Laddar TradingView Widget
Laddar annons
18 Jan, 2025

Rapportsäsong och checklista

Det vankas rapportsäsong och snart kommer vi kunna läsa de dagliga ”Rapportfloden – blandade resultat” och på Twitter lär det vara en tuff konkurrens mellan de som vill vara först med att skriva ”BOOM – bolag X krossar estimaten och levererar en utdelningshöjning om Y %”. Likt mer eller mindre allt finns cykler och mönster där vi vill se dem, vilket ryms inom den skotomisation jag ofta återkommer till. Människan, du, jag och alla andra(?), vill alltid ha rutiner, ”regler” och mönster, för allt detta leder till ett mentalt och kognitivt lugn. Därmed behöver hjärnan inte anstränga sig mer än absolut nödvändigt, vilket gör att energiförbrukningen blir låg (bättre hushålla på denna tills tigern eller lejonet kommer).

d

Huruvida det kommer vara bra eller mindre bra rapporter; positivt eller negativt tolkningsföreträde återstår att se, men oavsett är jag tämligen övertygad om att det i flera fall kommer att bli överreaktioner. Beroende på strategi och filosofi kommer vi alla att tänka och agera annorlunda och oavsett om du är en daytrader, swingtrader eller dylikt, eller investerar enligt den strategi som jag har valt att bruka – långsiktig där ambitionen är ”buy to build” (inte detsamma som ”buy and hold”) inte bara kan, utan är det klokt att redan på förhand ha gjort en visualisering av hur att agera. För vissa kan nedan punktlista kännas likt vore den framtagen för dagisbarn, men jag tror inte att så är fallet, för handlar det inte alltid om att undvika misstag samt att inte utsätta sig själv för situationer som kan leda till fatala felbeslut?  

  1. Titta inte på aktiekursen
  2. Läs rapporten och jämför den med dels den föregående, dels med samma period motsvarande år. Vad visar sifforna och vad sade vd vid respektive rapporttillfälle? Har snacket blivit verkstad?
  3. Titta inte på aktiekursen
  4. Skriv ned dina tankar kring rapporten och ta sedan en promenad, eller något annat (vattna blommorna e.d.) och låt allt smälta in.
  5. Titta inte på aktiekursen
  6. Konsultera med din djävulsadvokat om dina tankar och se om dina argument håller relativt dennas (anti)dito.
  7. Bestäm dig för vad du ska göra (öka, minska eller ingenting, för som bekant är ”avvakta” ett agerande). Håll dig sedan till detta och låt dig inte lockas av den mentala fallgropen aktivitetsbias (börspsykologi).

Med detta förfarande minskar du riskerna för att agera i affekt och därmed stängs risken för att hamna i olika psykologiska fällor, såsom flockbeteende, FOMO, kognitiv dissonans med mera.

Det må låta tråkigt och kalt, ja till och med sterilt och… ”enformigt”, men det är på detta sätt som vi undviker att begå dumma och idiotiska misstag. Fokus är, som jag ofta återkommer till, att minimera riskerna för affektagerande samt att snarare ha fokus på bolagens fundamentala verksamhet i allmänhet, men dess befintliga risker och därmed nedsida än på deras potentiella potential och uppsida i synnerhet. Gör vi detta lär vi med tiden få det roligt. Ja, till och med riktigt roligt.

”You will continue to suffer if you have an emotional reaction to everything that is said to you. True power is sitting back and observing things with magic. True power is restraint. If words control you that means everyone else can control you” (W. Buffett)

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.