann iväg blev det stressigt och till slut fick vi kasta in grejerna på hotellet och skynda till stämman. Väl på plats är den första gästen vi träffar Aktiepappas fd kompanjon från fastighetsbolaget här hemma i Göteborg. Vi hade inte stämt av att vi båda skulle dit men det var kul för då fick vi en extra kompis i gänget. Tyvärr hade vi inte lyckats skaffa tillräckligt med platser bredvid varandra så kompanjonen fick sitta på raden framför vilket blev rätt lyckat ändå ty där bredvid satt Aktiespararnas gamla stämmonestor Gunnar Ek. Sämre sällskap kan man ha.

Som ni förstår var det nästintill fullsatt i Wallenbergsalen och när stämman drar igång gör man direkt ett formfel och väljer Svolders ordförande till ordförande på stämman. Inte för att vi har något emot den gode herr Carlsson, som för övrigt även sitter i styrelsen för ett av våra andra favoritbolag; Resurs holding, men ordförande i bolaget ska inte sitta ordförande på stämman.

VD

 

Efter de inledande formaliteterna kommer vi fram till VD:s framförande och i vanlig ordning levererar Ulf Hedlundh läsvärda citat efter citat.

  • Svolder strävar efter att vara det bästa investmentbolaget på Nasdaq.
  • Svolder ”vill behålla trovärdigheten mot ägare och marknad” vilket innebär att de till exempel inte säljer av innehav direkt efter IPO:er. Hedersamt och bra agerat!
  • Svolder har under året sålt Nolato på 680 kr av värderingsskäl. Vid stämman står de i 300 kr och idag handlas de kring 450 kr. Fingertoppskänsla av Ulf Hedlundh igen.
  • Förvaltningskostnaden är 0,62 % (inklusive rörliga ersättningar 0,87 %).
  • Svolders ledning är missnöjda med att rabatten ökat och för att stävja det ber man om stämmans tillåtelse att återköpa aktier. Det är inte säkert att man kommer göra det men man vill ha möjligheten.
  • Svolder arbetar som en aktiv ägare och har kontakt med samtliga sina portföljbolag. Bra!

 

Efter avslutat framförande drar Uffe ner välförtjänta applåder från deltagarna.

Efter VD begär Aktiespararna och Gunnar Ek ordet och efter förra stämmans sömnpiller från Aktiespararna bävar vi för vad vi ska få genomlida. Men Gunnar är något helt annat än förra årets representant och Gunnar är  också positiv i sina omdömen när han bland annat säger; ”Svolder är inget maktbolag vilket gör att de kan vara fria i sina investeringar” samt ”Styrelsen är viktig men VD är nästan ännu viktigare” med hänvisning till Ulf Hedlundh.

Efter dessa båda kloka herrars framföranden är det dags för revisorn Peter Nilsson från PWC att lägga fram revisionsberättelsen och Peter, som har en något otacksam uppgift, lyckas mycket bra med sitt uppdrag. SAklig och ändå förhållandevis rolig för att vara revisor. Bland annat berättar han att han reviderat bolaget för er men hänvisning till aktieägarna. Det här är ett mycket bra fokus som många glömmer.

Frågestund

 

I vanlig ordning kommer det ett antal mer eller mindre berättigade frågor från aktieägarna, någon vill göra sin egen röst hörd och påtalar att ett beslut kan inte vara ”enhälligt” om inte samtliga röstar vilket på sitt sätt är rätt men det är lite fånigt att sitta och märka ord på en stämma och kring en helt oviktig fråga. Övriga frågor kunde mer eller mindre undvikits om personerna i fråga läst årsredovisningen men det är en demokratisk rättighet att som aktieägare göra sin röst hörd på stämman så det är bara att bita ihop. Vi förstår dock dem som går när cirkusen kring allmänna frågor drar igång. I övrigt känns det en aning respektlöst att lämna salen innan stämman är slut.

Sovaindex

 

Ni undrar såklart hur det gick med sovaindexet. Jodå, det blev nytt rekord med första sömntutan efter bara 7 minuter och efter 20 minuter sover inte mindre än 3 personer i salen!

Deltagare

 

En intressant reflektion kring deltagarna är dels att det är en hel del pensionärer på plats men även att det verkar finnas olika syn på stämmorna. Vissa tenderar att klä upp sig i fina kläder för att gå på stämma medan andra verkar komma i pyjamasen.

Utdelning

 

Svolders stämma väljer att rösta för en utdelningshöjning med 23 % och utdelningen blir 2 kr. Totalt har Svolder under sina 20 år på börsen delat ut 1.035.000.000 kr till sina aktieägare. Det är en dryg miljard det. Inte dåligt för ett litet investmentbolag.

Familjär och trevlig stämma

 

Som ni läst är vi en hel familj som åker på stämman och vi har stämt av med bolaget innan vi kommer så det är okej att ta med barnvagn och bäbis till stämman. Dess värre ville inte den lilla sova just under stämman så flickvännen fick lämna stämmolokalen och uppehålla sig ute i foajén merparten av tiden men inga sura miner bland varken deltagarna eller personalen på Svolder. Tvärtom, det var flera som stannade till och pratade och gullade med den lilla både under stämman och efter stämman. Kul att den lilla aktieägaren välkomnade, för jo självklart är den lille aktieägare i Svolder. Tillväxten ser med andra ord god ut.

Största ägare i Svolder

 

Rolf Lundström                           11,6 %                29,5 %

Öresund                                        18 %                    12,5 %

Avanza penssion                            3,2 %                  2,4 %

Spiltan                                            3,1                       2,1 %

Nordnet pension                            1,7 %                  1,3 %

Personalen på Svolder                  1,1 %                  0,8 %

Personalen på Svolder är ett föredöme på många sätt och när det kommer till pilotskolan är de inget undantag. Slår man ihop personalens aktieägande seglar de upp som sjätte största ägare i bolaget.

 

"After stämma"

 

Direkt efter stämman bar det iväg för möte med världens bästa twittervänner och kvällen blev både lång och trevelig och avslutades med att en känd aktiebloggare dansade i duschen på vårt hotallrum. En kanondag och kväll helt enkelt!

 

Tidsaspekten

 

Nu undrar ni såklart varför vi publicerar detta inlägg nu, in maj 2019, när stämman var i november 2018. Det finns en naturlig förklaring till detta. Stämman hölls som sagt den 15 november och den 8 december flyttade familjen Aktiepappa och anteckningarna från stämman kom på avvägar i flytten och det var först idag som vi hittade dem. Men det spelar inte så stor roll för de mesta är lika aktuellt idag som det var i november.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.