21 Oct, 2022

Sanningen finns därute – i bolagen.

Vi är människor och som dessa har vi såväl styrkor som svagheter; såväl positiva som negativa sidor. Dock är dessa inte statiska och i en majoritet av fallen kan vi tänka, reflektera och därefter agera så att vi handlar mer rätt än fel. Det uttjatade system 1 finns alltid där och detsamma är gällande alla andra bias vi dagligen och sekund för sekund utsätts för. Det är enbart genom att intaga ett metakognitivt förhållningssätt som vi sätter oss i en position där vi kan se på saker och ting utifrån nya, annorlunda perspektiv. Gudarna skola veta att utsikten från mitt fönster icke är densamma som hos dig. Och så vidare.

Vem har rätt och vem har fel? Ständigt detta svarta eller vita. Är de nya, höga räntorna här för att stanna? Ja, eller nej? Kommer de att sjunka tillbaka till att bli noll eller till och med negativa? Ja, eller nej? Jag har ingen aning och min tro är att sanningen ligger någonstans mitt emellan, likt den gröna mjölken positionerar sig mellan den blå och röda. Vår värld utvecklas hela tiden och med ny teknik kommer än bättre, än snabbare och än kostnadseffektivare produktion. Allt annat lika torde det leda till lägre pris till kund. Således är utveckling och ny teknik et cetera, i längden, deflatoriskt. Detta kan vi se när vår anrika historia studeras.

Vi kommer från en lägräntetid som verkat sedan tidigt 2000-tal, med start kring strax efter dot-combubblan för att sedan expandera vid finanskrisen 2008 för att slutligen kulminera kring 2015. Dagens globala ekonomi är mer eller mindre skapad och uppbyggd utifrån en värld där pengar är gratis, eller näst intill. Således ter det sig naturligt och självklart att minsta lilla (fjärils)vingslag som får räntan att röra sig skapar enorma svallvågor, precis som fjärilseffekten gör gällande.

Alla har vetat om att hela världen är dopad, men samma har antingen hoppats att det allt mer ruttnande skelettet skulle ha klarat av att bevaras i garderoben, eller att någon slags gudom, eller Ödet självt, skulle ankomma likt en blixt från klar himmel och reda upp allt. Visst är det människan i hennes esse? Dels prokrastinering, dels ett hopp om gudomliga ingripanden.

På tal om Ödet (med stor "t") – alla pratar om att det måste vara ödet som spelade en roll när Nicklas halkade på bananen, slog huvudet i granitskivan och fick den japanska kökskniven rakt in i lungan men ändå överlevde. Men… om ödet är med när allt går bra borde det ju också gälla vid vice versa, eller hur? Ödet att just Nicklas skulle halka på bananskalet som låg just där och därefter slå huvudet i just det granitblocket för att därefter också få just den kniven rakt i lungan (den landade ingen annanstans, eller upp- och ned e.d.). Perspektiv. Myntets båda sidor et cetera. Ja, lite ”inversion”.

Nåväl. Räntan. Ingen vet, okej? Ingen vet. Allt vi vet är att den existerar och att den styrs av många, många olika faktorer. Vi vet också att bra bolag tenderar att vara bra. Bra bolag har förmågan att vara agila, dynamiska och, framför allt, anpassningsbara. Detta var något Ulf Hedlundh betonade i min intervju med honom för cirka 1,5 veckor sedan. Han, likt flera andra börsgiganter, såsom Lundberg, Wallenberg, Buffett, Aktiestinsen med flera, har fått se och uppleva såväl den ena knasigheten efter den andra och detta till trots har deras innehav/deras bolag klarat sig. Inte sällan, utan mer alltid, har de kommit ut starkare, bättre och mäktigare. Veni Vidi Vici, typ.

Detta inlägg kommer inte med något nytt, men detta till trots så är det exakt vad vi ständigt måste påminna oss om. Vi – tillsammans – kan och bör upprepa vårt mantra; spara och investera i kvalitativa bolag med sunda finanser och en ledande/näst intill ledande marknadsposition. Månad efter månad, år efter år. Det finns en anledning att bolagen finns kvar efter decennier av prövningar, eller hur? Dynamiska, anpassningsbara och agila. Såväl produkten som företagskulturen skapar detta.

Under oktober har jag nallat lite mer från krigskassan och investerar ibland annat Inwido, Investor, Peab, AOJ, Intrum, BB Biotech, T Rowe Price Group, Blackrock, SKF samt Thule. Jag bedömer deras möjligheter att överleva denna dag och även nästa är tämligen höga.

 

”The truth may be out there, but the lies are inside your head.” (Terry Pratchett)

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.