29 Jan, 2022

Nintendo - inför rapport 3/2

Jag ska snart ge mig an Nintendo, men vill såhär i inledningen dels säga "hej", dels berätta för dig som frågat om/letat efter min första bok, Börspsykologi - så blir du en bättre investerare, men sett att den för tillfället är slut. Förlaget har nu gjort det möjligt att förköpa och beräknad leverans är kirng den 14-17 februari. Du kan såklart även välja "meddela mig" på Adlibris, Bokus eller andra återförsäljare. Jag är ledsen för att det dröjer, men vi ser här hur utbud av materiell, ökad press, efterfrågan på tryckerier samt fraktproblem skapar en mindre välsmakande cocktail. Jag bad även förlaget justera priset, trots högre omkostnader för tryck, löner, materiell mm. för att i alla fall på något sätt "kompensera". 

Så... äntligen lite "[It's] Mario time".

Jag har flera gånger skrivit om Nintendo, som jag började investera i strax innan sommaren och därefter skalat ned mig i. Trots positiva spelsläpp samt en mycket fin pipeline för 2022 har aktien inte återtagit mycket av den nedgång som den har haft. Dock bryr jag mig föga om det, för givet de försäljningssiffror vi har fått ta del av samt det faktum att antalet användare/konsumenter ökar bedömer jag det som att aktiekursen för eller senare kommer manifestera detta. Kan jag under tiden fortsätta öka till ett P/E 13 klagar jag inte. Det ska dock understrykas att den senaste tidens uppgång har gjort det nyss nämnda 13 till 15, likväl är det lågt om en mer genrell, men ack så ofta missvisande, relativitetsvärdering med konkurrenter såsom Sony, Blizzard (snart "Microsoft") med flera. 

Den 3 februari kommer det anrika, japanska bolaget med sin rapport och senast de rapporterade guidade de svagare än vad analytiker hade räknat med och därav sjönk kursen, initialt, relativt kraftigt. Som jag tidigare skrivit är Nintendo kända för att alltid lämna konservativa prognoser, vilket jag upplever vara ”typiskt japanskt”. Om det är sant eller inte finns andra som har mer kunskap om. Att premiera mer lågt ställda prognoser än vice versa anser jag vara klokt och ser hellre att en ledning tar höjd för evetuella bakslag än lovar "bröd och skådespel" till pöbeln. Självklart ska de satsa och våga, men det är skillnad på att vara en obotlig optimist och en positivt inställd realist. 

Sedan oktober har det dels kommit många nya spel till Switch, dels kommit allt fler ”gamla” spel till onlinebutiken. Framför allt har fler indiespel fått tillåtelse att äntra det alltid så konservativa ”molnet” som Nintendo huserar över. Utöver detta har också många SNES- och Nintendo 64-spel blivit tillgängliga. NU i februari kommer klassikern "Majoras Mask" och undertecknad har såklart lämnat in ansökan om ledighet på jobbet... ... Dessa spel är många spelare beredda att betala för, trots att de spelat dem förr på äldre konsoler. Är det för att de har goda minnen av en bra spelupplevelse? För att man har goda och roliga minnen av tiden som spelandet av nämnda gav? För att man läst gott om dem, men aldrig förr spelat dem? För att spela med sina barn och "uppfostra" dem enligt den gyllene boken? Ingen aning, men så länge användare/spelare köper är jag nöjd (och, förhoppningsvis, de själva).

Nya spel som kommit är bland annat Metroid Dread (88), The Great Ace Attorney Chronicles (87), Doki Doki Literature Club Plus (85), Shin Megami Tensei V (84), Cupid Parasite (83), Undermine (83) och Danganronpa Decadence (83). De siffor jag skrivit inom parantes är de betyg de fått på Metacritic och när även Opencritic studeras framkommer snarlika betyg. Detta är inget annat än bra. Riktigt bra till och med. Det ska bli intressant att se hur dessa har sålt, men även om anrika spel såsom Mario Kart, Zelda med flera fortsätter tälja guld likt de har sedan urminnes tider.

Studerar vi vilka spel som beräknas komma under 2022 är det en diger och imponerande skara. Bland annat kommer ett nytt Kirby-spel, Sports story, Triangle Strategy, ett nytt Mario + Rabbids samt Splatoon 3, för att nämna några. Samtliga av dessa är spel som sedan tidigare hyllats och sålts i många exemplar. Även om det inte är hundra procent klart är det många som räknar med att Zelda: Breath of the Wild 2 kommer att släppas innan jul 2022. Som spelare och ”frälst” (och därmed baised?) av Zelda och de flesta av spelen inom detta universum förstår jag att det är en Hype med stort ”H” från alla Nintendofans på jorden. Den första delen, som släpptes så sent som 2013, är det fjärde bäst sålda spelet till Nintendo Switch och har totalt sålt i över 24 miljoner exemplar.

Vi har även nåtts av den mindre roliga nyheten att halvledarbristen tvingat bolaget att minska produktionen på Switchkonsolen med ca 20 %. Det är ett stort avbräck, men hellre 20 % än 30, 40 och 99 %. Switch fortsätter sälja givet det jag ser hos flera återförsäljare, men jag kan också misstolka detta. Att konsolen spelar på sista versen sett till hårdvara har länge varit en åsikt, men jag bedömer att bolaget gör rätt som fortsätter "mjölka" den, för faktum är att de knappt behövt röra på prislappen och ändå, efter flera år, fortsätter den sälja. Man gör även helt rätt till att istället lägga mer fokus på att stärka utbudet till befintliga och nya kunder: mer spel, främst distribuerade online via Nintendos egen e-shop/Nintendo Online; allt bundet till och i molnet som kan användas på alla Nintendos senaste konsoler samt på mobiler. Det är ett ekosystem under uppbyggnad. Ett ekosystem med starka inträdesbarriärer. 

Det jag kommer studera i kommande rapport är antalet sålda konsoler, antalet prenumeranter på Nintendo-online, hur ovan spel som kom under de sista månaderna av 2021 har sålt samt vad ledningen kommunicerar om konsolens produktionsproblem. Kan de behålla samma goda momentum som nu är jag övertygad om att kursen kommer manifestera detta, för som jag och många ständigt betona kommer VPA alltid styra aktiekursen (givet att det inte är ”undergång” på andra nyckeltal, såsom skuld mm.). Studera gärna bolaget på Börsdata, men besök även deras ir-avdelning, där mycket bra, illustrerad fakta finns. 

Jag vill även passa på att tipsa om den goda och duktiga investeraren Pokertrader, som huserar på twitter. I länken presenterar han sin tes till varför han investerar i Nintendo. Jag delar denna och tror att bolaget kommer bli allt bättre på att monetarisera på sina användare och än mer binda dem i det ekosystem de håller på att bygga.

Jag upplever mig just nu, med de data som finns tillgängliga, mycket trygg i min investering.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.