23 Jan, 2021

Sälja ChemoMetec och ta in Telia + AMF Småbolag?

Trots att det är bedömningstider, manusarbete samt ett födelsedagsfirande har jag haft tid att sitta med väskan i allmänhet, men ChemoMetec i synnerhet. För de som vill ha en längre analys om detta vill jag varmt rekommendera Kalqyl, där även andra mycket matnyttiga analyser, krönikor et cetera finns att ta del av.

Jag köpte ChemoMetec strax innan jul 2019. Att det var ett snabbväxande, mycket pålitligt bolag i en sektor som är inget annat än spännande och högintressant var det som lockande. Och såklart även de extremt fina nyckeltalen. Under 2020 har resan i bolagets aktie varit en sann fröjd och när detta inlägg skrivs ligger min avkastning på 156 % (och innan 2020 blev 2021 var den än högre). Jag är av åsikten att det historiska snittet om 7–8 % per år är vad jag har att förvänta mig i mina investeringar, men som alla vet är tidigare historik och mönster inget annat än just det – historik. Så länge pengar öses ut likt vore det vatten i en översvämmad eka och så länge centralbanker är så aktiva med obligationsköp samt andra stödinsatser kommer aktieuppgångar likt de vi har sett de senaste åren att fortsätta.

Som försiktig general, som mer vill fokusera på den eventuella ned- än den potentiella uppsidan SAMT vill sova gott, är min plan att fördela vinsthemtagningen i Telia samt i AMF Småbolagsfond. Telia då jag tror på Kirby samt för ett relativt stabilt kassaflöde i form av utdelningar, AMF Småbolagsfond då jag finner det vara en av de bästa fonderna för att få en bred exponering mot småbolag. Jag äger även två andra fonder, vilket jag kommer återkomma till i ett separat inlägg.

AMF Småbolagsfond ger, som ”alla”(?) vet, inte utdelning, men planen är, likt i mina övriga två fondinnehav, att enbart låta den ligga och investera i den/dem när jag bedömer det passande. Med åren, och då menar jag +20, är jag tämligen övertygad att småbolag kommer att gå starkt och starkare än det breda OMX-indexet. Strategin är sedan, när det väl är dags att gå i tidig pension, att sälja av enligt femprocentsregeln. Att jag därtill har min portfölj med utdelningsfokuserade bolag gör att jag kommer kunna vara relativt fri att kunna avvakta med att skala av.

Som jag tidigare har skrivit har jag kommit till en sådan nivå med utdelningar att jag inte behöver jaga dem. Att då börja bygga för den passiva portfölj jag vill ha bedömer jag som rätt. Pengar som pengar och strunt samma om de kommer från att skala av från en fond, eller ett icke-utdelande bolag, eller från utdelningar är sak samma.

Mitt mål är inte en sorts extrem FIRE (då skulle jag kunna gå inom 1-3 år och om havregryn, knäckebröd och pallade äpplen skulle locka hade jag nog kunnat gå tidigare), men jag är inte dummare än att jag vet att min mentalitet, hälsa, vilja et cetera kan ändras. Just nu är emellertid fokus dels på en ekonomisk trygghet, dels att i alla fall kunna lämna löneslaveriet medan benen bär mig och en jorden-runt-resa fördelad på flera år inte känns som en Herkulesuppgift.

Jag kommer låta min tanke om ovan försäljning tillika inköp få marinera under söndagen. Som det känns nu kommer den att exekveras.

Telia och AMF Småbolag. Hiss eller diss?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.