
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Köpa – och investera i - minnen?
Innan vi ger oss an att investera i minnen vill jag passa på att säga att Erik Sprinchorns och min kommande bok - Livet, Börsen & Allting - just nu finns att förköpa. Därtill har förlaget tryckt upp lite cool merchandise för den som är "den". Vid förköp kommer böckerna att skickas ut samt levereras innan det officiella släppet, som är den 25/3. För mer information om boken kan du läsa på denna länk.
En del av min investering i Nintendo beror på minnen. Inte bara de goda minnen jag har av att som ung spela spel såsom Zelda, Super Mario och Metroid, utan även för jag upplever att många konsumenter tenderar att köpa minnen. Förstå mig rätt, men när nu Zelda - Majoras Mask släpptes den 25/2 tror jag det finns (minst) lika många nya spelare som gamla. De gamla, dvs. de som redan spelat spelet på Nintendo 64 eller 3DS, köper för en eller två anledningar: dels för de vill spela ett bra spel igen men med bättre grafik och spelmekanik, dels för att de ”bara vill uppleva ett bra spel igen” för de har goda, härliga och positiva minnen av sina tidigare spelmoment. De båda anledningarna kan på ett sätt sägas gå in i varandra, men inte fullt ut.
För ett par år sedan släpptes en remake av Disneys Ducktales. Jag kom då genast att tänka på när jag som ung satt i soffan varje fredagskväll och tittade på (original)programmet i det då populära Disneydags/Disneyklubben. Genast började jag leta efter en samlingsbox av de gamla avsnitten – minnet gav mig ett välbehag och tänk vad roligt det måste vara att uppleva det igen, eller hur? Sagt och gjort köpte jag, men upplevelsen var inte som jag hade förväntat mig, eller hoppats. Sedan dess har jag som regel att det ska mycket till för att jag ska köpa – konsumera – något enbart utifrån goda och positiva minnen av en tidigare erfarenhet. Ibland är minnen bäst som minnen. Jag tror och upplever att jag får mer värde och endorfiner av att googla bilder och youtuba klipp från de serier jag minns och mår bra av. Bara när detta inlägg skrivs har såväl Tale Spin som Darkwing Duck googlats och youtube:ats. På tal om sistnämnda tycks en remake vara på gång. På gott och ont… för jag var inte så begeistrad av det nya Ducktales.
Emellertid är jag inte alla och alla är inte jag, tack och lov. Det finns många som köper för minnenas skull och även samlar på grund av dessa. Googla t.ex. ”Nintendo Man Cave” och du kommer se hur mycket pengar konsumenter är beredda att spendera för ett märke och ofta, ja, korrekt – ett minne. För varje ny konsol Nintendo släpper vet de att de alltid kan släppa gamla spel med en viss förbättrad grafik och spelmekanik. Det kommer alltid finnas nya spelare som vill spela och uppleva de spel ”alla andra, från ’tidigare generationer’, pratar om”. Det kommer också finnas de som redan har spelat och som är beredda att tömma plånboken och gå man ur huse för just det spelet; just det minnet.
Även om jag har min regel kommer jag nog ha svårt att hålla mig till den om/när Nintendo släpper Zelda: A Link to the Past samt Zelda – Wind Waker. Detta trots att jag högts sannolikt inte kommer spela ens ½ av förstnämnda och 1/8 av sistnämnda kommer en vilja att se och uppleva dem igen skapas. Om jag köper kommer jag säkert bli besviken och sedan förbanna mig själv. Men… vem har inte goda minnen av framför allt förstnämnda? Spelet framför övriga? Som alltid finns med på listor såsom ”världens bästa spel genom tiderna”?
Även i bolag såsom Embracer, men framför allt Disney tror jag samma case finns. Här är vi många som ser bolaget genast kommer att tänka på vår barndom och hur vi ömsom flög på mattan med Aladdin och Jasmin, ömsom slogs mot Hades i Herkules. Ömsom blev rädda för Odjuret, ömsom sjöng Hakuna Matata. Vi har goda minnen och vi är nog många som tänkt på ifall ”man ändå inte skulle ta och se om den där filmen”. Hur många har dessutom inte sett filmerna med sina barn, barnbarn e.d.? Och vad säger emot att dagens unga generation inte kommer växa upp med exakt samma fina och härliga minnen som vi har gjort och sedan tänka exakt som jag nu skriver?
Nu är denna tes inte den enda eller den starkaste för en investering i Nintendo eller Disney, men kan du känna igen dig i texten? Och – brukar du köpa minnen (och hur känner du när du spelar/ser om produkt X)?
Jag ska snart ge mig an Nintendo, men vill såhär i inledningen dels säga "hej", dels berätta för dig som frågat om/letat efter min första bok, Börspsykologi - så blir du en bättre investerare, men sett att den för tillfället är slut. Förlaget har nu gjort det möjligt att förköpa och beräknad leverans är kirng den 14-17 februari. Du kan såklart även välja "meddela mig" på Adlibris, Bokus eller andra återförsäljare. Jag är ledsen för att det dröjer, men vi ser här hur utbud av materiell, ökad press, efterfrågan på tryckerier samt fraktproblem skapar en mindre välsmakande cocktail. Jag bad även förlaget justera priset, trots högre omkostnader för tryck, löner, materiell mm. för att i alla fall på något sätt "kompensera".
Så... äntligen lite "[It's] Mario time".
Jag har flera gånger skrivit om Nintendo, som jag började investera i strax innan sommaren och därefter skalat ned mig i. Trots positiva spelsläpp samt en mycket fin pipeline för 2022 har aktien inte återtagit mycket av den nedgång som den har haft. Dock bryr jag mig föga om det, för givet de försäljningssiffror vi har fått ta del av samt det faktum att antalet användare/konsumenter ökar bedömer jag det som att aktiekursen för eller senare kommer manifestera detta. Kan jag under tiden fortsätta öka till ett P/E 13 klagar jag inte. Det ska dock understrykas att den senaste tidens uppgång har gjort det nyss nämnda 13 till 15, likväl är det lågt om en mer genrell, men ack så ofta missvisande, relativitetsvärdering med konkurrenter såsom Sony, Blizzard (snart "Microsoft") med flera.
Den 3 februari kommer det anrika, japanska bolaget med sin rapport och senast de rapporterade guidade de svagare än vad analytiker hade räknat med och därav sjönk kursen, initialt, relativt kraftigt. Som jag tidigare skrivit är Nintendo kända för att alltid lämna konservativa prognoser, vilket jag upplever vara ”typiskt japanskt”. Om det är sant eller inte finns andra som har mer kunskap om. Att premiera mer lågt ställda prognoser än vice versa anser jag vara klokt och ser hellre att en ledning tar höjd för evetuella bakslag än lovar "bröd och skådespel" till pöbeln. Självklart ska de satsa och våga, men det är skillnad på att vara en obotlig optimist och en positivt inställd realist.
Sedan oktober har det dels kommit många nya spel till Switch, dels kommit allt fler ”gamla” spel till onlinebutiken. Framför allt har fler indiespel fått tillåtelse att äntra det alltid så konservativa ”molnet” som Nintendo huserar över. Utöver detta har också många SNES- och Nintendo 64-spel blivit tillgängliga. NU i februari kommer klassikern "Majoras Mask" och undertecknad har såklart lämnat in ansökan om ledighet på jobbet... ... Dessa spel är många spelare beredda att betala för, trots att de spelat dem förr på äldre konsoler. Är det för att de har goda minnen av en bra spelupplevelse? För att man har goda och roliga minnen av tiden som spelandet av nämnda gav? För att man läst gott om dem, men aldrig förr spelat dem? För att spela med sina barn och "uppfostra" dem enligt den gyllene boken? Ingen aning, men så länge användare/spelare köper är jag nöjd (och, förhoppningsvis, de själva).
Nya spel som kommit är bland annat Metroid Dread (88), The Great Ace Attorney Chronicles (87), Doki Doki Literature Club Plus (85), Shin Megami Tensei V (84), Cupid Parasite (83), Undermine (83) och Danganronpa Decadence (83). De siffor jag skrivit inom parantes är de betyg de fått på Metacritic och när även Opencritic studeras framkommer snarlika betyg. Detta är inget annat än bra. Riktigt bra till och med. Det ska bli intressant att se hur dessa har sålt, men även om anrika spel såsom Mario Kart, Zelda med flera fortsätter tälja guld likt de har sedan urminnes tider.
Studerar vi vilka spel som beräknas komma under 2022 är det en diger och imponerande skara. Bland annat kommer ett nytt Kirby-spel, Sports story, Triangle Strategy, ett nytt Mario + Rabbids samt Splatoon 3, för att nämna några. Samtliga av dessa är spel som sedan tidigare hyllats och sålts i många exemplar. Även om det inte är hundra procent klart är det många som räknar med att Zelda: Breath of the Wild 2 kommer att släppas innan jul 2022. Som spelare och ”frälst” (och därmed baised?) av Zelda och de flesta av spelen inom detta universum förstår jag att det är en Hype med stort ”H” från alla Nintendofans på jorden. Den första delen, som släpptes så sent som 2013, är det fjärde bäst sålda spelet till Nintendo Switch och har totalt sålt i över 24 miljoner exemplar.
Vi har även nåtts av den mindre roliga nyheten att halvledarbristen tvingat bolaget att minska produktionen på Switchkonsolen med ca 20 %. Det är ett stort avbräck, men hellre 20 % än 30, 40 och 99 %. Switch fortsätter sälja givet det jag ser hos flera återförsäljare, men jag kan också misstolka detta. Att konsolen spelar på sista versen sett till hårdvara har länge varit en åsikt, men jag bedömer att bolaget gör rätt som fortsätter "mjölka" den, för faktum är att de knappt behövt röra på prislappen och ändå, efter flera år, fortsätter den sälja. Man gör även helt rätt till att istället lägga mer fokus på att stärka utbudet till befintliga och nya kunder: mer spel, främst distribuerade online via Nintendos egen e-shop/Nintendo Online; allt bundet till och i molnet som kan användas på alla Nintendos senaste konsoler samt på mobiler. Det är ett ekosystem under uppbyggnad. Ett ekosystem med starka inträdesbarriärer.
Det jag kommer studera i kommande rapport är antalet sålda konsoler, antalet prenumeranter på Nintendo-online, hur ovan spel som kom under de sista månaderna av 2021 har sålt samt vad ledningen kommunicerar om konsolens produktionsproblem. Kan de behålla samma goda momentum som nu är jag övertygad om att kursen kommer manifestera detta, för som jag och många ständigt betona kommer VPA alltid styra aktiekursen (givet att det inte är ”undergång” på andra nyckeltal, såsom skuld mm.). Studera gärna bolaget på Börsdata, men besök även deras ir-avdelning, där mycket bra, illustrerad fakta finns.
Jag vill även passa på att tipsa om den goda och duktiga investeraren Pokertrader, som huserar på twitter. I länken presenterar han sin tes till varför han investerar i Nintendo. Jag delar denna och tror att bolaget kommer bli allt bättre på att monetarisera på sina användare och än mer binda dem i det ekosystem de håller på att bygga.
Jag upplever mig just nu, med de data som finns tillgängliga, mycket trygg i min investering.
Jag har tjatat om Nintendo sedan mars 2021, då jag började att köpa in mig. Sedan dess har kursen sjunkit. I sin senaste rapport, som jag skrev om, kommunicerade bolaget en minskad guidning för det kommande året och siffrorna visade även en försäljningsminskning jämfört med samma period föregående år. Dock är sistnämnda inget som ska ses som alarmerande med stort ”A”, då 2020 var, som bekant, coronadopat likt för många andra spelbolag. Den nedjusterade guidningen är förvisso inte rolig att ta del av, men det ska då även påpekas att Nintendo är kända för att alltid räkna med det värsta och sedan levereras ”högt” över detta. Med det sagt måste man hålla koll på att EBIT(A) inte fortsätter minska.
Bolaget har under de senaste åren blivit mer och mer duktiga på att bygga och stärka sin digitala plattform och med det ett eget sorts ekossystem, där ditt Nintendokonto länkas till alla dina Nintendokonsoler (Switch, mobil, 3DS et cetera). På plattformen kan du köpa spel och sparutrymme och så vidare, precis som du kan på Xbox (Microsoft) och Playstation (Sony). Övergången från att ha sålt mest fysiska exemplar till att nu sälja digitala sådana har lett till att bolagets bruttomarginal har ökat och den positiva trenden ser ut att fortsätta. Dock finns här ett ”hot” som man som investerare bör vara uppmärksam på. Det är ej stort, likväl närvarande. Detta blev mig uppmärksammat då jag läste på ett forum på en spelsajt (minns, tyvärr, ej vilken).
Ett något löjligt hot, likväl närvarande.
Många, men långt ifrån alla, som spelar Nintendos spel har en stark emotionell koppling till de olika IP:na. Många av dessa ser sig som samlare, såväl hardcore som mer softcore. De har gärna fysiska exemplar av spelen och ofta även böcker, merchandise et cetera. Visst tar Nintendo skapligt betalt för allt krimskrams, men på spelen påverkar det bruttomarginalen. Nu diskuterar jag en relativt liten grupp av hela Nintendos kundstock, likväl är denna del viktig att belysa. Ju fler som vill ha fysiska utgåvor för att dels samla, dels spela och sedan, eventuellt, sälja vidare, desto sämre bruttomarginal.
Nedan är ett litet axplock från den senaste rapporten och som var väntat minskade försäljningen. Anledningen stavas corona och hur pandemin dopat 2020års föräsljning. Detta till trots är det viktigt att följa försäljningen och dess marginaler för att se att den långsiktiga, positiva trenden består.
"In our digital business for the dedicated video game platform, while download-only software for Nintendo Switch and Nintendo Switch Online memberships sold well, sales of downloadable versions of packaged software declined, leading to digital sales of 75.9 billion yen (a decrease of 24.9% year-on-year)." (Q2-rapport, 5 augusti)
Ett mycket mera stort hot
Kina är ett annat hot. Det var först 2014 som Det Stora Landet tillät konsoler och därefter invadera alla de stora, dvs. Nintendo, Sony och Microsoft. De som har sålt mest och flest är Nintendo, som så sent som 2019 skeppade över en miljon Nintendo Switch. Kina är en enorm marknad, men står idag för en betydande liten del av konsoler och därmed konsolspel. Givet att Regeringen inte börjar lägga sig i, som i fallet med PC-spel et cetera, kommer nämnda bolag att fortsätta öka sin försäljning. Först, vid 2014, var bara en bråkdel av spelen godkända – Super Mario Deluxe. Därefter kom b.la. Pokémon och Animal Crossing. Min förhoppning är att Regeringen tillåter alla spel, även de som inte berättar ”en historisk, korrekt skildring av Kina.” Just om Kina och deras historieförvanskning á la Orwells 1984 är kinamedia.se en sida du ska besöka varje dag (länkar här till två läsvärda artiklar; artikel 1 och artikel 2).
Om kina kan begränsa vilka spel som får säljas och när, hur och var spelare får spela måste man som investerare vara beredd på att få vakna upp till hur Landet meddelar att Nintendo är bannlyst. Förklaringarna kan vara många, såsom den japanska invasionen 1937, eller att man bedriver diplomati med ärkefienden USA. Det kan också bero på att Xi jinping fick ett hårdkokt och inte ett löskokt ägg till frukost…
Inget vet vad Regeringen i Det Stora Landet kommer att göra, men som investerare i Sony, Microsoft och Nintendo bör man vara påläst och alert på vad som komma skall, för något kommer att komma. Det kan mycket väl bli som så att Staten kommer hjälpa inhemska kretaörer och bolag att skapa AAAAAA-titlar, för spelsektorn är en marknad som genererar enorma kassaflöden.
Andra hot, som man måste vara uppmärksam på är de mer vanliga; lyckade konsoler, behålla och förädla viktiga IP:n, att filmsatsningarna går bra (dock är jag här inställd på pannkaka givet historiken), att Super Mario Land (Nintendos version av Disneyland) blir välbesökta et cetera.
Att reflektera över known unknows samt unknows unknows är essentiellt för att inte investera för mycket och för fort. De hjälper oss även att vara ödmjuka och inte ta för givet att vi kan allt, likt vore vi Ikaros innan hans flygning…
Nintendo Q1 och framtiden
Den femte augusti kom Nintendo med sin Q1-rapport och den var mindre starkt. Emellertid hade jag inte förväntat mig några raketer till siffror, då de dels har en konsol som blir äldre för varje dag och som ska ställas till de relativt nysläppta konsolerna från Sony och Microsoft, dels har tuffa jämförelsesiffror då Corona boostade förra årets Q1.
Intäkterna minskade med dryga 10 % och nettoresultatet med 13 %. Detta är verkligen inga roliga siffror. Emellertid ser jag mycket som talar för ett den långsiktiga, positiva trenden som bolaget tydligt påbörjade då de släppte Switch-konsolen är intakt.
Jag tänker inte gå in mer på siffrorna, utan dessa kan studeras i ovan länkade rapport samt publicerade bilder. Det som kan adderas är att bolaget är kända för en mycket försiktig guidning – en som de också ständigt överpresterar - och denna ligger kvar. Nintendo ämnar även att återköpa 1 800 000 aktier, motsvarande 1,51 % av stocken för att vara exakt, mellan 6/8 t.o.m. 15/9 2021. Jag finner det vara mycket positivt, dels för att det ger högre VPA (givet att de fortsätter exekvera), dels för att aktien nu är nere på låga nivåer. Jag är tämligen övertygad om att i det långa loppet kommer deras återköp idag vara mycket passande och vältajmade.
Att de bara återköper 1,51 % är dock att betrakta som lite, speciellt när deras enorma kassa på ca $13,5 miljarder synas. Emellertid är Nintendo, likt alla(?) japanska bolag, mycket försiktiga och återhållsamma, men denna trend tror jag är på väg att brytas. Såväl Nintendo som andra har börjat bli mer utdelnings- och återköpsvänliga och jag tolkar det som att det b.la. är ett sätt att locka till sig utländska investerare.
Jag tror att Nintendo kommer föröka mjölka så mycket som möjligt ur både Switch samt sitt 3DS och även om OLED-versionen av förstnämnda släpps i oktober kommer den inte vara någon kioskvältare. Min tro är att de mer kommer satsa allt på att ömsom fortsätta ge ut högkvalitativa spel av sina mest kända IP:n, såsom Metroid (oktober, 2021), Splatoon 3 (H1 2022) och uppföljaren till Zelda: Breath of the Wild (H1 2022), ömsom få så många som möjligt att köpa ett Switch. Med sistnämnda samt via deras ökade mobilspelssatsning kommer allt fler att lockas in i Nintendos ekosystem, ett som bolaget lagt mycket energi, tid och pengar på att utveckla.
När, inte ”om”, den nya konsolen lanseras kommer står skrivet i stjärnorna och jag hoppas innerligt att Nintendo inte återupprepar mönstret om att varannan konsol blir ett fiasko, utan att de klarar av att skapa något som kommer klara av att matcha den uppskattning och kvalitet som karaktäriserar Switch-konsolen.
Partnerskapet med Niantic fortsätter att utvecklas och förhoppningsvis kommer de klara av att släppa det mycket efterlängtade mobilspelet Pikmin innan 31/12 2021. Just mobilsatsningen bedömer jag essentiell och även om Doktor Mario World inte blev annat än ett fiasko, milt sagt, har de ändå lyckats mycket bra med b.la. Mario Kart Tour, Fire Emblem och Dragalia Lost. Även om inget är klart eller uttalat, då bolaget är lika konservativa i sina utlåtanden som den svenska Regeringen är duktiga på att kalla till presskonferenser ryktas det om allt från ett F-Zero till Xenoblade.
Digitala försäljningar är något som växer för varje år. Dock står dessa just nu enbart för cirka 46 % av alla spelförsäljningar, vilket är cirka 10 procentenheter lägre än motsvarande kvartal förra året (viktigt att detta är ett undantag). Detta ska jämföras med andra speljättar, såsom EA och Activision som istället har siffror norr om 80–85 %. Då bruttomarginalen ökar avsevärt på digitala försäljningar relativt att sälja fysiska kopior kommer Nintendo att fortsätta underlätta och skapa en friktionsfri handel.
Som sagt var nyss rapporterade kvartal inte det bästa, men om bilden zoomas ut framkommer att bolaget har vuxit mycket, mycket bra de senaste 5 åren. På ett treårssnitt har vinsten ökat med 34,3 % och på ett femårssnitt är siffran något högre, 35,6 %. Studeras 7- respektive 10-årssnittet är de 41 % samt 29,8 %. Under samma tid har omsättningen ökat med cirka 15 % per år de senaste 10 åren. Nu är detta historia, likväl visar siffrorna ett välmående bolag vars ledning vet hur att skapa bra business.
Förutom fortsatt fokus på digitala försäljningar, mobilspel och mjölkning av Switch- och 3Ds-konsolerna har Nintendo kommunicerat att de kommer öppna ytterligare tre temaparker under de kommande åren, vilka kommer att ligga i Singapore, Kalifornien samt Florida. Tidigare i år öppnade bolaget sin första park – Super Nintendo World - i Osaka och trots corona har antalet besökare varit mycket, mycket högt. Utvecklingen av parkerna sker i samarbete med Comecast.
Som om ovan ej vore nog ämnar även det japanska spelundret att ännu en gång ge sig an tv-serier och filmer. En Super Mario-film kommer 2022 och produceras av Illumination Studios, som har en stark historia av framgångar med barn- och familjefilmer som Despicable Me och The Secret Life of Pets. Tyvärr har Nintendo ingen fin historik gällande filmer och serier, men jag tycker ändå det är bra att de ännu en gång ger sig på detta segment. Som jag och många andra tidigare har skrivit ämnar de att disneyfiera hela verksamheten, med allt från merchandise via temaparker till just tv-spel.
Just nu handlas aktien till ett P/E om cirka 13, EV/EBIT 7,3 och EV/S på 2,6. För den som söker utdelningar handlas aktien just nu till en direktavkastning om ca 3,5 % (årets utdelning var mycket hög, vilket beror på att de gjorde en större vinst och har som policy att dela ut 30 %). Även om jag är emot peer-to-peer valuation är det intressant att ställa dessa siffror mot bolag såsom Take Two Interactive, Activision Blizzard, EA m.fl, som har mycket högre värderingar. Finns en Japanrabatt? Eller är risken i Nintendo så mycket större som värderingsglappet ger sken av?
Jag äger aktier i Nintendo och har under sommaren ökat mitt innehav. Som alltid är jag införstådd med de risker som föreligger samt är medveten om att jag undermedvetet är drabbad av såväl en som två bias. Jag anstränger mig att leta efter underlag som får min investeringstes att fallera, men ännu har jag inte hittat något som knockar den.
Den 19 juli kom Nintendo med sin årsrapport och det var en fröjd att läsa denna, även om den är lika torr som Dynamitharry som ”inte dricker en droppe. Inte en droppe!”.
Bland annat ökade intäkterna ökade med 34,4 % och den operativa vinsten med ca 32 %. Emellertid flaggar man för att det kommande brutna räkenskapsåret kommer visa en minskad omsättning på 9 procent och en minskad vinst på 29 %. Detta är inga små siffror.
Det ska i sammanhanget sägas att Nintendo är kända för att alltid vara extremt försiktiga i sina prognoser, lite japanskt över det hela kan sägas. Därtill har de en lika extrem förmåga att nästintill alltid överträffa dessa. Vad det i verkligheten blir vet vi först om cirka 12 månader.
Nintendos aktie har kommit ned från tidigare höga nivåer och förvisso kan rapporten sägas vara en anledning, men det vore att ljuga. Den största faktorn för de senaste veckornas nedgång stavas Valve:s Steam Deck, som utannonserades den 15 juli. Alla var en minut efter denna nyhet övertygade om att Switch-dödaren hade anlänt och att det nu enbart var utförsåkning för Nintendo – bolaget som funnits sedan 1899 och som började sin verksamhet med att sälja spelkort.
Jag är däremot tveksam, för jag tror att de som skriker sig hesa över att man bör sälja sin Nintendoaktier snarare än senare inte ser skogen för alla träd.
1.Som alltid återkommer vi till IP:n – Intellectual Properties. Förvisso finns många bra och mycket uppskattade spel på Steam, men där finns inte spel såsom Zelda, Super Mario, Animal Crossing, Pokémon, Smash Bros, (kommande) Metroid med flera för att nämna några bland många.
2.Microsoft och Xbox Game Pass. Xbox Game Pass-medlemmar kan från och med relativt nyligen streama fler än 100 Xbox-spel till Windows 10-datorer, Android-enheter och iOS-enheter utan att ladda ner och installera dem. Spelare kan helt enkelt montera sina telefoner på kompatibla kontroller och spela de avancerade spelen över molnet. Steam Deck erbjuder inte molnspel, vilket är problematiskt eftersom basmodellen på $399 endast erbjuder 64 GB intern lagring. Det är bara tillräckligt med utrymme för att lagra några avancerade PC-spel. Detta innebär, allt annat lika, att spelare ständigt måste avinstallera spel för att göra plats för nya.
Om PC-spelare graviterar mot Xbox Cloud Gamings streamingmetod istället för Steam Decks lokalt installerade spel kan Microsoft bli Valves största utmanare, istället för Nintendo. Andra framväxande molnspelplattformar, inklusive Stadia och Luna, kan öka denna konkurrens för Steam Deck.
3.Storleken. Steam Deck har måtten 29,8 cm X 11,7 cm och ett djup på 49 mm. Detta ska ställas mot Nintendo Switch (ink. Joy-Cons), som har måtten 10,2 cm x 23,9 cm och ett djup på (det tjockaste stället) 1,32 cm. En portabel konsol ska vara enkelt, smidig, väga lätt samt vara tillgänglig. Absolut är Steam Deck inte för stor, men man måste ta storleken i beaktande.
4.Kundgrupp. Steam (Valve) uppskattas av PC-spelare och många av dessa ser sig som ”hard core”-gamers. De vill ha bra spel med bra prestanda. De är vana med att spel är stora och således kräver mycket utav hårdvaran. Många av de spel, men långt ifrån alla, är inte skapade, eller anpassade, för att spelas på en bärbar konsol.
Nintendo har förvisso uttalat sig att nu även vill kunna exponera sig mot och därmed fånga in en mer s.k. ”hard-core gamers”. Just nu finns ett par spel som ömsom är för mer causal gamers, ömsom hard-core gamers. Jag tänker på spel såsom Smah Bros, Splatoon och Mario Kart. Emellertid kvarstår det faktum att Nintendo riktar in sig på mer familjevänliga spel som alla kan spela och finna nöje i.
Beträffande Steam Decks hårdvaran återstår att se hur tålig den är, för hur ofta händer det inte att du tappar din mobil, Switch e.d. i marken?
Jag tror inte att Steam Deck är en Switch-killer, men absolut kommer den erbjuda konkurrens, inte minst då den är mycket kraftfull och klarar av spel som kräver hög prestanda. Just nu diskuteras det kring Nintendos OLED-Switch, som inte togs emot med jubel samt applåder och om, och sådana fall när, Switch PRO kommer. Det diskuteras om den kommer att komma samtidigt som Zelda: Breath of the Wild 2 släpps och detta låter i mina öron relativt logiskt. Dock återstår det att se om så också blir fallet.
Att tro att Nintendo inte tittar på Steam Deck och dess prestanda är en icke-fråga, precis som vice versa råder. Jag tror inte att Nintendo kommer att dö en långsam död pga. Valves attack. De senaste åren har antalet spelare på Nintendos moln ökat, ökat och ökat. Allt fler fastnar i dess ekosystem och allt fler köper också sina spel via molnet. Det sista leder, såklart, till att marginalerna ökar. Rejält.
Nintendo är sist ut, som ofta, i den nya generationen. Kommer de komma med en PRO-switch? Kommer de komma med något nytt? Jag lutar mer åt förstnämnda och att de fortsätter fokusera på att stärka sitt ekosystem, vilket jag tidigare skrivit om. Gällande ekosystemet och disneyfieringen vill jag varmt rekomendera denna analys från Seeking Alpha.
De japanska bolagen är inte kända för att bry sig om sina investerare/aktieägare. Hellre håller de hårt på sina kassor än delar ut. Dock har tendenser till en brytning av denna sed börjat skönjas. Kommer den fortsätta? Om så är fallet finns det många japanska bolag som kan bli utdelningscase. Gällande Nintendo och deras utdelning är de mycket restriktiva och håller hårt på att "bara" 33 procent av vinsten delas ut. Emellertid möjliggör detta för fortsatt investring i befintliga operationer, såsom konsoler, spel, ekosystemet et cetera.
Jag håller hårt i mina aktier, men sitter inte och låtsats som att det inte regnar. Emellertid har ledning och styrelse mitt fulla förtroende tills motsatsen bevisats.