15 Mar, 2021

Vad är en SPAC?

 

SPAC  - Vad innebär notering via SPAC?

 

Innehåll

 

  1. Vad betyder SPAC
  2. Vad är en SPAC
  3. Hur investerar man i en SPAC
  4. Varför noteras en SPAC
  5. Är SPAC en bra investering

Detta är frågor som sedan 2020 ofta stöter på i vårt bloggande och i diskussioner på olika plattformar. Nedan ska vi försöka sammanfatta svar på dem på ett så pedagogiskt vis vi kan.

 

Vad betyder SPAC?

 

Själva begreppet SPAC är en akronym betyder Special Purpose Acquisition Company och innebär som det låter ett bolag med ett speciellt syfte att förvärva en annan verksamhet. Trenden kommer likt mycket annat inom investeringar från USA och under 2020 fullständigt exploderade intresset för dessa blank check-bolag. Grundläggande för de flesta SPAC:ar är att de uppbackas av en känd investerare. Detta är en viktig del i investeringen då det främst är personerna bakom bolaget som borgar för att själva köpet blir lycket.

 

 

 

 

 

Vad är en SPAC?

 

SPAC är ett förenklat sätt för ett bolag att notera sig på börsen kan man säga. Istället för att göra en vanlig börsnotering, sk IPO, så väljer man som bolag istället att gå bakvägen och notera ett bolag utan verksamhet men som har samlat på sig en rejäl påse med pengar i och med att bolaget noterats på börsen. Dessa pengar ska sedan användas till att köpa ett onoterat bolag med en fungerande verksamhet. Detta skall normalt ske inom 24 månader och om inget förvärv sker skall pengarna återbetalas till investerarna. Under 2020 ökade kapitalet insamlat via SPACs från ca 10 miljarder US dollar till ca 82 miljarder US dollar.

 

 

Hur investerar man i en SPAC?

 

Att köpa aktier i en SPAC fungerar som vilket annat aktieköp som helst. Man letar upp SPAC:en på Avanza, Nordnet eller vilken bank man nu använder, söker rätt på bolaget (ofta har dom ganska fantasifulla tickers) och sen köper man. Det är dock viktigt att veta att i detta läge vet man inte alltid vilken verksamhet bolaget kommer förvärva och därför är risken förhållandevis stor.

 

Varför Noterar man en SPAC?

 

SPAC är som vi tidigare nämnt en bakvänd typ av notering och den görs främst för att tjäna pengar såklart men man kan även se det som en förenkling av noteringsprocessen. Det ska också nämnas att den amerikanska marknaden tillåter sällan att småsparare får delta i noteringar så som vi är vana vid i Sverige. Då kan man se SPAC-investeringar som ett sätt för småsparare att komma med i bolaget innan noteringen av själva bolaget.

 

Är SPAC en bra investering?

Det här är såklart en fråga som är mycket svår att besvara men vi kan nog konstatera att det senaste året så har det i alla fall varit en bra investering initialt. Det har främst berott på hypen som 2020 innebar och flera av bolagen har sedan backat rejält när köpet väl gått igenom. Det brukar vara många rykten kring vilket bolag som ska köpas och för vår del känns det upplagt för en snedfördelning av informationen i och med det. Exempel på bolag som noterats via SPAC är:

Nikola

Hims & Hers

Draftkings

Virgin Galactic

Burger King

Lucid Motors (Churchill Capital Corp 4)

 

Ingen investering för oss

 

Så här långt har vi själva faktiskt inte investerat i någon SPAC alls och det har främst berott på att vi hela tiden tyckt att vi inte hittat de framgångsrika bolagen tillräckligt tidigt. Kanske blir det ändring på det nu inom kort då det ryktas om den första svenska SPAC:en. Det lär bli Bure som sätter den på börsen.

 

Läs mer om IPO:er, SPAC och börsnoteringar

 

Hur man lyckas med IPO-investeringar

Att lyckas med IPO-investeringar (film)

Uppdatering IPO-portföljen

IPO-pappan

GW-effekten

 

IPO:er och SPACs är som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i Idenna typ av investeringar. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.