Vill du bli förmögen?
Vill du bli förmögen? Jag tror det är få som inte skulle svara jakande på den frågan. Många vill, men nämnda vilja är hos flera inte så stark att den övertrumfar de kostnader som tillkommer för att nå målet. Vill du bygga dig en pengamaskin kommer det krävas mycket. Om du är en mycket duktig investerare och kan investera klokt och mycket bra, kommer förmögenheten att komma relativt snabbt och kostnaden i form av sparande är eventuellt inte lika stor och kraftig som i nästkommande exempel/fall. Saknar du dessa förmågor som karaktäriserar de som tycks kunna navigera på börsen likt vore det ”mare nostrum”, kommer din styrka och kraft vara ett konsekvent och över lång tid sparande; sparande som investeras i indexfonder, investmentbolag et cetera.
Många inser efter ett eller ett par försök att de inte tillhör den ”superinvesterare” som jag målar upp. Här är den mest logiska slutsatsen att dra att de ska fokusera på sparande och konsekventa investeringar i just indexfonder, investmentbolag och så vidare, men alla tycks inte göra det. Istället letas det raketer och så kallade snabba pengar. ”Hur kan jag bli miljonär igår, senast idag?” är det modus operandi som undermedvetet styr dem. Förblindande av sin egen girighet lockas de till aktier där det mer eller mindre rör sig om spekulation, inte sällan i fall där det rör sig om binära utfall. Exempel på dessa kan vara läkemedelsbolag där mer eller mindre allt hänger på en lyckad fas 3-studie. Positivt utfall och det kan bli flera hundra procents uppgång. Negativt utfall och en stens fall skulle få sig en match mot hur aktiens sjunker.
Vi som är verksamma inom bloggosfären och på sociala medier lever ofta i vår egen bubbla. Vi ser, hör och läser om de som ofta har mer och ett större kapital än folk i allmänhet. Undermedvetet skapar vi oss förvrängda jämförelseobjekt, likt det jag skriver om i min första bok. Ackumulationsstress är här vanligt och det kan bli förödande givet att vi inte lyckas inta ett metakognitivt förhållningssätt. Trots att vårt kapital växer är det aldrig liksom tillräckligt, ty den där mållinjen tenderar alltid att flyttas fram. Kanske känner du igen dig? Du siktade på 100 000 kronor i årliga utdelningar och när det nåddes var det inte tillräckligt, utan istället kom en känsla som sade ”120 000 kronor är mer, bättre och tryggare. Det är ju 10 000 kronor i månaden!”. Och såhär fortsätter det.
I dessa fall kan det vara värt att reflektera kring att det du igår eftersuktade, är vad du idag har. Varför inte vara nöjd? Vad har ändrats? I vissa fall kan något verkligen ha ändrats, men i flera fall rör det sig endast om en, på känslor, dum och irrationell jämförelse med X, Y och Z på X, Facebook eller Instagram.
Att utgå från sig själv är något jag och många tjatar om. Det finns en anledning till det, för det är just om dig som det handlar. Din ekonomi och, rent krasst, ditt liv. Vad andra tycker och anser, eller vad andra har och äger, är irrelevant. Du och ingen annan är kapten på ditt skepp och din destination är inte nödvändigtvis den som ”alla andra” har, eller hur?
Att bli förmögen är både en konst och ett hantverk. Alla vägar, eller i alla fall de flesta, bär till Rom. Den väg du tar är nödvändigtvis inte den som jag tar, men jag vill här skicka med vikten av att utgå från sig själv och att inte tappa fokus på målet.
2005 träffades Jeff Bezos och Warren Buffett. Förstnämnda ställde den direkta frågan om hur det kommer sig att ingen har kopierat Buffetts, Mungers och Berkshires analys- och investeringsprocess i och med att Buffett då var världens näst rikaste person och det faktum att Berkshire hade sin starka historik om 21,5 % i CAGR. Buffetts svar? ”Ingen vill bli förmögen långsamt.”
Vill du bli förmögen? Kan du bli det snabbt? Har du vad som krävs? Om inte är det mitt starka råd att dels acceptera, dels förhålla dig till det faktum som gäller för många av oss: spara, investera klokt och mot index. Hellre det än att inte bli förmögen.