8 Nov, 2018

Köp svenskt kött!

 

Har ni hört den uppmaningen någon gång?

 

 

Sannolikt är svaret på den frågan – JA. Det är nämligen något vi matas med dagligen och vi ska inte säga emot. Vill man köpa svenskt kött så ska man såklart göra det. Vi gör det ofta och med glädje. Vi har båda vänner som driver lantbruk i olika former och såklart vill vi gynna dem. De sköter ju också djuren på ett bra sätt. Mycket bättre än alla andra. Speciellt de andra som driver jordbruk i främmande länder. Däremot stöter vi ofta på människor som påtalar vikten av att köpa svenskt kött för oss. Som svar på frågan ”varför” får vi ofta svaret att svenska bönder använder mindre antibiotika i sin produktion och jag har hittills inte träffat på en enda person, som påtalar det här, som vet om det faktum att antibiotika inte transporteras från kött till människan.

Antibiotika

Antibiotika som ges till djur är dåligt av en anledning: det kan på sikt skapa resistens mot antibiotika och det är en bra anledning att inte använda det men det smittar inte den som äter köttet. 

Humana förhållanden

Vissa vill köpa svenskt kött för att de djuren har det bättre i ladugården och de har det mer humant på väg till slakten. Vi kan känna ett uns av dubbelmoral här. Om man ska mörda djuret kanske man inte behöver fokusera på hur många grisar som står i samma lastbil på väg till avrättningen. Självklart ska man inte plåga djur i onödan men om man är så mån om att djuren inte ska åka bil med för lite plats kanske det är dags att sluta äta kött över huvud taget? Vi dömer ingen och anser att man ska få göra som man vill men om man ska påtala för andra hur inhumana de är så bör man kanske, bara kanske, ha torrt på fötterna först.

Patriotköp

Nu till det som detta inlägg var menat att handla om; nämligen patriotköp. Jag vet inte om det är ett vedertaget ord men vi använder det ändå för ni förstår säkert vad vi menar. Vi anser att ett patriotköp är ett köp som görs av patriotiska skäl och inte strikt affärsmässiga skäl. Det är ofta en fin tanke att ”jag ska köpa lokalt för att gynna den lokala bonden” eller ”jag vill köpa närproducerat för då skapar jag arbetstillfällen här i byn”. Fina tankar men vart leder den här typen av köp egentligen? Jag brukar jämföra med den amerikanska bilindustrin. Amerikanarna köpte amerikanska bilar för de ansågs coolare, det var patriotiskt att köpa amerikanskt mm. Det ledde till att de amerikanska biltillverkarna blev trötta fat cats. De behövde inte produktutveckla, det behövde inte anstränga sig för att effektivisera. Resultatet blev att de européiska och de japanska tillverkarna, som ansträngde sig för att effektivisera och förbättra sina produkter, snart hade bilar som drog hälften av den bensin som de amerikanska gjorde, som kunde köra dubbelt så snabbt som de amerikanska bilarna gjorde, som var dubbelt så tysta (eller hälften så ljudliga om man vill det) mm mm. De amerikanska blev ifrånsprungna på alla plan helt enkelt och ni som sett hur Detroit ser ut idag förstår säkert att det här var inte så bra. Vill vi verkligen att den svenska landsbygden ska se ut som Detroit i framtiden?

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.