22 Jan, 2024

Nobia säljer sin fabrik för att hyra tillbaka den

Uppdaterad:
24 Jan, 2024

Nobiagick i fredags ut med information om att de säljer sin fabrik till amerikanska fastighetsinvesteraren Hines. Hines är en amerikansk jätte och detta är deras inträde i Sverige. Priset som anges flr fabriken är 1,3 miljarder och att ca 300 miljoner av dem ska betalas senare. Givet att fabriken är gigantisk (120.000 kvm) så innebär det ett kvadratmeterpris på mellan 8.300 och 10.800 kr.

Fabriken är ännu inte färdigställd och de enda siffror jag hittar på produktionskostnad är 3-4 miljarder. Då räknar jag med att detta inkluderar en stor del inredning som inte ingår i själva fastighetsköpet. 

Hyran verkar okänd

För oss tänkbara investerare är hyran än så länge okänd vad jag kan se och det är faktiskt en aning frustrerande om man ska försöka bedöma affären. Det ären minst lika viktig del som priset anser jag. Det finns även andra villkor som jag skulle bara intresserad av i kontraktet.

Desperat åtgärd

Sammantaget tycker jag att det är lite konstigt att aktien handlas upp på denna desperata åtgärd. Detta är inget annat än ett sätt att kortsiktigt rädda likviditeten för om det vore bättre att inte äga fabriken så skulle man ju ha hyrt från början. Nu kommer man sitta med en ganska dyr hyra som sannolikt räknas upp med index varje år. 

Startade dagen upp

I morse startade aktien med en rejäl uppgång. Antagligen investerare somvar lite för snabba i sina beslut för under förmiddagen har den dalat sakta. Enligt mig är detta dålig kommunikation från bolaget.

I skrivande stund står Nobia i 10,15 kr.

Läs mer om Nobia 

Nobia kan de rasa mer?

 

Nobia
Dagens kurs Nobia

Nobiaa kurs har varit en utförsbacke på 3 år och då ingår faktiskt några år då marknaden var riktigt bra för nyproduktion och då räntan var 1%. Om de inte lyckades tjäna pengar då. Hur ska det gå i en sämre tid? Med en hög hyra att dras med också…

Nobia
Nobias utveckling 3 år (ingen vacker syn)
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.