20 Sep, 2023

Vem äger egentligen Doxa - (Serneke)

Uppdaterad:
2 Oct, 2023
Doxa, Serneke

Serneke & Doxa

  1. I våras kom det bud på Serneke som tidigare varit noterat på Stockholmsbörsen och i utbyte mot sina Sernekeaktier skulle man istället få ett antal Doxa-aktier. Doxa som sedan tidigare var noterat på First North stod vid köpetillfället i ca 6 kr per aktie och den kurs de erbjöd för Sernekeaktierna skulle givet den kursen innebära en premie på 83% i förhållande till stängningskursen för Serneke den 24 april dagen före budet). Men sedan hände något, eller mycket och idag står Doxa i 2,875 kr. Premien har med andra ord försvunnit för den som sitter kvar med aktierna de fick i utbyte.

Kändistätt bolag

Doxa är ett kändistätt bolag. I alla fall för de lite äldre och för de med rötter inom fastighetsvärlden. Största ägare är välkände affärsmannen Greg Dingizian (Viktoria Park mfl) och näst största ägare är Percy Nilsson. Percy som kanske främst är känd som Malmö Hockeys starke man för ett antal år sedan. Oklart om han fortfarande äger hockeylaget. Vidare hittar vi göteborgsfamiljen Mattsson som en av de största ägarna. Tror dock inte att familjemedlemmen som var inblandad i Trustorhärvan är involverad i familjeföretaget. 

Framtid kring Karlatornet

Framtiden för det som var Serneke tycks vara att särnotera byggdelen och sen behålla marken och ägandet kring Karlatornet i Doxa. Vi hoppas de lyckas med denna affär och det är nog inte många personer som är lika skickliga som ägarna av Doxa på att göra affärer men vi ställer oss ändå tveksamma. Vilket också marknaden tycks göra givet aktiens utveckling. Själva namnet Doxa har vi också synpunkter på. Se mer nedan.

Vad betyder "doxa"?

Den som blir doxad får personlig information publicerad på nätet. Inte sällan är konsekvensen av att ha blivit doxad en rad hotfulla och otrevliga samtal och mejl.

Verbet doxa är inlånat från engelskan. Engelskans dox är bildat till docs, kortformen av documents. Den som doxar någon röjer känsliga uppgifter från dokument som allmänheten i regel inte har tillgång till. Det kan röra sig om olika typer av personuppgifter, telefonnummer, hemadresser, brottsregister och liknande.

Det behöver inte vara olagligt att doxa. Den information som avslöjas kan ha samlats in från olika offentliga källor. Även om publiceringen kan orsaka obehag behöver inte heller den vara brottslig.

Men spridningen av uppgifterna kan ha otrevliga konsekvenser för den som blir doxad. Metoden kan användas för att hämnas. Ofta är det andra än den som doxar som betraktar publiceringen av uppgifterna som en uppmaning att trakassera den som blivit doxad.

-Från Språktidningen

 

Lär mer om Serneke

Sernekes tid på börsen

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.