30 Dec, 2020

Kaffesumpen om 2021

Ett år ska snart ändas och ett nytt påbörjas – The king is dead, long live the king. Detta år kommer att gå till historieböckerna och jag tror få av oss, om ens någon, verkligen förstår vad vi har varit med om och vad vi fortfarande så är. Vi har ännu en gång fått oss bekräftat att det finns svarta svanar och trots att människosläktet har fått uppleva allt från den Atenska pesten via Digerdöden till spanska sjukan, Sars och nu covid-19 står vi här. Häpna. Tagna på sängen. Emellertid kan vi tacka gudarna att ”stammen” till nuvarande virus var en sorts avkomma från just Sars, vilket har skyndat på utvecklingen av ett vaccin.

Det har redan skrivits spaltmeter om nuvarande år och hur olika dels har reflekterat kring sig själva, Sverige och världen, dels om sin position och plats på börsen. Jag ämnar återkomma med en årssummering vid ett senare tillfälle, då 2020 de facto har avslutats. Likväl tycker jag om att spå i kaffesumpar och även om jag är fullt medveten om att det enda jag vet är att jag inte vet kan jag finna det givande att diskutera hypoteser. Ömsom får jag feedback och ifrågasättanden, ömsom får jag insikt i hur andra tolkar tillika reflekterar.

Det finns mycket att ta med och lyfta fram, men jag har valt att begränsa mig till 5 då jag annars skulle ha suttit till 31/12 2021 samt skulle längden på den texten ha blivit lång med ett sorts ”L”.

1.Flera av de svenska bettingbolagen kommer att bli föremål för mer utländskt kapital och jag bedömer samtliga från Aspire Global till Kindred vara föremål för uppköp av jättarna från såväl andra sidan pölen som de som är verksamma i det snart EU-befriade Storbritannien. Självklart kan konsolidering ske mellan de inhemska svenska bolagen och här torde Betsson samt Kindred vara de med störst muskler att krama om andra, såsom just Aspire Global eller Enlabs.

2.Beträffande uppköp alt. M&A tror jag vi kommer få se mer inom konsultsektorn. Det finns många, mer mindre, aktörer som just nu är mer och hårdare drabbade än andra och att HIQ blev utköp är vare sig början eller slutet (dock kanske början på slutet, för denna gång). SJR, CAG, Sweco… dessa har muskler och jag utgår från att se just nu sitter med sin elefantbössa laddad och klar, väntandes på att villrådet ska komma i deras sikte.

3.Inflationen kommer att komma under Q3. Om detta är det näst intill alla säkra och givet hur det ser ut idag, de sista dagarna i december, låter det sannolikt; i takt med vaccinationens framfart kommer allt mer av samhällena och världen att öppnas upp och har vi tur sker detta kring maj/juni. Jag tror vi i Sverige är oförstående till hur mycket folk vill ”sträcka på benen”, för vi har inte levt i ett lockdown-läge. Föreställ dig att verkligen så göra, som invånarna i Italien, Frankrike, Spanien med flera har fått göra. Det är en enorm skillnad och de kommer att vilja ”röra på sig” samt spendera och därav en inflation. Emellertid brukar det sällan vara så lätt att det vi/jag tror IDAG är det som faktiskt kommer att inträffa under Q3 2021. Bästa botemedlet på detta är att dels aldrig tro sig kunna tajma, dels utgå från att allt jag tror kommer att hända kan/kommer att hända, men med en mycket stor variation relativt min tes. ”Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful” – med detta i bakhuvudet samt genom att fortsätta investera månad för månad, och därmed sprida inköpen/investeringarna, bedömer jag mig agera mer klokt relativt omvärldens och bolagens utveckling än dess antonym.

4.Fler IPO:s kommer att komma under H1 2021 och detta då det fortfarande är billiga/gratis pengar på marknaden. Fed har sagt att tidigast 2023 kommer de att börja tänka på att tänka på (ja, du läste rätt) att höja räntan. Min tro; de kommer ej göra något förrän tidigast Q1 2024, men jag vet att ens tänka kring detta nu, då 2021 inte ens har börjat, är detsamma som att gissa vilka som vinner Champions League just 2024 (Liverpool)… Likväl tror jag att det kommer bli lite skakigt på obligations- och räntemarknaden redan vid Q3 2021, men att detta är högst tillfälligt.

5.Gällande IPO:s tror jag att Roblox kommer att vara en av de aktier som man kommer att tala om som ”årets raket” i slutet av 2021. Utöver detta tror – och hoppas – jag att Babylon Health kommer till börsen innan sommaren. Jag kommer ihåg då jag först började att läsa om bolaget, vilket var för cirka 4-5 år sedan. Då det är onoterat samt har sin hemort i Israel är det inte det lättaste att kunna investera i dem. Du kan få en exponering mot dem antingen via Kinnevik, eller VNV Global, varav sistnämnda verkligen spås dra nytta av det (kan tipsa om detta Placeraavsnitt om du vill veta mer).

6.Bolag som år 2020 har lidit extra mycket, såsom de inom turism e.d. (TUI, Carnival, Marriott International etc.) kommer att få en liten renässans, men jag tror inte att detsamma kommer gälla de fastighetsaktier/REITS som är fokuserade på att äga tillika förvalta fastigheter där gallerior, biografer et cetera finns. Även om de kommer att återhämta lite från nuvarande ”trend” där ”alla” handlar via internet (läs: e-handel) och att ”alla” ser på filmer/serier hemma via tjänster såsom Disney+, Netflix, HBO, Peacock, Apple+ (som inte blev, milt sagt, nämnvärt lyckat…). Att nuvarande e-handelshysteri bör ses som en trend är lika farligt som det var för de som var beredda att sälla sig till de som utmyntade att ”internet bara är en fluga”. Ja, gallerior och biografer kommer att vara kvar, men inte i samma utsträckning. Jag är medveten om mer fokus på s.k. ”showrooms” och dylika, men det kommer inte bli som tidigare.

Som skrivits är detta enbart något som jag tror mig kunna se i den berömda kaffesumpen och ta inget för en sanning. Utgå från dig, din tolkning och din tro, men var alltid öppen och kritisk. Kom ihåg att ”allt jag vet är att jag inte vet”. Det är viktigt att ha respekt för det och aldrig tro sig vara någon sorts Messias. Historien vet hur dessa har ändad sina karriärer…

Om du får lyfte fram några tankar kring 2021, vilka är de och varför/hur?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.