20 Nov, 2019

Svolders bolagstämma 2019

 

 

Rapport från Svolders årsstämma

 

Ett år har gått och det var i veckan återigen dags för årsstämma i vårt favoritbolag Svolder. På grund av att antalet ägare ökat kraftigt den senaste tiden har man växt ur IVA konferenscenter där stämman hållits de senaste åren. I år hålls stämman istället på Grand Hôtel i Stockholm. Ett steg upp på statustegen vilket på många sätt även kan beskriva den resa som Svolder gjort. Från ett välskött och framgångsrikt bolag till ett klassikt bolag med en självklar plats i de flesta portföljer.

Stämman börjar bra med att vi hälsas välkomna av VD som står i dörren och tar i hand. Vid det här laget är vi så pass välkända att vi inte ens behöver uppge namn vid registreringen. Det ger en extra boost åt den redan rådande familjära stämningen.

 

Portföljbolag

 

I vanlig ordning finns även ett antal av portföljbolagen på plats. Detta nära samarbete visar lite av det arbetssätt Svolder har med sina portföljbolag. Man är engagerade i deras affär och man försöker jobba tillsammans. Ett mycket uppskattat arbetssätt. I år är det Serneke, Elanders och Elos som kommer med allt från VD till försäljare som representanter.

Stämman

 

När stämman ska börja tar vi plats i konferenslokalen med namnet Stockholm. En lokal som i och för sig håller en viss klass men jämfört med de vanliga lokalerna känns den väldigt omodern. Sittningen är bio och tekniken verkar vara kvar sedan lokalen inreddes på 60-talet men man har i alla fall bytt ut overhead-maskinen mot en halvdan projektor och duk.

När stämman startat och bolagets ordförande valts till ordförande (vilket vi inte riktigt gillar) så går det undan och vips så är en hel del formalia avklarat och VD tar plats i talarstolen. I vanlig ordning gör Ulf Hedlundh bra ifrån sig och han förklarar enkelt och professionellt hur det gångna året gått. Det är ingen hemlighet att verksamhetsåret inte varit någon succé direkt och man redovisar en förlust på 13 miljoner SEK. Vinsten för ett investmentbolag beräknas ganska enkelt: Förändring av substansvärdet.

Det har alltså gått ganska dåligt under den 12-månadersperiod som årsstämman avser att avhandla. Intressant är dock att sedan böckerna stängdes den 31 augusti har Svolder levererat en vinst på 345 miljoner SEK. Man har alltså startat det nya verksamhetsåret riktigt bra! Ulf är dock klädsamt ödmjuk och förklarar att det inte är Svolder som skapat dessa värden utan det är portföljbolagen. Återigen får vi en anledning att berömma Stockholmsbörsens bästa VD.

Vi får se lite grafer över de bolag som levererat bäst och sämst under verksamhetsåret och det visar sig att Boule Diagnostics har backat en del. Samma gäller Magnolia och Saab. Däremot har Garo, Platzer och Klövern levererat värdetillväxt.

Förvaltningskostnader

 

Svolders förvaltningskostnader fortsätter att vara förhållandevis låga och de brukar normalt sjunka rent procentuellt för varje år då portföljvärdet ökar. Förvaltnignskostnaderna är i praktiken bara de anställdas löner och dessa är totalt 0,79 % av portföljvärdet. 0,55 fast och 0,24 rörligt. Detta är alltså de kostnader man ska jämföra med en fond. Utifrån vad Svolder levererar och har levererat över några år är det här riktigt bra avgifter och även om man inte är i närheten av till exempel Investors låga kostnader så får man verkligen mycket analysarbete för pengarna i Svolder.

VD avslutar sitt anförande med att redovisa hur många nya aktieägare Svolder fått den senaste tiden och han gör faktiskt reklam för en riktigt bra bok om investmentbolag: Marcus Fridells Bygg en förmögenhet . Även Spiltans investmentbolagsfond får lite credd. Det här tycker vi visar att ledningen i Svolder är med i matchen även utanför själva jobbet med analyser av bolag.

Efter VD:s anförande kommer revisorn Peter Nilsson och Peter som vanligt precis så rolig som ramen för en revisor tillåter. Seriös men allt annat än tråkig.

Därefter är det dags för frågestund och i vanlig ordning är det mest trams av personer som mest vill höra sin egen röst som vädras men sista frågan är bra. Det är en kille som undrar varför man valt att investera i just bolag med marknadsvärde under 15 miljarder. Svaret låter inte vänta på sig och även om vi såklart har hört det förut är det inte fel att upprepa det. Bland dessa små bolag får man mest pengar per nedlagd analystimme. Dessa bolag är sällan bevakade av de stora investmentbankerna och då kan man lättare hitta guldkornen före alla andra. En vinnande strategi så här långt.

Bonusprogram

 

Svolder har ett bonusprogram för de anställda och när vi granskar det inser vi återigen varför vi verkligen älskar det här bolaget. Man har ett incitamentprogram som är kopplat till hur bra Svolders substansvärde utvecklas under rullande treårsperioder. Här är kvartalskapitalismen frånvarande. Bonusarna som kan delas ut är vidare maximerade till en årslön och alla bonusar måste användas till att köpa aktier i Svolder.

Utdelning

 

Stämman beslutar om utdelning på 2,15 kr per aktie att delas ut 26 november.

 

Aktiespararna

 

I vanlig ordning får vi tyvärr återigen se hur Aktiespararnas representant spelar pajas på stämman. Den här gången är det konstiga ifrågasättanden på innehav som förklarats på tidigare stämmor och det verkar dessutom som om personen i fråga inte lyssnar på vad stämman beslutar. Tråkigt att se då vi gillar organisationen i sig men vi ogillar verkligen en del av de representanter de skickar till stämmorna. Här finns förbättringspotential.

 

Sova-index

 

På grund av lokalens utformning och vår placering i lokalen var det svårt att bedöma detta oerhört viktiga index och det dröjde ända till den 29:e minuten innan vi såg den första stämmedeltagaren som fällde ihop ögonlocken. Det känns osannolikt att ingen somnade innan det men stämman höll ganska bra fart så det är inte omöjligt att det gick att hålla samtliga vakna i 29 minuter.

 

Förtäring

 

En inte obetydlig del av stämman är såklart förtäringen och här har Svolder spottat upp sig sedan förra stämman. Det är fortfarande wraps och öl som gäller men Grand Hôtel levererar definitivt bättre wraps än vad IVA gjorde. Dessutom är personalen lysande! Lyhörda, service minded och korrekt.

I samband med förtäringen får vi en pratstund med Ulf Hedlundh och det är glädjande att höra att han läser bloggen Aktiepappa.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.