19 Aug, 2020

Vaccin bara en dröm?

Många är vi som tror och säger att för varje dag som avverkas är vi en dag närmare ett vaccin. Men… är vi det? Hur länge har vi inte sökt och plöjt ned ofantliga summor i att hitta ett vaccin/botkur mot HIV, cancer, Alzheimers et cetera? Denna kamp är förvisso inte över och troligtvis kommer vi att finna den kur som kommer att eliminera dessa hemska åkommor, men ännu är vi inte där.

Under rapportperioder brukar jag lyssna på Squawk on the Street, med bland annat Jim Cramer (som även har Mad Money) och denna ”legend”, vilket ändå är ett epitet som jag anser han kan tillskrivas (framför allt för hans utbrott vid finanskrisen), är övertygad om att ett vaccin är hos oss inom ett år och troligtvis redan kring julen 2020. Jag hoppas såklart på detta, men är mer pessimistisk. Jag tror att vi som tidigast har det strax innan sommaren 2021, men detta är enbart en tro.

Historiskt tar det cirka 3 år att utveckla och producera ett vaccin, men denna gång är det annorlunda då alla världens regeringar och bolag på ett eller annat sätt ömsom samarbetar, ömsom delar kapital. Kanske får dessa fram olika kurer som om inte eliminerar så åtminstone hindrar virusets påverkan på kroppen. Vad som även bekymrar mig är om det blir som då den svenska staten vaccinerade för svininfluensan – hur många, som då var barn/unga, lider inte av narkolepsi idag på grund av detta? Av den otillräckligheten i form av studier kring biverkningar et cetera.

Utan att verka osympatisk skall det bli intressant om det ”vaccin” som Putinland har tagit fram dels är ett vaccin, dels vad biverkningarna kommer att vara, för detta kan de omöjligt ha kunnat se på en sådan kort tid (viruset kom ju först kring nov/dec 2019 och blev världskänt först i februari 2020). Under vecka 33 nåddes vi av nyheter att det just nu hade hittats 144 biverkningar på Rysslands vaccin, vilket enligt vissa är "normalt". Jag är ej insatt och skall ej uttala mig, men ett sådan snabbt framtaget "vaccin" med 144 biverkningar får mig inte att springa till närmsta apotek/sjukhus för att få min dos.

Jag hoppas att ett vaccin kommer att upptäckas och att det sker snarare än senare, men jag tror vi måste ta med i våra beräkningar att det kan dröja. Länge.

Går du i samma tankar, eller är du mer eller mindre säker på att vi har ett vaccin innan VM i fotboll 2021?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.