Intervju med Kaapoo - med Nintendo som glädjekälla
Ett ständigt återkommande tema på denna blogg är Nintendo. Jag har tidigare skrivit om såväl bolaget som, om än mer indirekt, mina minnen av de spel som bolaget fick mig och mina vänner att lägga ned åtskilliga timmar på under vår uppväxt. Det börjades med NES och spel såsom Super Mario Bros. 3 och när vi tagit grönt kort blev det Zelda, Kid Icarus, Ducktales, Punch-Out, Piff & Puff, Ice hockey, Castlevania och så vidare. Det var dock inte alla av oss som klarade av att ta det vita kortet, för många var det som gick bet på Ghost& Goblins.
Från NES var steget till SNES inte långt och här fortsatte sedan kvällar samt helger att ägnas än fler spel och ett minne som verkligen har etsat sig fast är hur drygt 8–9 vänner och jag kunde sitta med dels Mario Kart, dels Super Street Fighter för att köra turneringar. Papper och penna för att logga resultat, godis från City Godis (en butik som sålde andrahandssortering. Om jag ej minns fel var priset 4,9 kr/hg kring 1995-1998), läsk från Nine to Nine (importerad Pepsi Twist alt. Coca-Cola), en toastmaskin som gick varm när vi blev hungriga på formfranska, Bregott och gräddost och så vidare. Förstå mig rätt, för vi bodde inte framför tv-skärmen, snarare tvärtom då vi alla spelade fotboll, basket, handboll med mera, men absolut blev det en timma här eller där på lediga dagar eller på helger.
Att besöka lyckliga minnen är en källa till både lugn, energiansamling och trygghet. Det blir en sorts eskapism från vardagen. För flera år sedan skrev jag ett inlägg om hur jag lockas till att köpa gamla spel och andra ting som hör barndomen till för att stärka mina minnen. Att köpa och spela gamla spel, såsom Super Mario Bros. 3 NES (låt oss bortse från att det finns på Switch, för det är ej samma sak) är dock något jag väljer att inte göra, för risken är stor att jag blir mer besviken på dem än att mina tidigare och starka minnen konfirmeras. Således har jag aktivt valt att inte ”köpa dessa minnen”.
Någon som dock har gjort slag i saken och som verkligen tycks ha funnit sitt kall för att inte bara må bra, utan även dagligen ha åtkomst till en enorm glädje är twitterprofilen Kaappoo.
Jag har länge sett alla de bilder på nya spel, tidningar, konsoler med mera som han har lyckats komma över, inte sällan till en relativt hög kostnad, och fann det lika lockande som passande – i och med min egen fäbless för Nintendo, tv-spel och det faktum att jag äger aktier i det japanska bolaget – att höra av mig till nämnda för att fråga om han kunde tänka sig att skriva ett gästinlägg. ”Skriv vad du vill, men vad du kan tänka på att ta med är lite kort om dig själv, varför du samlar på dessa spel, konsoler et cetera, men också hur nära och kära reagerar, för just dessa punkter tror jag är av intresse för många av dina följare och bloggens läsare. Ta gärna med vad som är ditt ’endgame’ – vad är målet och när är du liksom nöjd?”
Kaappoo var inte sen med att svara och… ja, nedan ser du resultatet av en för mig fruktsam konversation.
Hej och tack Cristofer att jag fick gästblogga hos dig. Mitt intresse för tv-spel startade 1989. Min far arbetade på en bensinmack i en liten by någonstans i Norrland, där man sålde och hyrde ut Nintendo 8-bit (NES). Minns så väl hur mamma eldade upp buskar och sprängde sig fram till hemligheter i den guldiga kassetten som innehöll The Legend of Zelda. Starka minnen! Där föddes kärleken till Nintendo och tv-spel.
I familjen har vi tack vare min far alltid haft god tillgång till spel genom hans arbete. Sommaren 1992, när Super Nintendo (SNES) lanserades, minns jag mycket väl hur jag efter flera veckors tjat fick mor och far att acceptera att vi skulle byta in vårt kära NES tillsammans med ett tiotal spel till förmån för Super Nintendo. Butiken där inbytet skulle ske gav dock inget mer för spelen om dessa var kompletta med kartong och manual!? Butiken låg i en liten galleria med ett 20-tal butiker, varav tre fokuserade i huvudsak på tv-spel. Ja det var bättre förr! Mamma har alltid varit pedant och tagit väl hand om allting. Så även våra spelkartonger och leksaker som hamnade på vinden…
Under tonåren svalnade dock mitt spelintresse. År 2007 skulle mor och far sälja huset som jag växte upp i och ”tyvärr” var jag i full fart med att starta eget företag. Jag hade flyttat till annan stad och tankarna var helt enkelt på annat håll. Huset tömdes och tyvärr slängdes en hel del godbitar från vinden. Jag får givetvis skylla mig själv! Detta blev dock startskottet på mitt samlande. Ett år senare, alltså 2008, börjar jag köpa på mig några spel, främst till Nintendo 8-bit och Super Nintendo. Jag minns att jag bland annat köpte ett inplastat The Legend of Zelda A Link to the Past för 400 kr. Som sagt det var bättre förr!
Verkligheten knackade några år senare på dörren och hus skulle köpas. Nyckeln till detta var att sälja av samlingen 2011.
Åren går och familjen blir större samt större. Exakt tio år senare, närmare bestämt 2021, har vi precis fått vår tredje son. Under föräldraledigheten växer passionen för retrospel på nytt. Jag minns att det första spelet som jag köpte till nuvarande samling var ett mycket fint och komplett The Legend of Zelda SCN - precis det där spelet då kärleken till Nintendo föddes!
Av mitt tidigare samlande drog jag fyra viktiga lärdomar:
- Köp spel med märkning ”SCN”, då dessa såldes av Bergsala i Sverige.
- Spelen ska vara helt kompletta.
- Krispigt skick gör stor skillnad på intresse och värde.
- Välj inriktning på din samling.
Med dessa punkter i bakhuvudet valde jag att fokusera min samling kring tre kategorier:
- Komplett samling av NES SCN.
- Samtliga svenska tv-spelstidningar från 1986 och framåt.
- The Legend of Zelda.
Min bättre hälft har alltid varit väldigt stöttande i att vi ska få tid till våra hobbys. Helt imponerad var hon visserligen inte av tanken att sovrummet sakta men säkert skulle ockuperades från golv till tak. Detta förändrades dock tidigt när hon fick se hur jag byggde upp min samling och med vilken passion och kärlek som jag lade bakom varje inköp samt display.
Jag fick definitivt ärva min mors pedanthet. Det kan vara en stor för-, men även en stor nackdel som samlare. Antalet potentiella exemplar minskar drastiskt när man går efter spel i krispigt skick. Vad jag lärde mig 2011, då jag sålde min första samling, var att ett spel i 6 /10-skick knappt drog något intresse alls på Tradera, medan mina spel i 9/10-skick kunde dra i väg rejält i budgivningar och sälja för 600 % högre värde.
Idag har jag samlat i 3 år och 1600 svenska tv-spelstidningar återfinns i krispigt skick i min samling, runt 200 kompletta spel SCN-spel till NES samt en i mitt tycke mycket trivsam samling av föremål från världens genom tiderna bästa spelserie: The Legend of Zelda.
Min holy grail är en bundle som Bergsala fick tillstånd att enbart släppa i Sverige:
- The Legend of Zelda Ocarina of Time Special Value Pak.
En bundle innehållandes världens kanske bästa spel genom tiderna, Ocarina of Time, Super Mario 64, en guide på svenska till Ocarina of Time, en Zelda-pin speciellt framtagen för denna bundle och självklart en Nintendo 64 med handkontroll. Denna såldes enbart i cirka 500 exemplar.
Får jag drömma mig bort så finns det ett föremål som jag väldigt gärna hade adderat till min samling och det är Zelda Gold Pack. Innehållandes The Legend of Zelda A Link to the Past inkl svensk guide i en speciellt framtagen box enbart för Sverige.
Målet med samlingen är, förutom att få återuppleva alla goda minnen, att nå en helt komplett samling med samtliga nummer av svenska tv-spelstidningar samt alla 214 SCN-märkta NES-spel. Något så kallat ”end game” vet jag inte om jag har, då mina krav hela tiden höjs så uppgraderar jag dagligen skicket på min nuvarande samling.
Då mitt samlande även är en del av mitt sparande så prioriterar jag varje månad att en del av min inkomst ska landa på nya investeringar. Under dessa tre år har jag spenderat drygt 300 000 kr på min samling. Värdet på samlingen är idag lite drygt 700 000 kr. Detta är dock enbart en bonus eftersom det skänker mig och min familj så otroligt mycket glädje varje dag.
Återigen stort tack Cristofer för att jag fick gästa din eminenta blogg. Fortsätt precis som du gör och stort lycka till med kommande bok.