20 Jul, 2021

Varför bygger inte facket billiga hyreslägenheter?

 

 

BPA- en sorglig historia

 

Idag såg vi en fråga som kan tyckas vara relevant på Twitter: "Varför bygger inte LO billiga hyreslägenheter?" Frågan kunde lika gärna ha varit "Varför bygger inte Socialdemokraterna billiga hyreslägenheter?" S och LO är i princip det samma trots att det största partiet inom LO verkar vara SD men det har inte styrelsen för partiet eller fackförbundet förstått vad det verkar. Hur som helst är frågan varför vänstern inte bygger billiga hyreslägenheter själva om det är det som behövs. De har verkligen både pengar och kunskapen att bygga, i alla fall på hands-on-nivå.

Svaret kan vi hitta i BPA (byggfackens Produktions AB). BPA var LO:s byggfirma som de startade på 1960-talet genom att slå ihop flera mindre fack-ägda byggnadsbolag. Ägare blev LO, kooperativa förbundet (Coop) mfl. Bolaget noterades i slutet av 1980-talet på Stockholmsbörsen och vi får utgå från att facken fick rundligt betalt för de delar av bolaget de sålde. Några år senare rasade fastighetssektorn och då var det inte lika kul att vara fastighetsägare och byggare längre och då kraschade bolaget. PEAB tog över resterna och i samband med detta uppdagades skandaler där ledandee fackföreningsföreträdare lurat till sig stora summor. Chefen för BPA fick ett avgångsvederlag på 50 miljoner och flera fackpampar tvingades avgå. Bland annat fittstimmets grundare Stig Malm.

Som vanligt när socialister driver företag slutade det med att pamparna gynnade sig själva istället för att gynna medlemmarna eller landet med andra ord.

 

Läs mer om hyreslägenheter

 

Halvera kön till hyresrätter

Varför har vi bostadsbrist?

2049 kommer alla hyreslägenheter vara borta

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.