4 Sep, 2021

Söder Sportfiske - notering

 

 

 

Söder Sportfiske - IPO

 

Söder Sportfiske är som namnet skvallrar om en butik för fiskeutrustning som ligger på Hornsgatan på  Söder i Stockholm. Den fysiska butiken då alltså, för merparten av försäljningen sker online (83% av försäljningen sker online) och det är också det som gör företaget kan växa till den grad det gjort. Det är också här tillväxten finns.

Bolaget säljer fiskeutrustning och kringutrustning såsom båtar, drag, spön, ja till och med luftgevär. En del av försäljningen innefattar egenutvecklad utrustning under varumärken som Söder Custom, Söder Tackle och Eastfield Lures vilken ger bättre marginaler.

Söder Sportfiskes historia är ganska kort men imponerande:

2005 Henrik Sundahl grundar Söder Sportfiske ihop med två passiva delägare.

2009 Nicklas Konsson blir ny delägare och e-handel påbörjas.

2010 Renodlad e-handel och omnikalal visar goda resultat.

2013 Utökade lokaler för e-handel ihop med befintlig butik.

2014 E-handeln passerar den fysiska butikens omsättning och Youtube-satsningen inleds.

2015 Ytterligare större lokaler och Henrik och Nicklas köper ut de sista befintliga grundarna ur bolaget och blir ensamma ägare.

2016 Nytt affärssystem för effektivare leveranser och inköp.

2017 Kraftigt ökade lager för att expandera e-handeln.

2018 Rite Ventures och Petter Hedborg (GriwtCap) förvärvar 49 % av bolaget.

2019 Bolaget lanserar sina första produkter under egna varumärket Söder Tackle. Separering av verksamheterna fysisk butik och e-handel.

2020 Internationell expansion lanseras via sportfishtackle.com och Covid-19 leder till ökat intresse för sportfiske vilket är positivt för Söder Sportfiske.

2021 Börsnotering.

 

Lönsam tillväxt

 

Söder Sportfiske har under hela sin livstid växt under lönsamhet vilket är smått unikt och något som vi ser som mycket positivt. Tillväxten Söder Sportfiske uppvisar har varit i det närmaste ett skolboksexempel och senaste tolv månaderna har man växt med inte mindre än 41 %. Och den framtida strategin är enligt Söder Sportfiske:

  • Expansion på befintlig marknad.
  • Geografisk expansion.
  • Utveckling och breddning av erbjudandet.
  • Fortsatt etablering av egna varumärken.
  • Löpande utvärdering och genomförande av opportunistiska och strategiska förvärv.
  •  

 

Fakta om noteringen

 

Sista dag att teckna:  7 september  2021

Första dag för handel: 9 september 2021

Teckningskurs: 47 kr

Storlek på erbjudandet: 84,5 MSEK

Totalt värde: 352 MSEK

Minsta teckningspost: 100 st aktier (4.700 kr)

Ankare tecknar: 37 %

Börs: Nasdaq First North

Ticker: SODER

Listingpartner: Avanza och Törngren Magnell & Partners Advokatfirma KB

 

 

Varför notering?

 

Noteringen sker i syfte att kunna fortsätta den expansiva och lönsamma tillväxten på en europeisk marknad och bredda ägarbasen.  Bolaget anger även att ökad kännedom om bolaget och utökad tillgång till kapitalmarknaden är fördelar med notering.

 

Ankarinvesterare

 

Här ser vi några riktiga tungviktare i Cervantes Capital, Cliens Kapitalförvaltning och  Grenspecialisten. De tar totalt 37 % av erbjudandet vilket vi anser lite lite men det räcker nog gott för en flygande start på Söders börsresa.

 

Lock up

 

Säljande aktieägare har lock-up på 24 månader efter notering och de befintliga ägarna Rite Internet Ventures och GrowtCap som äger 51 % av bolaget kommer inte sälja någon del av sina innehav i samband med erbjudandet eller de närmaste 12 månaderna efter notering.

 

Tilldelning

 

Söder Sportfiske väljer ett lite udda sätt att förklara tilldelningen. För att folk ska teckna de poster som de verkligen vill ha har bolaget gjort ett upplägg där de anger hur många som kommer få tilldelning i varje intervall vid övertecknat erbjudande (se bild). Detta har vi aldrig sett förut och det ska bli intressant att se hur det faller ut. Det viktigaste är att de inte har för avsikt att lämna tilldelning enligt den solidariska system som vissa gjort det senaste. Att få tilldelning på några enstaka aktier är inget vi föredrar.

 

Tecknar

 

Söder Sportfiske är ett analogt företag som tagit steget ut i den digitala världen på ett sätt som man sällan ser. Tillväxt och lönsamhet på en marknad som enkelt kan expanderas till andra delar av välden. Dessutom finns det sannolikt möjligheter till lämpliga förvärv när man nu tar in nya friska pengar. Lägg därtill en kompetent ledning och ett inte allt för stort erbjudande. Vi räknar kallt med att den här noteringen blir fulltecknad på en dag och om vi får tilldelning så är det inte helt klart hur vi kommer göra. Detta är ett bolag vi kan tänka oss att sitta i ett bra tag. Vi tecknar i alla depåer och hoppas på tilldelning.

 

Läs mer om noteringar och IPO:er

 

Hur man lyckas med IPO-investeringar

IPO-pappan

GW-effekten

Hemnet - IPO

Företagets hemsida

Söder sportfiske besöker Avanza och Nicklas Andersson 

 

IPO:er är som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.