Laddar TradingView Widget
Laddar annons
16 Aug, 2024

Traction

Ett bolag som har en relativt stor position i min portfölj är investmentbolaget Traction. Jag har bland annat avhandlat bolaget tidigare såväl på bloggen som för Aktiespararna och trots att jag sett vissa andra skriva samt diskutera kring och om bolaget tycks det vara en fortsatt så kallad doldis bland investmentbolagsdjungeln. Det är något märkligt i och med bolagets historiska avkastning.

s
Bildkälla. Bolagets hemsida för investor relations

Bolaget grundades 1973 av Bengt Stillström och noterades 1997 på Nordic Growth Market. Tre år senare, närmare bestämt 2000, byttes lista och sedan dess finns aktien noterad på Stockholmsbörsens huvudlista för medelstora bolag. 

Traction beskriver sig själva som ett bolag som ”…förvärvar och utvecklar tillväxtbolag med avsikt att skapa långsiktigt värde. Investeringar återfinns bland onoterade - samt noterade bolag, men även bland räntebärande tillgångar. Störst fokus ligger på bolag där det finns en stark utvecklingspotential, samt i bolag med behov av förändringsarbete. Fokus ligger på att erbjuda en investeringsportfölj innehållande en bred bas av marknader.”

Familjen Stillström är närvarande såväl inom ledningsgruppen som i styrelsen genom att dels inneha positionen som vd (Petter Stillström, som är son till nämnda Bengt Stillström), dels ordförande (Bengt Stillström). Familjen är också, föga förvånande, största ägare och enligt senast inrapporterade data ser ägarstrukturen ut enligt följande. 

NamnKapitalRöster
Ann Stillström (fru till Bengt Stillström)19,6 %14,1 %
Bengt Stillström19,5 %14,1 %
Petter Stillström18,7 %40,7 %
Niveau Holding (bolaget ägs av Petter Stillström och hans bror, David Stillström)10,8 %16,1 %
Hanna Kusterer10,5 %5 %

Ägarna premierar utdelning(ar), men är inte obstinata likt andra bolag… host H&M, som förr eller senare insett att det inte är så klokt att låna för att dela ut. Utdelningspolicyn är dimensionerad på ett sådant sätt att ingen skattekostnad uppkommer i moderbolaget för året. Eftersom Traction har skattemässig investmentbolagsstatus utgör utdelningen en skattemässigt avdragsgill omkostnad. Det är med andra ord samma policy och metodik som investmentbolaget Öresund applicerar.

Traction har en utdelningshistorik som inte följer den sifferpornografi som många amerikanska bolag, såsom Microsoft, Apple och Starbucks, har att erbjuda. Sagt med andra ord har den vid flera tillfällen sänkts, men den långsiktiga trenden är positivt stigande i och med att de underliggande innehaven fortsätter att växa sina vinster. Eftersom det skett kraftiga höjningar under de senaste två räkenskapsåren blir snittet för utdelningarna något förvrängda. Dock är det som det är och givet detta är det årliga snittet för höjningar:

3 år: 29%

5 år: 20 %

7 år: 21 %

10 år: 18 %.

Det skall dock noteras att det är de senast årens kraftiga höjningar som gör det skevt. Under de senaste tio åren ser den ut som följer.

RäkenskapsårSumma, kronorFörändring respektive föregående räkenskapsår
20142 kr 
20152,55 kr+27,5 %
20162,15 kr-15,6 %
20172,75 kr+27,9 %
20183,6 kr+30,9 %
20194,2 kr+16,6 %
20202 kr-52,3 %
20214,85 kr+142 %
20228,8 kr+81,4 %
202310,45 kr+18,75 %

Beträffande noterade innehav, som enligt den relativt färska kvartalsrapporten står för 35 % av portföljen, består dessa av:

  • OEM International, som står för 10 % av portföljen.
  • Softronic, som står för 7 % av portföljen.
  • Nilörngruppen, som står för 5 % av portföljen.
  • Drillcon, som står för 4 % av portföljen.
  • BE Group, som står för 2 % av portföljen.
  • Portmeirion Plc, som står för 1 % av portföljen.
  • Driver Group, som står för 1 % av portföljen.

Utöver nämnda finns även Hifab Group, som är en ledande koncern inom projektledning med över 75 års erfarenhet inom fastighetsbranschen och alla dess discipliner. 

Bland de onoterade innehaven, som står för 8 % av portföljen, återfinns Ankarsrum Kitchen, som marknadsför, utvecklar och säljer hushållsmaskinen Ankarsrum Assistent Original. Därtill finns dels Sigicom, dels Recco Holdning. Förstnämnda är Nordens ledande leverantör av fältmätsystem för obemannad övervakning av vibrationer, buller och andra miljöstörningar (exempelvis partiklar i luft), medan sistnämnda tillhandahåller systemet RECCO, som är ett räddningssystem som används av mer än 800 räddningsorganisationer, fjällräddningstjänster och helikopterbolag i världen för att hitta lavinoffer och saknade personer.

Det finns ytterligare tre innehav. Tengai, som är ett nyetablerat företag specialiserat på AI-teknik inom rekrytering och personbedömning. Bolaget erbjuder en automatiserad intervjumjukvara som säkerställer en fördomsfri och effektiv rekryteringsprocess. Därefter kommer Medino, som är ett snabbväxande onlineapotek baserat i Storbritannien. Slutligen finns Brillianze Sweden, som har uppfunnit och patenterat Transversor-teknologin. En Transversor upptäcker och förhindrar rörelse innan denna orsakar skada eller resursslöseri. 

Noterade och onoterade innehav finns således i den breda portföljen, men det finns även en del aktiv börshandel samt placeringar i räntepapper. Rörande förstnämnda har Traction bland annat ”swingat” i H&M, vilket skedde under 2023. Under 2024 års andra kvartal skrev ledningen följande om den aktiva delen av portföljen: ”Värdeförändringar på övriga noterade aktier uppgick till 67 (14) Mkr och utdelningar till 18 (19) Mkr, där innehavet i Wallenius Wilhelmsen påverkade med 20 Mkr, Resurs Holding med 19 Mkr, Crayon med 14 Mkr och Subsea 7 med 13 Mkr.”

Av den totala portföljen består drygt 22 % av räntebärande tillgångar, vilket gynnade bolaget under 2022 och delar av 2023. Att ledningen inte har valt att skala av dessa för att successivt öka sin aktiepositionering under det senaste året är något jag ställer mig frågande till, för var det inte mer attraktiva aktiekurser under just 2022 och delar av 2023? Emellertid finns det rim och reson i att ha en viss del av portföljen i räntebärande papper, då de erbjuder en viss stabilitet och tillgång till ”säkert” kapital. Därtill är familjen Stillström allt annat än gröngölingar och här väljer jag att, om än med ett kritiskt förhållningssätt, lita till deras erfarenhet och kunskaper.

Frågan måste också ställas vad familjen ser i BE Group, vars utveckling varit allt annat än stark. Under de senaste tre, fem respektive tio åren har aktien totalavkastat drygt  -23,5 %, 49,2 % respektive -70 %. Detta skall ställas mot OMX SGI, som under samma mätperioder avkastat 17,7 %, 87,2 % respektive 150,8 %. Troligtvis ser Stillström med flera något, för de ökade på innehavet den 2 augusti. Då köptes 40 000 aktier, motsvarande en summa om drygt 2,1 miljoner kronor. Oavsett ledningens och styrelsen kompetens och erfarenhet är det just detta innehav i den noterade portföljen som jag är mest kritisk till, men har valt att ha överseende då jag bedömer fördelarna och uppsidan i många andra innehav väger upp. 

Slutligen finns likvida medel motsvarade 9 % av den totala portföljen, enligt kvartalsrapporten för räkenskapsårets andra kvartal. Det är 3 procentenheter lägre än vid Q1 innestående år, men 1 procentenhet över Q4 2023. Som framkommer tycks ledningen vilja ha en relativt stor kassa tillgänglig att använda i sin mer aktiva handel, men också att ha ifall skiten träffar den stora fläkten. 

Traction är ett familjebolag. Punkt. Detta måste man inse samt acceptera om man väljer att investera i bolaget. Därtill måste man vara beredd på kvartalsrapporter som är lika sparsamma likt de från Kopparberg och Ogunsen, vilka sällan kännetecknas för ord i överflöd. Dessutom måste man vara beredd på, inse att samt acceptera att det är ömsom en opportunistisk approchering, ömsom en defensiv och något (för mycket?) konservativ och försiktig sådan i och med blandningen av ”högrisk”-bolag och räntebärande papper. 

På nuvarande kursnivåer handlas Traction till en substansrabatt om drygt 2 %, vilket är kraftigt högre än de historiska snitten (här vill jag varmt rekommendera ibindex.se, som tydligt visar statistik).

Det jag skriver om Traction skall inte ses som en rekommendation. Det är som alltid viktigt att du gör din egen analys och utgår från dig, ditt liv, ekonomi, familj och så vidare. Olika individer, olika förutsättningar, kynne och ekonomi – därmed ska du aldrig ta rygg på någon. När detta inlägg skrivs äger jag aktier i Traction.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.