7 Feb, 2023

Hoi Publishing

Uppdaterad:
8 Mar, 2023
-samarbete-
-samarbete-

Hoi Publishing

Hoi Publishing noterades på Nordic SME i mitten av 2022 och vi var en av de som valde att teckna aktier i bolagets IPO. Investeringen grundade vi mest på att vi tycker att Hoi Publishing är ett bolag med ett intressant koncept där man på ett förnuftigt och högst rimligt vis delar på risk mellan förlag och författare. Dessutom sänker konceptet ribban för att få sin/sina böcker utgivna. Och den som säljer mycket kommer sannolikt tjäna mer på att ge ut sina böcker på Hoi jämfört med traditionella förlag. Vi äger fortfarande vår lilla position i Hoi Publishing trots att aktiekursen dalat en del sedan noteringen.

Hois modell

Modellen som Hoi Publishing arbetar med är att den som vill ha sin bok, eller böcker, utgiven skickar in sitt manus till Hois precis som vilket annat förlag som helst. Och där tar Hois bedömning sin start med en genomgång av manuset av en professionell manusläsare (lektör) som granska språk, analyserar berättarteknik mm. En sådan genomgång bekostas av författaren med vissa villkor.

Om Hoi bedömer att manuset håller i kvalité för att ges ut görs en bedömning kring vilket format boken passar i. Hoi erbjuder alternativ med originalutgåva i papper och digital e-bok. Hoi har ett professionellt utgivningsteam med redaktörer, korrekturläsare och omslagsmakare precis som vid utgivning genom ett gammaldags förlag. Skillnaden med Hoi är att författaren får vara med och investera i utgivningen och därmed ta en del av risken. Detta innebär att Hoi kan ha en lite lägre trösken för vilka böcker de ger ut jämfört med traditionella förlag. Och för alla som läst om hur fantastiska författare likt Astrid Lindgren mfl blivit refuserade förstår att detta är en bra sak.

Visst kan det kanske slinka igenom någon enstaka extra bok som inte slår igenom men eftersom Hoi har delat risken med författaren så blir detta en mindre kostnad för förlagen än vad det blir för traditionella förlag.

Förlag med olika avdelningar

Kunskapshuset

Inom Hoi Publishing finns ett flertal avdelningar och för vår del är det faktiskt Kunskapshuset förlag som är mest intressant. Här finns intressanta författare som David Lega och Dogge Doggelito representerade och böcker som ”Ledarskap på besök, 15 framgångsfaktorer för att lyckas som interimschef” och ”Lönsamma företag går inte i konkurs” utgivna. 

Lilla Hoi

Under avdelningen Lilla Hoi finns böcker för barn och unga.

Tallbergs förlag

Tallbergs förlag är ett multimedia förlag som ger ut böcker och föreläser inom genren “regnbågsmedia”. Ett mycket aktuellt ämne som det talas mycket om och som får en allt större del i det västerländska samhället.

Lusthuset förlag

Luthuset ger ut erotisk litteratur. En marknad som växt explosionsartat de senaste åren.

Bok på köpet

Just nu har Hoi ett erbjudande där den som köper för över 300 kr i deras webshop får en bok på köpet. Det går att välja mellan böckerna ”Lakritsboken från Ramlösa” eller ”gråräven” av Lars Ramble. Länk till bok på köpet. 

Finansiell ställning

Hoi Publishing är ett förhållandevis litet bolag och har ännu inte slutfört sitt första år som noterat bolag vilket innebär att det är en aning svårt att bedöma det finansiella läget. De tidigare år som finns att jämföra med var i onoterad miljö och för ett litet bolag innebär det en hel del extra kostnader att vara noterade. Kostnader som förhoppningsvis ska bidra till ökade intäkter och vinster framöver. Senaste kvartalsrapporten kom i november och avsåg kvartal 3 2022. Där hade omsättningen ökat en aning och vinsten minskat till förlust. Nästa rapport kommer i slutet av februari och då får vi siffror för bland annat julförsäljningen samt att vi kan se resultatet av bokmässan där Hois förlag fanns med.

  • Nettoomsättning Q3 2023: 2 479 k SEK (2 391) 
  • Rörelseresultatet uppgick till: -435 k SEK (251)
  • Periodens resultat uppgick till: -492 k SEK (206)
  • Kassaflödet från den löpande verksamheten: -2 759 k SEK (198)

Som ni ser bär inte bolaget samtliga sina egna kostnader ännu och vi hoppas som sagt att få höra lite mer om planerna för detta i nästkommande rapport. Hoi Publishing rapporterar den 23 februari 2023. För att säkerställa sitt kapitalbehov har ett konvertibellån på 2 miljoner SEK upptagits i december 2022.

Hio Publishing aktie handlas just nu till kursen 1,29 kr

Läs mer om Hoi

 

Disclaimer

Detta är ett inlägg som ingår som en del i ett samarbete mellan investeringsplattformen TradeVenue och Hoi Publishing men orden och åsikterna är Aktiepappas egna och ingen annans.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.