17 Mar, 2023

Hur kunde det gå så illa med Alecta?

Uppdaterad:
24 Mar, 2023
Alecta

Ingen har väl missat hur illa det gått med Alecta och deras investering i SVB där 12 miljarder av skattebetalarnas/pensionsspararnas pengar gick upp i rök. Vi har kollat lite på Alecta och deras styrelsen för att försöka förstå varför man säljer en stabil svensk storbank för att satsa på en woke-inspirerad californisk nischbank istället. En nischbank som lagt mycket tid åt att fira Pride en hel månad mm dessutom. Visst är det inte så att den här månaden eller uppmuntran till att berätta sina “komma-ut-historier” på arbetstid ensamt orsakaden kollapsen men vi kan inte komma ifrån att det ändå borde funnits mer verksamhetsrelaterade frågor för banken att fokusera på.

Facker styr

I Alecta då, vem styr där? Är det HBTQ-aktivister där? Nej det är det faktiskt inte däremot är facket och staten i dess olika former representerade till max. Styrelsen består av totalt  13 personer.

 1. Ordförande: Ingrid Bonde. En grevinna med en gedigen statlig karriar bakom sig i statliga vattenfall. Sitter också i sturelsen för bla Apoteket, Telia och Kungliga ingenjörsakademien.
 2. Vice ordförande: Jan Olof Jacke. VD för Svenskt näringsliv så här har vi faktiskt en person som företräder företagen men som också sitter i Kungliga ingengörsakademiens styrelse.
 3. Vice vice ordförande: Martin Linder. Ordförande i fackföreningen Unionen.
 4. Hanna Bisell. Kanslichef för Miljöpartiet.
 5. Marcus Dahlsten. Ordförande i Transportföretagen som är någon form av arbetsgivarrepresentant i den branschen.
 6. Marcus Granlund. VD på Semcon och här verkar vi hitta en riktig företagare för en gång sskull.
 7. Ann Grevelius. Ytterligare en företagare vad vi kan se. Ann har flertalet företagsengagemang och ser ut som en kompetent styrelseledamot.
 8. Petra Hedengren. Också här hittar vi en rätt så bra ledamot med erfarenhet från företag i noterad miljö.
 9. Martin Fridolf. VD för fackföreningen Ledarna.
 10. Magnus von Koch. Förvaltare åt fackföreningen Unionen.
 11. Rickard Malmborg. Förebundsordförande för fackföreningen Sveriges Ingengörer.
 12. Birgitta Pernkrans. Arbetstagarrepresentant för fackföreningen Forena. (vad det nu är för något..)
 13. Mikael Persson. Arbetstagarrepresentant för fackföreningen Saco.

 

Ja som ni ser är den här styrelsen gravt smittad av facket och det är sällan facket varken förvaltat pengar vettigt eller drivit företag på ett vettigt och framgångsrikt sätt. Ett gammalt exempel som är svårt att glömma är ju BPA där facket skulle driva byggföretag och visa de onda byggföretagen hur man skulle göra. Det slutade i tingsrätten med miljonkrav och konkurs eller nära på konkurs innan PEAB köpte resterna och räddade ett antal arbetstillfällen.

 

Läs mer om facket och deras företag

BPA - en sorglig historia

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.