DUG Foodtech
DUG Foodtech
Vi har tittat lite på DUG Foodtech (fd Veg of Lund) och deras plan för framtiden. Hösten 2023 anställde de ny VD och bytte strax efter det namn till DUG Foodtech. Nya VD:n heter Helene Nielsen och kommer från konkurrenten Oatley och får anses ha mycket god kunskap om området mjölkfria mjölkprodukter. Längre ner hittar ni också investeringsplattformen Kalqyls intervju med Helene. DUG har med sin nya VD gjort en del förändringar i såväl sin produktion som i sin branding. De har ändrat förpackningarna och de har skalat ner antalet produkter och det verkar faktiskt som de gjort mycket rätt utifrån vad jag kan avgöra.
Nya marknader
Under den närmsta tiden kommer DUG:s produkter börja distribueras till dagligvaruhandeln i Tyskland där deras produkter kommer finnas på hyllan hos den tyska motsvarigheten till Ica. Det här är något som bolaget tror mycket på och om lanseringen går som planerat kommer 2025 bli ett bra år både vad gäller tillväxt och resultat. Bolaget planerar att vända förlust till lönsamhet under året. Dug siktar också på att växa på de stora marknaderna i Polen och Italien. Produkten de producerar och säljer är ett veganskt mjölkalternativ innehållandes potatis och rapsolja och höga halter Omega-3.
Fokuserar på att sälja till offentlig sektor i Sverige
Det här tycker jag är smart då det i just den sektorn finns många som tycker veganska alternativ är viktiga. Det märks att bolaget styrt om fokus och det verkar som de gjort en hel del smarta val.
Bättre miljöval
En bild som vi fastnade för är en jämförelse med hur miljövänliga olika miljövänliga produkter egentligen är. Som ni ser på bilden nedan är DUG ett mycket bra alternativ till såväl havre som mandel och mejeriprodukter.
Börsresan
Ni som följt DUG sedan de noterades på First North 2020 under namnet Veg of Lund till kursen 11 kr vet att aktien haft en volatil resa där de gjorde en riktigt fin uppgång 2021 och toppade på nästan 50 kr. Sedan dess har de haft det lite tufft och i skrivande stund handlas de till kursen 0,35 kr. Just nu genomför de en företrädesemission.
Våra tankar
Jag var faktiskt med och tecknade aktier vid noteringen 2020 men lämnade bolaget kort därefter och har inte följt det så noggrant sedan dess. Nu när jag tittat på den inför detta inlägg tycker jag att de har gjort en hel del rätt och de verkar onekligen i en intressant bransch som verkligen har framtiden för sig. Mycket tycks just nu hänga på att de kommer igång på tyska marknaden och om allt faller ut enligt bolagets planer där så kan såväl bolaget som aktien säkert ha en ljus framtid framför sig.
Företrädesemission i DUG Foodtech
- Villkor: För varje aktie i DUG Foodtech som innehölls på avstämningsdagen den 17 oktober 2024 erhölls en (1) teckningsrätt. Teckningsrätterna berättigar innehavaren att med företrädesrätt teckna nya aktier, varvid en (1) teckningsrätt berättigar till teckning av två (2) nya aktier.
- Teckningsperiod: 21 oktober - 4 november 2024.
- Handel med teckningsrätter: 21 oktober - 30 oktober 2024.
- Kapitaltillskott före emissionskostnader: cirka 28 MSEK.
- Kapitaltillskott efter emissionskostnader: cirka 24,5 MSEK.
Erhållit teckningsförbindelser och garantiåtaganden, motsvarande 100% avföreträdesemissionen från bland annat ledning och styrelse. - Antal aktier före emission: 41 264 885
- Antal aktier efter emission: maximalt 123 794 655
- Utspädning: ca 67% vid 100% teckning.
- Teckningskurs: 0,34 SEK per aktie. Courtage utgår ej.
Disclaimer
Detta är ett inlägg som ingår som en del i ett samarbete mellan investeringsplattformen Tradevenue och DUG Foodtech men orden och åsikterna är Aktiepappas egna och ingen annans.