3 Dec, 2018

Företagsrekonstruktion i Starbreeze

 

Ni har säkert redan sett dagens stora nyhet: Att spelföretaget (gaming) Starbreeze ansöker om rekonstruktion. Det är djupt tragiskt att se den utvecklingen och att se de konsekvenser aktiekursens ras har på ägarna. Inte minst huvudägaren och VD Bo Andersson Klint. Det går såklart att sitta här och vara efterklok och det är inte det vi har för avsikt att vara med detta inlägg. Däremot vill vi gärna visa att företag som ser ut att vara köpvärda (ett par riktigt duktiga investerare rekommenderade Starbreeze för inte så länge sedan) ändå riskerar att rasa på börsen. Investeringar på börsen är alltid förknippat med risker och det faktum kan man påminna om för många gånger.

Vi skrev om Starbreeze i april 2018 och redan då hade kursen rasat från de nivåer som det talades om i filmklippet i det inlägget. Nu har som sagt kursen tagit ytterligare stryk. 

En rekonstruktion är

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för de företag som har ekonomiska problem men som på sikt har en möjlighet att överleva

 

Inget direkt positivt med andra ord och det verkar onekeligen som om man först har försökt att genomför en nyemmission med befintliga storägare som grund. Sannolikt har detta alternativ inte gått att genomföra. Annars hade det varit det naturliga steget. Största ägare i Starbreeze är Robur (Ny teknik gissar vi på), första AP-fonden, Avanza och Bo Andersson Klint och det verkar alltså som om ingen av dessa vill ställa upp som garant vid nyemission vilket vore det naturliga vid en likviditetskris. Starbreeze har under 2018 genomfört två nyemissioner. Vidare har VD under hösten tvingats sälja aktier vid minst ett tillfälle på grund av att de var belånade och banken genomförde tvångsförsäljning. Så här i efterhand kan man säga att de tvångsförsäljningarna var bra för VD:n då de gjordes på nivåer en bit över 3 kr. Idag handlas aktien till kursen 0,68 kr.

Vi vill återigen poängtera det fakturm att vi lider med er som förlorar pengar på börsen och nästa gång är det en av mina investeringar som går åt skogen. Gud ska veta att vi ofta förlorar pengar på börsen. Bara i HM ligger vi ca 60.000 kr back och det rä därför det är viktigt med riskspridning.

 

Läs mer om Starbreeze

En gammal köprek av Starbreeze

Starbreeze ansöker om rekonstruktion

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.