26 Apr, 2022

Förhandla matvarupriserna!

 

 

Förhandla priserna på mat

Tänk er ett land där politikerna kommit fram till att matpriserna är för höga, eller i alla fall riskerar att bli för höga. Mat är en samhällsviktig produkt och att inte svälta är en mänsklig rättighet. Därför är det nu dags att matpriserna ska förhandlas. Befolkningen kan inte anses kapabla att själva ”förhandla” genom att låta bli att köpa vissa produkter. Därför stiftas den nya matprisförhandlingsslagen där konsumenterna via en konsumentorganisation förhandlar gentemot dagligvaruhandeln. Och för att det inte ska spåra ur så får konsumenterna veto i förhandlingen. Det vill säga att om de säger att ”vi godkänner inte en höjning” så blir det ingen höjning alls. Inte förrän konsumentorganisationen godkänt. Ett veto helt enkelt.

Konsumenterna betalar men med dold avgift

Givetvis skall detta kalas betalas och det lägger vi som en dold avgift på något öre på alla varor som handlas. Rimligt är att varje person betalar ca 12 kr per månad till denna förhandling. Och självklart förbjuds affären att skylta med det på varorna för det skulle ju väcka irritation mot konsumentföreningen. Givetvis går inte dessa pengar till matbutiken utan de får bekosta sina egna förhandlare. Däremot ska de ta in pengarna och betala ut dem till motparten i förhandlingen.

Det kommer krävas en hel del extra lagar kring det här för att säkerställa att butikerna inte hittar vägar runt det hela men eftersom konsumentorganisationen står Socialdemokraterna och vänstern nära så är det inga problem. Bryter man mot förmodan mot förhandlingen så utgår skadestånd. Till konsumentorganisationen. Inte till kunderna utan till organisationen. Och kunderna har rätt att kräva återbetalning av överpriser i tre år bakåt i tiden.

Prissättning

För att en rättvis prissättning skall göras så får ett nytt begrepp lanseras: bruksvärdespris. Vilket bruksvärde har den aktuella varan och hur mätt blir man av den? Givetvis blir man lika mätt på bacon som på oxfilé vilket såklart kommer innebära samma pris på de båda varorna. Det kommer bli en gedigen process att gå igenom alla varor men eftersom konsumentföreningen i fråga får betalt av samtliga som besöker butiken så har de råd att sitta och förhandla i åratal. Rättvist och det kommer säkerställa att alla har lika rättigheter till mat. Dessutom kan ju den samhällsnyttiga konsumentföreningen vara med och styra inflationen i rätt riktning som lite tack för hjälpen för att politikerna gett dem så fördelaktiga lagar.

Köregler

Det riskerar såklart att bli kö till vissa matvaror och då får vi skapa kösystem som hanteras av kommunen så att det som stått i kö längst får köpa de mest attraktiva varorna.

Indispositiv

Givetvis kan inte den här typen av lagstiftning riskeras att missbrukas så vi gör den indispositiv till kundens fördel. Kunden kan dock alltid hänvisa till lag och kontrakt om det är till dennes fördel. Det är rimligt för butiken har ”en sådan stark ställning”.

Vad kommer det leda till?

Visst låter det bra? Alla skulle ha råd med oxfilé och ingen stackare skulle behöva betala ”överpris” för varor som släcker hungern och törsten lika bra som en billigare vara. Det här kommer vara riktigt rättvist.

Men jag vill redan nu informera om att det är ingen idé att komma och gnälla över att det ”byggs för få billiga butiker”, ”varför säljer ingen butik oxfilé längre?” eller ”det är sådan brist på matvaror” mm när detta system varit i bruk i ett 50-tal år. Vissa kommer såklart tycka att vid problem så skaffar vi fler regler och lagar som tvingar butikerna att erbjuda vissa saker. Sådana viktiga saker som mat (som ju är en mänsklig rättighet) kan vi inte bara lämna fritt åt butiker att själva besluta om. Då kan det ju sluta med att de sätter vilka priser de vill och då kommer ingen ha råd att äta och hela befolkningen kommer svälta.

Fler områden

Vid närmare eftertanke så vore det bra om vi kunde utöka den här typen av ”förhandling” till fler områden. Transporter är viktigt. Varför ska vissa tvingas betala överpriser för dyra bilar när bruksvärdet för en bil borde vara det som avgör? Eller kläder. Det är ju en mänsklig rättighet att slippa frysa, alla borde ha samma rätt till kläder och det bästa hade ju såklart varit om vi hade en förhandling även här så det blev rättvist och så att inte alla butiker höjer priserna så mycket att ingen har råd att köpa kläder. Och restauranger! Blir man verkligen mer mätt på en Michelin-krog än på Mc Donalds? Här finns utrymme för Matprisförhandlingslagen och bruksvärde på restaurangmat!

 

Hyreslagen och hyresförhandlingslagen

Ja jag antar att ni vid det här laget förstått vad det är vi syftar på? Just det, Hyreslagen och Hyresförhandlingslagen. De funkar nämligen precis så och jag hoppas verkligen att jag med detta inlägg lyckas förklara hur tokigt vårt svenska system är. Jag har försökt förklara det för en del utländska vänner och gemensamt för dem alla är att de tror att jag driver med dem. För så galet kan ju ingen ha det…

 

Läs mer om fastigheter

Elsparkcyklar är ett hån mot oss fastighetsägare

Hyersgäster är ett speciellt släkte

Hur gör man för att (inte) få hyra en lägenhet?

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.