16 Nov, 2020

Definiera dina spelregler och din spelplan

Det händer ofta att man som människa i allmänhet, men som investerare i synnerhet rycks med i stunden; ständigt ser samt hör och därmed jämför sig med allt och alla runtomkring sig. Relativitetsbias är ett farlig gift, som inte sällan leder dig in på vägar som du innerst inne inte vill vandra. I tider då sociala medier växer och det faktum att alla kan umgås med allt och alla oavsett tid och plats har detta enbart ökat på den stammentalitet – ie. ”tribalism” - som vi har kvar sedan tiden på savannen. Att riskera sin plats i flocken är för oss ett hot så kraftigt och fruktat att vi ofta inte förmår att stå stadiga mot de tankar och känslor som kommer av att se hur alla andra gör, tänker och säger (med förläningen att vi vill apa efter).

När nu börsen har återhämtat sig och mångas portföljer står på plus är det lätt att slå sig på bröstet och luta sig tillbaka. Förstå mig rätt, för visst ska du tillåta dig detta, men kom ihåg att en del av nuvarande framgång handlar om tur och omständigheter. Glöm därtill ej heller bort att vara ödmjuk. Ödmjuk inte bara mot dig själv och din portföljs avkastning, utan även till andra i din omkrets och till dina såväl kunskaper som okunskaper.

Emellertid var det inte detta som detta inlägg skulle handla om, utan om vikten av hela tiden att hålla koll på sin egen strategi och följa den; utmana och ifrågasätt den, ja, men viktigt att du håller dig till den. Alla har vi olika strategier och dessa utgår från olika faktorer, såsom risk och placeringshorisont. Min placeringshorisont skiljer sig nog från din och beroende på denna kan vi se olika på risk och ”risk”.

Att definiera sitt spel, sin spelplan och sina spelregler är alltid lika viktigt – detta oavsett om det råder hause eller baise. Alla är vi olika och det är sak samma oavsett hur mycket tribalismens ådra frenetiskt pumpar. Håll. Dig. Till. Din. Strategi.

Att lyssna till andra är bra, men det betyder inte nödvändigtvis att du måste följa dem. Om en analytiker säger ”sälj” ska du lyssna till dennas argument och motiv, men du måste också ta dessa i beaktande till din strategi, placeringshorisont och riskbenägenhet. En analytikers perspektiv är kanske bara 3-6 månader, medan ditt är…. Ja, kanske 10 år. Som framkommer spelar ni inte samma spel - ty ni är olika spelregler!

Om det nu fortsätter att vara en sorts "sektorrotation", även om en sådan först kan ses efter flera månader, och att teknikaktier tenderar att toppa betyder inte detta att du, om du är och var exponerad mot dem, har en dålig strategi. Om det nu kommer analyser där alla säger att FANG skall säljas då deras värdering överstiger all sorts rationalism måste du gå till dig själv, din analys och framför allt applicera allt på din spelplan med dess spelregler. 

Simbas pappa, Mufasa, sade till sin son: ”Glöm inte vem du är”. Detta, men att också addera ”… och vad din strategi är” är alltid viktigt att göra.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.