Den största utmaningen
Alla av oss som investerar gör det utifrån olika strategier, filosofier, mål med mera. Som bekant finns det lika många strategier som det finns investerare, men vad alla har gemensamt, om än i olika och varierande grad, är kampen med och inom oss själva. Slagfältet i våra hjärnor har aldrig någon dag för vila, där skadade och fallna ges tid för vård, påläggning eller dylikt, utan det ständigt pågående kriget får vilka annan krigsfront som helst att framstå som tämligen ”lugn”. Jag vill här betona att jag på inget sätt vill påstå att nuvarande krig och dess fronter, eller historiska sådana, såsom östfronten i allmänhet, men slaget om Stalingrad i synnerhet, var ”lugna”. Emellertid utgår jag från att du som läser denna text har lite fler än två pommes frites på tallriken (är det ok för wokerörelsen att så säga/skriva? I olika forum, men även i dagsblaskor, var det en rejäl och viral debatt med ”inte alla indi… i kanoten” för cirka 1-2 år sedan … …).
Även här är våra slag i det ständigt pågående kriget varierande, men en sak som jag tror vi alla slåss om är önskan och det inneboende begäret ”pengar idag, eller pengar imorgon”. Som utdelningsfokuserad investerare kan jag känna igen mig i detta, för (metaforiskt talat) visst lockar ett ”ok” bolag med cirka 4 % i direktavkastning, men en hållbar utdelningsandel och ett årligt snitt om <4 % utdelningshöjning de senaste tio åren? Initialt lockar det mer än ett bolag som har en direktavkastning om ”bara” 1,7 %, men där utdelningsandelen är lika låg som Vänsterpartiets samtliga förslag tillsammans och det årliga utdelningshöjningsnittet de senaste åren ligger kring >15 %.
Ju yngre du är, givet att du har långsiktig placeringshorisont, desto mer torde sistnämnda locka. Absolut finns alltid risken att den tidigare historiken inte upprepas, men sannolikheten torde vara tämligen låg om det rör sig om bolag såsom, för att ta ett par exempel, UnitedHealth Group, Mastercard, Visa, Microsoft med flera. Vad samtliga dessa, men också en majoritet av de som har en mycket låg utdelningsandel, har gemensamt är att de återinvesterar resten i verksamheten. Inte sällan återköper de också egna aktier. Båda dessa är att betrakta som ränta-på-ränta, om än att du ej får pengarna i hand för att därefter själv sätta i arbete.
En balans mellan å ena sidan några bolag med hög direktavkastning, å andra sidan några där nämnda är lägre, men utdelningstillväxten slår förstnämnda med råge. Ömsom lite Yin, ömsom lite Yang. Sagt med andra ord kan en tanke vara att inte se något som svart, eller vitt, utan istället inse samt acceptera att grått inte alltid behöver vara så trist. Eller hur?
Pengar idag, eller pengar imorgon? En marshmallow idag, eller två imorgon? Denna kamp har funnits med oss sedan vi tog vårt första andetag och framkommer i mer eller mindre allt vi tar oss för; vår slöa och gärna bekväma hjärna söker alltid bästa möjliga nytta för minsta möjliga insats och näst intill lika ofta lurar den oss med sitt System 1 respektive System 2.
Nej – detta är inget inlägg där jag ämnar nudga till mina böcker om börspsykologi och/eller mentala modeller. Läs, lyssna och/eller titta på valfri urkund, men ett varmt råd är att lära känna din fiende – dig själv. Även om det är att betrakta som bakisfilmernas bakisfilm (sorry Ivanhoe) deluxe har Skymarshall en poäng i ” to fight the bug we must understand the bug (2,58 min in i klippet)”.
ATT ha och föra journaler om dina tankar, strategier med mera och alltid ha dessa tillgängliga vid beslutsfattande är en varm rekommendation. Om du vet med dig att du ofta lockas till en hög direktavkastning, men efter att du tryckt på ”köp” känner att du borde få in mer kraftiga utdelningshöjare kan det vara klokt att ha en lista på faktorer du skall besvara innan du köper. En av punkterna kan då vara ”Pengar idag, eller pengar imorgon? Lockas jag just nu av en hög direktavkastning, men där jag vet att sannolikheten för en bättre utdelningsavkastning (aka. nollsummespel) och totalavkastning bedöms mer hög i bolag såsom nämnda UnitedHealth Group m.fl.?”
En annan varm rekommendation, för att aldrig lockas till den alltid så lockande ”njutningen”, gärna igår, senast idag, är att även läsa om stoicism och dess grundvalar. Även det japanska ikigai, som Erik Sprinchorn och jag avhandlar i vår gemensamma bok, är en varm rekommendation. Börsen är att se som ett derivat av världen och företag, absolut, men vad skapar bolag och dess vinster? Vad och vilka ligger bakom det vi ser presenterat i form av siffror och ord? Människor! Genom att lära känna dem och således dig själv inte bara kan, utan kommer du att skapa dig en sorts edge. Denna är nog så viktig – faktiskt helt essentiell - i allt du tar dig för och kan du förmå dig själv att tygla din iver när du såväl besöker Zalando, ICA eller din depå finns mycket som talar för att du kommer vara en relativ vinnare.
God avkastning.