20 Nov, 2020

Ny "intervjurunda" - Grabben i Graven Bredvid

För cirka 1 år sedan körde jag min årliga runda av intervjuer. Planen fanns att göra detsamma även i år, men då det har varit ett arbetsår som tyvärr har varit mer krävande än vad som tidigare prognostiserats (lägg därtill att jag har kurser via Folkuniversitetet samt arbetet med manuset, som näst intill är klart). Vad att då göra? Varför inte skriva till de som jag tänkt att intervjua och ställa dem några tydliga frågor/riktlinjer och sedan be dem att skriva fritt utifrån detta? Sagt och gjort och först ut är Grabben i Graven Bredvid. Detta är del 1 av totalt 2 och den andra delen publiceras på söndag, den 22/11.

@GrabbenIGravenBredvid – Vem är jag och varför det diffusa namnet?

Hej!

För några dagar sedan så fick jag, förvånansvärt nog, frågan om jag ville skrivet ett inlägg och beskriva vem jag är och hur jag tänker kring mina investeringar.

Innan jag ens börjar så vill redan nu tacka för det fina välkomnandet jag fått sedan jag tog steget in på Twitter och då främst finanstwitter. De fördomar jag hade är mer eller mindre helt motbevisade, så tack alla för den kunskap ni delar med er av.

SÅ! Vem är jag?

På Twitter beskriver jag mig som ”En kille från västkusten, under 30, börsfantast och stolt spelnörd”. Det summerar mig ganska bra, men jag skulle absolut kunna lägga till att jag även har en förkärlek för katter och GIFar, något som många av er säkert redan märkt.

För att konkretisera det lite så är jag född och uppvuxen i en liten stad på västkusten och har i stort under hela min uppväxt bott med mamma och bitvis hennes man. Min biologiska pappa gick bort när jag var väldigt liten och pengar har alltid varit ett känsligt ämne. Mamma har alltid arbetat som sjuksköterska och eftersom hon varit, i princip, min enda förebild så står jag henne otroligt nära och har alltid tagit till mig allt hon sagt. Jag har flera småsyskon och när mamma i stor utsträckning varit ensamstående så har pengar alltid varit något man måste hålla hårt i. Vi har aldrig varit fattiga, men absolut inte haft pengar i överflöd. Det har aldrig varit tal om utlandsresor, flashiga prylar eller investeringar. De pengar mamma fått över har hon försökt spara till oss barn och jag har alltid fått lära mig att man ska hålla hårt i pengarna man har.

Jag har tills för 2~ år sedan varit väldigt anti allt som har med börs att göra, så det starka intresse jag har idag och vuxit fram på väldigt kort tid.
Jag började arbeta direkt efter studenten och var noga med att spara, men allt jag sparade la jag in på det älskvärda sparkontot och eftersom mina föräldrar aldrig hann gifta sig så fick jag som bröstarvinge en del av det hus som mamma och pappa ägde. När det såldes så fick jag drygt 300 000 kr som mamma fick hjälp av banken att förvalta. Pengarna var sedan låsta fram tills min 18årsdag. Mamma ville såklart mitt bästa och fick hjälp av bankmannen att placera pengarna i ”säkra produkter”, vilket visade sig vara långt ned i riskskalan och ge skrattretande avkastning på 20 år.

De placerades när jag var runt tre år och eftersom vi aldrig pratat fonder/investeringar vare sig hemma eller i skolan så lyssnade även jag på banken när jag på min 18 års dag fick tillgång till mina pengar. Jag minns det så väl. Jag satt där på banken och de visade skärmen med siffror, ca 350 000 kr (om jag minns rätt) och frågade vad jag ville göra med dem. Jag var helt okunnig, så när banktjänstemannen  visade mig den klassiska skalan från 1 – 7 och frågade hur mycket risk jag ville ta så litande jag blint på honom. Självklart ville jag inte ta någon risk och det landade på runt 2-3 och pengarna placerades i deras egna fonder och några produkter med bindningstid som jag än idag inte fått helt förklarat för mig vad det var. Han som gick igenom allting verkade knappt själv förstå vad det var men sa att ”Asien har vi fått höra internt ska vara upp uppgång nu, så det kan vara lovande”. Där satt mina pengar fram tills för knapp två år sedan.

2018 fick jag en ny bankman som väckte ett litet aktieintresse hos mig, men jag var fortfarande för rädd för att verkligen ta steget och köpa. Jag visste verkligen ingenting om aktiemarknaden, utan allt jag ”visste” var att det var där de rika och riktigt smarta tjänade sina pengar. Ett slags roulettbord, där man köpte och sålde aktier baserat på spekulation. Min bild var någon slags extravagant version av tradingdesken på film.

Jag minns att den nya bankmannen sa ”köp en aktie eller två, för några tusen, då kommer du ha en anledning att följa dem” och efter ett tag så gjorde jag precis det. Jag köpte några aktier i Activision, Investor, Kinnevik, Evolution Gaming & Microsoft. Investor & Kinnevik lyckades jag läsa mig till i Swedbanks aktienyhetsbrev ”Aktiellt” skulle vara bra nybörjaraktier, Microsoft visste jag var det var, Activision äger Blizzard (jag är ett brutalt fan av Blizzard) och EVO hade jag på något vis fått höra om. Jag visste inte vad de gjorde men hade hört att ”de var bra”.

Jag minns inte exakt hur men kort därpå fick upp ögonen för just THQ och att de var noterade. Jag mindes sedan några år tillbaka att jag på en amerikansk gamingpodd hörde att ”En rik svensk köpt upp THQs konkursbo”, ett bolag vars IP:n jag kände igen och spelat sedan många år tillbaka. En kväll precis innan jag skulle lägga mig fick jag för mig att googla ”THQ aktie”, eller någonting liknande, och fick upp en intervju med Lars W och allas vår Nicklas ”Investeraren”. När jag väl började lyssna på den blev jag som förtrollad och helt hooked. Jag blev uppsluppen av Lars och då även Nicklas, som fick mig att känna att även lilla jag från västkusten kanske kan hålla på med aktier. Det var första gången jag lyssnade på en podd relaterat till aktier och fick det på något vis mer förmänskligat, kanske var det Nicklas norrländska som gjorde det (?).

Eftersom jag inte har någon i mitt privatliv som har intresse för investeringar så googlade jag runt och hittade mig in på Placeras forum. Någonting jag fick med mig därifrån var en dag när jag fick utdelning från EVO. Det var innan spliten, så det var nog några 100 kr eller liknande och jag frågade hur andra gjorde och om de köpte fler och isåfall hur ofta med tanke på att courtaget var så högt. Vid tillfället så hade jag Swedbank och betalade 99 kr per köp, oavsett storlek. Det var då många som rådde mig att byta till Avanza, något jag gjorde runt april 2019, vilket fick mitt aktieintresse att öka än mer. Vid det här tillfället hade jag hittat än fler poddar och bloggar och jag hade nog betat igenom hela Avanzas och Investerarens backlog.

Därifrån ökade mitt aktieintresse lavinartat och jag började köpa allt fler och fler aktier och visste varken ut eller in. Jag köpte det jag trodde nybörjade skulle köpa baserat på vad jag läste på Instagram och på blogga (mer om min investeringsstrategi och hur den tagit form tänkte jag lägga i ett separat inlägg så det här inte blir allt för långt).

Således var mitt vattenhål Placeras forum fram tills i somras. Jag var då fortfarande väldigt skeptisk till Twitter överlag, en plattform jag aldrig tidigare använt och som jag tänkte var för svår för nya rookies som mig att ta mig in på. Det som fick mig att utmana mig själv och ta steget var att jag tyckte det var omständligt att behöva hoppa in på bloggarna jag följde, lägga en kommentar och hoppas på att få svar. När jag kommenterade på just Cristofers blogg så uppmanden han mig att ta steget in på Twitter och just då tänkte jag, ”vad har jag att förlora?”. När jag väl tog det steget så slogs jag av hur mycket kunskap som finns tillgängligt helt gratis för en nybörjare som mig. Så många kompetenta personer som delar med sig av tips och åsikter. Som på alla andra platser finns det många med extrema åsikter, men bortsett från det så är det en oändlig känna till kunskap och exakt det kommunikationsnät jag saknar privat.

Min filosofi och profil jag har på Twitter är att jag är väldigt transparant med min portfölj och de köp som jag gör. Jag delar gärna med mig av case och kunskap i den mån jag besitter den, men jag vill alltid vara tydlig med att jag väldigt sällan vet bäst och tar gärna till mig mer kunskap. Jag är fortfarande en nybörjare i aktiesammanhang och ser Twitter som en perfekt plattform att diskutera, dela skratt och även lite motgångar. Det sista jag vill åstadkomma är hat eller personangrepp, så jag försöker därför så gott som möjligt hålla mig borta från politik. Bortsett från ett och annat skratt åt Trumps tweets så försöker jag hålla mig neutral i frågan.

Namnet jag valde är långt och i viss mån osmidigt att säga, men Grabben i graven bredvid är en film jag uppskattar väldigt mycket. För mig så symboliserar den hur två väldigt olika personer kan träffas och finna vänskap till varandra på en väldigt oväntad plats. Lite av det som händer på finanstwitter varje dag. Jag tycker att det finns något fint i det.

Tack för att ni tog er tiden att läsa, ni får mer än gärna skriva till mig på Twitter.

Mvh @GBredvid.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.