7 Oct, 2023

Ännu mer globalt index

Uppdaterad:
7 Oct, 2023

I veckan fick vi som äger Sampo nya aktier i Mandatum insatta på vårt konto. Detta då Sampo knoppade av sitt dotterbolag som nu handlas separat på börsen. 1 Sampoaktie gav 1 aktie i Mandatum. Trots att jag ägde den svensklistade Sampo-aktien så gick det helt automatiskt att få de nya aktierna insatta på kontot.

Mandatum som främst är verksamma inom finans och livförsäkringar och verkar vara ett fint och välskött bolag med goda chanser till en hög och stabil utdelning. Men då jag bara ägde 1 150 aktier i Sampo och såldes fick 1 150 aktier i Mandatum som vid sin introduktion efter avknoppningen öppnade i en kurs runt 4 Euro blev det ett väldigt litet innehav i portföljen. Värdet var alltså strax under 50 000 kr, dvs under 0,4% av portföljen. 

Att äga ett bolag med sådan liten vikt som dessutom är att stabilt bolag med fokus på utdelning blir rätt obetydligt i portföljen. Det gjorde att jag sålde mina aktier i Mandatum och köpte globalt index för pengarna i början av veckan. Och för att vara tydlig så beror det inte på att jag tror Mandatum till 3,70 Euro är någon dålig investering eller tydligt säljläge. Det är fler som mig som säkert vill ur vilket har pressat kursen lite under första veckan. Det är fullt möjligt (och kanske till och med troligt) att man kan sälja för över 4 Euro i närtid. Eller behålla aktien och se fram mot en bra direktavkastning under många år.

Jag har nu återinvesterat större delen av utdelningarna jag fått senaste kvartalet i globalt index, jag sålde också Johnson&Johnson och satte pengarna i globalt index och nu flyttades alltså ytterligare knappt 0,4% av portföljens värde över dit när jag sålde Mandatum. Nu ligger lite över halva portföljen i indexfonder och på sikt räknar jag med att det ska bli mer.

Att återinvestera utdelningarna i indexfonder istället för fler aktier kommer inte innebära någon snabb förflyttning av pengarna. Jag kan nog dessutom tänka mig att ibland lyxa till det lite och köpa lite fler aktier för utdelningen. Det som skulle kunna snabba på förflyttningen lite är om det till exempel kommer ett bud på något bolag som utgör 3-4% av portföljen under de närmaste åren (ja det är möjligt att jag syftar på Kindred och/eller H&M).

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.