28 Mar, 2024

Företagsbesök Attana

Uppdaterad:
3 Apr, 2024
Attana
- samarbete -

Vi åkte på besök hos Attana

Attana är ett företag verksamt inom med tech och närmare bestämt inom biotech med inriktning på cellteknik. Företaget grundades 2002 och en av grundarna är fortfarande aktiv i bolaget. Sedan starten huserar Attana i lokaler granne med Stockholms universitet men i mars i år flyttade de de delar av verksamheten som fokuserar på diagnostik till Kalmar där de har ett bra samarbete med Linneunivesitetet och har hittat ändamålsenliga lokaler och personal. Ett kontor för försäljning och service/support kommer fortsatt finnas i Stockholm. Attana är noterat på Nordic SME.

Attana grundades med en affärsidé som skulle säkra kvalitén för läkemedelsbolag som var på väg in i kliniska studier och detta är fortfarande ett av Attanas ben men nu finns också fler ben att stå på. Attanas ”hemlighet” är en maskin eller ett instrument och ett antal patent som kostnadseffektivt, pricksäkert och enkelt kan testa personer på cellnivå för att se om de har några sjukdomar. De har som sagt ett antal patent och de kan med ett enkelt blodprov se väldigt mycket om patienten eller kunden. Attana har egentligen inga egna privatkunder utan de säljer sin maskin och tillbehör till företag, universitet och sjukhus.

Tekniken och metoderna Attana använder är extremt specialiserad och teknisk. I alla fall för mig som lekman på det tekniska området och det behövs en grundlig genomgång för att jag ska förstå detaljerna och det geniala i dem. Och då har jag såklart bara skrapat på ytan.

Besöket

När jag anländer till Attana träffar jag en av grundarna; Teodor Aastrup och han meddelar att jag först av allt ska få göra en analys av mig själv (mitt blod) i deras labb. De ska där köra mitt blod i sin maskin för att se hur min immunitet ser ut. Vi har valt att testa för de båda Covidavarianterna Wuhan och Omnicron. Detta kan de se med hjälp av ett enkelt blodprov. Och jag vill förtydliga att detta är hur långt vi går för att ge er som läser bloggen en så heltäckande bild av bolagen vi skriver om så möjligt. Attana kan i teorin se nästan alla sjukdomar men de måste testas och undersökas först så alla sjukdomar finns inte inlagda. Hepatit, Borelia och Covid är några av sjukdomarna de kan se och de kan också se dem innan de slagit ut samt om man är känslig för dem.

Det unika med Attanas maskin och metod är

-Ytbehandlingen
-Mätningen och detaljerna i den
-Paketeringen

Efter besöket får vi en genomgång av testet och det är då vi på allvar ser hur Attanas test skiljer sig från andra immunitetstester. Vi kan se hur immuniteten hos Aktiepappa är högkvalitativ men lite för låg koncentration för att vara perfekt. Det syns också tydligt skillnaden på detta test och övriga test. Ett vanligt test är binärt på ett helt annat sätt och visar inte på kvalitet utan bara på nivå av antikroppar. En lärdom som fastnat är formeln för bra terapeutiska antikroppar. Den är 10 upphöjt till minus 4 per sekund.

Särskilt viktigt är detta i fråga om Hepatit och Borrelia. Borrelia finns i flera olika varianter och vid vanliga test kan man bara se vilken av dessa varianter som fästingen smittat med under tiden själva smittan pågår. Alltså när fästingen sitter kvar. I Attanas fall går det att se detta efter infektionstillfället och då kan man också välja rätt behandling. Samma gäller för hepatit där det är viktigt att kunna se redan tidigt om personen i fråga kommer svara på ett vaccin. Det är 5-10% av alla personer som inte svarar på hepatit-vaccin och som också riskerar att få kronisk Hepatit. Därför är just Hepatit en sjukdom som Attana jobbar med.

Välrenommerade universitet

När vi besöker Attana så ser vi ett axplock av deras kunder på en vägg där de i företagets tidiga skede samlade sina nya kunder och här hittar vi några riktiga tungviktare som MIT (Massachusetts Institute of Technology), Uppsala Universitet, Linneuniversitetet, Linköpings Universitet med flera. De har också ett antal analysföretag som använder deras produkter men där de inte kan eller får publicera samarbetet och dessutom ansluter sig nya universitet hela tiden.

Hantverk

Maskinerna tillverkas på plats i Attanas lokaler vilket gör att de har full kontroll över kvalitén på varje enhet. Totalt har de kapacitet att producera upp till 60 st enheter per år.

Intäkter

Attana är fortfarande i en fas där de inte är kassaflödespositiva men de jobbar på för att nå dit. Idag omsätter Attana 5,1 miljoner med en förlust på 13,8 miljoner. De har en utmaning här helt klart men siffrorna börjar ta sig och förlusten minskade under senaste kvartalet. Ungefär hälften av intäkterna kommer från försäljning av Attana Cell 250 som den senaste versionen av deras enhet heter, och andra hälften kommer från engångsartiklar och service av maskiner. I takt med att fler maskiner säljs så ökar också intäkterna för engångsartiklarna och service såklart. Bolaget jobbar för fullt med befintliga och nya kunder för att öka försäljningen.

Våra tankar

Det är nästan omöjligt att inte tankarna flyr iväg till science fiction-filmer där inga läkare behöver träffa patienter längre och dit kommer vi såklart inte komma men efter att ha hört hur de för samtal med olika arméer i olika delar av världen för att eventuellt scanna samtliga soldater innan de ger sig ut på utlandsuppdrag så känns det inte helt främmande. Särskilt när de ska till länder där sjukdomar som enkelt kan detekteras via Attanas analys är vanliga är det mer eller mindre en no-brainer att köra ett test. Den enda bromsen är hur denna fantastiska produkt och möjlighet ska kommersialiseras och marknadsföras och här har helt klart Attana sin utmaning. Helt klart är att det finns väldigt många nya tekniker som olika företag jobbar på som kan ta sjukvården och därmed hälsan hos människorna framåt och det är med en viss beundran som vi ser hur hårt både Attana och vissa andra företag arbetar för att skapa en bättre och friskare värld.

Som en kort sammanfattning hoppas vi att den pandemi vi såg 2020 aldrig kommer upprepas men om det börjar talas om nya utbrott så är Attana den aktie vi först av allt kommer köpa.

 

Attana

Disclaimer

Detta är ett inlägg som ingår som en del i ett samarbete mellan investeringsplattformen Tradevenue och Attana men upplevelsen, orden och åsikterna är Aktiepappas egna och ingen annans.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.