Laddar annons
6 Sep, 2024

ScandBook - ett tråkigt bolag inom en av många upplevd tråkig bransch

Uppdaterad:
6 Sep, 2024

En gammal skröna, ja kanske till och med sanning(?), på börsen är att det mer ofta än sällan tenderar vara klokt att leta efter bolag och sektorer där inga andra letar. Där inga andra letar ses som resthögen; likt kläderna i garderoben som bara hänger/ligger där men aldrig tas fram för att synas och först därefter utvärderas om de skall få hänga kvar eller slängas. Med det sagt betyder inte ”tråkigt bolag ” à ”ingen investerar” à ”således torde uppsidan vara stor givet att man träffar rätt” utgås från att vara en regel, för som det sägs behövs det såväl ett som två undantag för att bekräfta nämnda.

Ett av de exempel på tråkiga bolag, där det inte gick hela vägen, är tidigare noterade RenoNorden. Det var Aktieingenjören som fick mig uppmärksammad på bolaget, som var Nordens största specialist på sophämtning med cirka 30 % av den totala marknaden. Affärsmodellen byggde på att kommuner upphandlade sophämtningen på långa kontrakt som finansierades med en obligatorisk avgift för fastighetsägare i kommunen. Grundpriset sattes via upphandlingen, men räknades under kontraktstiden upp med ett avfallsprisindex från SCB eller motsvarande myndighet i respektive land. Affärsmodellen var därigenom extremt konjunkturstabil då intäkterna i stort sett var oberoende av både världsekonomin och ekonomin inom den kommunala sektorn. Däremot fanns en stor risk med att sophanteringsföretag i upphandlingarna satte för låga priser.

Jag lockades till bolaget, men valde att inte investera. Emellertid var det mycket i rörelsen som tilltalade mig, inte minst att det var en ”tråkig” sådant inom en ”tråkig” och inte sällan bortglömd sektor. Vill du följa hela bolagets väg fram till konkurs vill jag varmt rekommendera Aktieingenjörens samtliga inlägg om bolaget, då de ger en bra, täckande och självreflekterande skildring.

Från det ena till det andra; från sophantering till boktryckerier, som också måste ses som en rätt sömning och inte så ofta omtalad bransch, framför allt inte under denna IT-tidsålder vi lever i. Är det längre än en rubrik och bakom betalvägg är sannolikheten stor att varken Kreti eller Pleti läser, för dels kostar det energi, dels pengar. Bättre då att se, lyssna till därtill följa vad influenser X gör… 

 

Trots att antalet lästimmar per dygn tycks minska i världen, inte minst i Sverige, tycks bokmarknaden ändå stå något robust. En stor del beror på pandemin och att många tvangs sitta inne. Vissa ägnade tiden främst till att ”investera” (läs: spekulera) på börsen, andra till att spela Fortnite eller ett traditionellt sällskapsspel, medan de samtliga säkert plöjde en serie eller två på valfri strömningstjänst. 

Förutom pandemin, men säkerligen en följd av den, är framväxten av – i brist på bättre ord - bokcirklar på sociala medier i allmänhet, men på Tik Tok i synnerhet en växande rörelse. Under hashtagen #BookTok har såväl gamla som nya verk givits en plats och ofta har kraften i strömningen varit så stor att de mest omtalade och lästa böckerna har kvalat in på hedersamma listor såsom Goodreads Listopia och New York Times Best Sellers List.

Tryckta böcker är vad som efterfrågas och som lärare, men också läsare av nämnda, blir jag glad. Inte bara för att jag anser att känslan med att sitta ned men en bok, kanske i kombination med en god espresso, eller en godispåse, är lika skön som avkopplande. Mobilen avstäng alternativt i flygplansläge. Inga andra störande objekt. Det är bara jag och boken. Därtill skapar läsning av tryckta källor bättre läsförståelse, men också en utveckling av fokus – två förmågor som allt fler ungdomar idag saknar. Äntligen fick vi se att Folkhälsomyndigheten tar åt sig av forskningen kring just detta och kanske kommer deras nya direktiv göra att några fler börjar läsa böcker? 

Som verksam pedagog både ser och upplever jag hur det börjar bli klasskillnader i språk. Slå ut detta på ett par generationer och vi kommer vara där vi var innan och kring folkskolans etablerande 1842 och bildningsrörelsens frammarsch kring 1920-talet. De i det övre samhällsskiktet kommer ha bättre språk och därmed kunna ta åt sig av texter, poddar med mera lite, lite bättre än de i de undre dito. Bra språk, kunskaper och så vidare betyder oftast bra och välavlönat jobb. Generation på generation och vi har gated communities, ökad populistisk politik, ökad gängkriminalitet et cetera snabbare än vad någon av oss kan tro. Ett råd till alla föräldrar: besök biblioteken. Låt era små få springa runt, plocka och titta i böckerna (bokbad). Ha som rutin att besöka biblioteket en gång i veckan, låna hem, läs tillsammans och så vidare, för tyvärr klarar skolan inte av det…

Hackor och spadar sägs vara vad man som investerare skall fokusera på. ASML producerar de maskiner som gör att bolag såsom TWMC och Nvidia kan tälja guld med smörknivar, medan Evolution gör att Betsson med flera har ett produktutbud. Inom bok- och förlagsbranschen är en viktig spade den som trycker böckerna och på den svenska börsen huserar ScandBook Holding (SBOK).

ScandBook
Ett av Scandbooks tryckerier

H1 2024

Den 30 augusti kom bolaget med sin halvårsrapport, som var stark på många punkter, inte minst det andra kvartalets omsättning som tycks ha tagit även vd, Paulius Juska, på sängen. Under perioden januari till och med sista juni 2024 uppgick nettoomsättningen till 195,9 mkr, jämfört med 196,3 mkr samma period föregående år, vilket motsvarade en minskning med 0,2 %. Ledningen hade här förväntat sig en kraftigare minskning, men ”…det andra kvartalet var påfallande starkt, där framför allt efterfrågan på pocketböcker, som vanligtvis har en högsäsong som sträcker sig från påsk till början av sommarlovet var högre än förväntat, driven av en stark tillväxt av export till USA”, som det heter i rapporten. 

Resultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) uppgick till 20,1 mkr (16,9) under det första halvåret, motsvarande en ökning med 18,9 %. I sin tur ökade rörelseresultatet (EBIT) till 9,6 mkr, upp 39,1 % relativt de tidigare 6,9 mkr som uppnåddes första halvåret 2023.  

Längre ned ibland raderna i resultatrapporten framkommer att resultatet efter skatt uppgick till 7,4 mkr, jämfört med 5 mkr under föregående period, en ökning motsvarande 48 %. Fördelat per aktie uppgick resultatet till 1,10 kr, upp 46,7 % relativt tidigare 0,75 kronor. 

Risker och finansiella mål
Scandbook är mer eller mindre det enda stora tryckeriet i Sverige och därtill en av de ledande aktörerna i Norden. Konkurrens finns, men frågan är om den inte snarare kommer att minska än öka. För det första ser nog många branschen som ”död”, vilket inte är en sanning. Äpplen och päron, men här kan det vara passande att tänka på Loomis och hur de är relativa vinnare på den ”döda” kontanthanteringsmarknaden. Färre och svagare aktörer ska dela på en ungefär kvarstående/bibehållen sektor betyder allt annat lika ökad omsättning och rätt exekverat; ökade vinster. Förr var det fem som delade på kakan, men nu är det bara två-tre stycken.  

För det andra är inträdesbarriärerna höga, då det inte bara ska byggas upp en eller flera fabriker/tryckerier, utan dessutom skall relationer med förlag och så vidare skapas. Därtill krävs erfarenhet för att kunna möta vad kunderna efterfrågar och ju fler verksamma år ett tryckeri har, desto större erfarenhetskapital finns det att ta av. 

Koncernen har en för investerare tacksam hemsida, där risker, finansiella mål med mera tydligt lyfts fram. Bland risker nämns bland annat:

  • Verksamheten är beroende av ScandBooks produktionsanläggningar. Om någon av dessa förstörs, stängs eller om utrustningen i anläggningarna blir allvarligt skadad, kan produktion och distribution av ScandBooks produkter komma att försvåras eller avbrytas.
  • Vid handel och transaktioner med leverantörer och kunder uppstår en transaktionsrisk om betalning sker i utländsk valuta. ScandBooks internationella verksamhet innebär försäljning i olika valutor och därmed valutariskexponering. Valutarisken är främst gentemot euro, norska kronor och danska kronor.
  • En stor del av ScandBooks omsättning härrör från ett begränsat antal kundgrupperingar bland de större nordiska förlagen. Med några av dessa har ScandBook tecknat ramavtal, som dock inte innehåller några volymutfästelser eller bestämmelser om exklusivitet. ScandBook är därför beroende av att långvariga upparbetade relationer till dessa större kunder vidmakthålls.
  • Det kan inte uteslutas att ScandBook i konkurrensrättsligt hänseende kan anses ha en dominerande ställning på en eller flera marknader. Om ScandBook skulle anses ha en dominerande ställning på någon marknad, skulle den konkurrensrättsliga regleringen medföra krav och begränsningar med avseende på ScandBook avtal och affärsmässiga arrangemang med sina kunder.

Hittills har koncernen hanterat riskerna bra, vilket har visat sig i aktiekursen. Nämnda har de senaste fem åren stigit med 240 % inklusive utdelningar. Tråkigt? ”Ska vi läsa en bok? Jag tror jag dööööör.”

Trots den starka fundamentala utvecklingen nås just nu inte samtliga finansiella mål. Hittills har ledningen lyckats att uppnå målet om en soliditet >30 (76,6 % på R12), en omsättning som växer starkare än den underliggande marknaden samt att lämna en utdelning om minst 50 % av årets resultat med beaktande av bolagets strategiska mål och finansiella ställning. 

Vad man däremot – hittills - inte har uppnått är en EBIT-marginal som på medellång sikt ska överstiga 8 %. På rullande tolv månader uppgår densamma just nu till 6,9 %, medan snittet för de senaste tre, fem respektive sju åren är 7,6 %, 7,5 % samt 6,4 %. Sagt med andra ord finns en marginalpotential utifrån de satsningar som ledningen just nu genomför med att börja använda nya eller uppgraderade digitala trycktekniker. 

Vidare bör det finnas en kapacitet till marginalförbättring i det som under det andra kvartalet lanserades; tryck på bokblockens snittytor. Om detta skriver Juska att ”det finns en växande uppfattning bland bokförläggare att böcker med förhöjda dekorationer är mer tilltalande för den yngre generationen, inklusive tonåringar och unga vuxna. Denna rådande trend belyser efterfrågan av mer dekorativa inslag på böcker och bokomslag. ScandBook är väl positionerat för att möta den efterfrågan med egna tekniska resurser att utföra de flesta dekorationseffekter som efterfrågas.”

ScandBook analys
Bildkälla: bolagets halvårsrapport

Lönsamhet
När jag letar efter bolag vill jag se att bolaget förmår skapa avkastning på såväl eget kapital som tillgångar, men också investerat kapital. Jag har som regel att nämnda nyckeltal skall vara på ≧10 % sett till en längre period, alternativt att bolaget har genomgått en fundamental förändring och där utvecklingen mot ≧10 % ser ut att nås samt etablera sig som en ny standard.

På rullande tolv månader uppgår Scandbooks ROE, ROA samt ROIC till 11 %, 8,4 % respektive 11,8 %. I samtliga fall är det lite under de historiska snitten för såväl tre som fem år. Givet att de senaste årens satsningar och investeringar bär frukt torde det tala för att de historiska nivåerna nås.  

Balansräkning
Per sista juni hade ScandBook en nettokassa, exklusive leasingskulder avseende nyttjanderätter på 13,5 mkr (23,7), vilket innebar en minskning med 43 % relativt samma period föregående år. Som ovan skrivits uppgår soliditeten på rullande tolv månader till 76,6 %, medan nettoskulden genom EBITDA uppgår till -0,26. Beträffande nettoskuldsättningen, det vill säga alla nettoräntebärande skulder som finns i bolaget i förhållande till totala tillgångar, uppgår den till -3,4 % på rullande tolv månader.

Bolaget har aktivt arbetat ned sin skuldsättning, som 2017 uppgick till 3,4 genom EBITDA (30,1 % i nettoskuldsättning). Således finns en kostnadsmedvetenhet och i kombination med de starka finanserna står bolaget väl rustat för eventuella och framför allt plötsliga utmaningar som kan komma att inträffa. 

Utdelning 
Utdelning är ett av de finansiella målen. Bolaget skriver att det avser lämna en utdelning om minst 50 % av årets resultat med beaktande av bolagets strategiska mål och finansiella ställning. Sedan 2020 har utdelningen vuxit med 181 %, från 0,8 kr per aktie till 2,25 kr per aktie (räkenskapsåret 2023). Utdelningsandelen relativt vinsten har under dessa fyra år snittat strax under 50 % och i relation till det fria kassaflödet är snittet strax under 100 %. 

Största ägare
Som absolut största ägare återfinns Auris AS, som äger 49,3 % av kapitalet och 28,9 % av rösterna. Därefter följer Bronsstädet (Peter Gyllenhammar AB), som äger 21,3 % samt 29,9 % av kapital respektive röster. Något längre ned återfinns ”kött och blod” i singularis i form av Pär Nilsson, före detta vd och numera styrelseledamot sedan 2014. Nämnda äger 3,9 % av kapitalet och 5,5 % av rösterna. 

Efter Nilsson följer flera styrelseledamöter, vilket är att betrakta som positivt á skin in the game. Samma är gällande Juska, som äger strax över 15 000 aktier, vilket gör att även pilotskolan manifesteras.

analys ScandBook
Största ägare i Scandbook. Bildkälla: bolagets hemsida för investerare

Värdering
Min tolkning av de senaste kvartalens rapporter är att Scandbook har lyckats skapa sig en än starkare marknadsposition. Bolaget har gjort satsningar som ökat marginalen, vilket har synts i utvecklingen för rörelseresultatet samt vinsten. 

På rullande tolv månader värderas aktien till ett P/E 8 och ett EV/EBIT 8. Det är något över de historiska snitten för såväl tre som fem år, men dagens Scandbook är inte detsamma som det var för <5 år sedan. 

Jag ser framför mig en fortsatt marginalresa och att det långsiktiga finansiella målet om en rörelsemarginal om 8 % kan nås. Därtill visar vinstmarginalen en underliggande styrka och i kombination med marknadsposition, starka ägare samt stabila finanser torde en viss fortsatt uppvärdering ske.

Det fjärde kvartalet är bolagets starkaste i och med att det säljs extra mycket till julen och detta torde vara inprisat, men vad jag anser som inte till fullo är inprisat är att sektorn i allmänhet men bolaget i synnerhet är starkare än vad det vid första anblick ger sken av att vara. 

På rullande tolv månader uppgår vinst per aktie till 4,21 kr, vilket ska ställas mot de 3,74 kr  som var gällande vis samma period föregående år. Kan bolaget fortsätta behålla samt öka sin lönsamhet kommande kvartal samt att folk tar fasta på vikten av läsning av fysiska böcker med mera talar det för att en VPA om 4,6–4,7 kr för 2025. Vid en kurs om 33,8 kr ger det ett P/E om 7,3–7,1. 

I min bok (#031…) är det ett attraktivt pris för ett bolag med denna marknadsposition, balansräkning, historik med mera. Bolaget har visat att det är starkare än vad Mr. Market tidigare trott och en multipelexpansion till P/E 8,5, motsvarande kurser om cirka 39–40 kr på mina estimat för 2025, anser inte jag vara obefogad. 

Det jag skriver om ScandBook skall inte ses som en rekommendation. Det är som alltid viktigt att du gör din egen analys och utgår från dig, ditt liv, ekonomi, familj och så vidare. Olika individer, olika förutsättningar, kynne och ekonomi – därmed ska du aldrig ta rygg på någon. När detta inlägg skrivs äger jag inte aktier i Scandbook. Jag vill först applicera 24-timmarsregeln (sova på saken) och som det ser ut blir det ju det dubbla i och med en stundande helg. Därtill kanske det finns någon som vill delge sina tankar och åsikter om bolaget? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.