20 Dec, 2020

Årets sista utdelning återinvesterad

I fredags fick jag årets sista utdelning när det damp ner ca 1500 kr från Stora Enso. Det som varit känt sen i våras är nu ett faktum, nämligen att 2020 blev ett magert utdelningsår. Totalt sett gick våra utdelningar ner med nästan 50% jämfört med 2019 vilket betyder att utdelningarna bara hamnade precis över 100 000 kr. Det bör i sammanhanget nämnas att ca 45% av vår portfölj utgörs av fonder utan utdelning så om utdelningarna skulle landa på beräknade runt 200 000 kr om året skulle det motsvara att vi kan plocka ut i alla fall 30 000 kr i månaden totalt genom att sälja tex 4% av fonderna. Än så länge spelar det mindre roll då vi inte säljer några fonder och även återinvesterar all utdelning.

Det dåliga utdelningsåret kan främst förklaras av att vårt nästa största innehav Industrivärden helt slopade utdelningen, att Volvo som dessutom planerade för fet extrautdelning först drog in extrautdelningen och sen den ordinarie och att största innehavet Investor nöjde sig med att dela ut vårens utdelning och slopade den planarade delen som skull komma på hösten. En annan stor utdelare i vår portfölj (även om innehavet som procent av portföljvärde gått ner de senaste åren) har tidigare varit H&M som även de slopade utdelningen helt i år. Ett växande innehav under året har varit Volati Pref som inte vågat dela ut några pengar under andra halvåret då de inte fått några klara besked om det är ok med tillväxtverket då de fått stöd för sitt dotterbolag Akademibokhandeln.

På andra sidan kan Castellum nämnas som precis som vanligt höjde utdelningen. Även Telia bidrog med en hög och stabil utdelning under 2020. Att aktiemarknaden skiter i utdelning och stabilitet är dock tydligt då båda dessa bolag gått ner runt 10% under året. Det är också tydligt att den gamla sanningen att aktiernas pris svänger snabbare och mer än nivån på utdelningarna inte stämde under år 2020.

I fallet med Volati pref är det tydligt att utdelningen bara skjuts på framtiden (plus 10,5% ränta på pengarna i väntan på utbetalning) så här räknar jag med 1,5 års utdelning under 2021, vilket blir runt 25 000 kr in på kontot. I andra bolag är det inte lika tydligt att minskad eller slopad utdelning 2020 kommer leda till högre utdelning 2021, men i fallet Volvo så skulle jag gissa på en ännu fetare extrautdelning än den som var planerad för år 2020. Skulle det bli tex 20 kr per aktie i total utdelning så handlar det om 30 000 kr i utdelning i vår portfölj (Anders Hägerstrand på DI tror på 30 kr/aktie). 20-30 kr per aktie i Volvo skulle också ge Industrivärden ett fett tillskott som tillsammans med helt slopad utdelning 2020 borde skapa goda förutsättningar för utdelning 2021. Jag skulle bli förvånad om inte 2021 blir ATH i utdelning för vår del med en bit över 200 000 kr i utdelningar. Trots att tex bankerna och H&M är väldigt osäkra kort inför 2021. I bankernas fall handlar det mest om ifall de tillåts dela ut pengar och i H&Ms fall mer om hur snart ett vaccin kan hjälpa till att öppna upp butikerna igen.

Även om utdelningarna i många bolag sänkts kraftigt eller helt slopats så har som bekant börsen återhämtat sig väldigt bra sen raset i våras. Vår stora portfölj där vi är extremt passiva ligger ungefär som svenska index med +8% i år. Då har vi stor andel global- och tillväxtmarknadsfonder som gått upp runt 3% i år får vi ändå vara nöjda. Jag har varit betydligt mer aktiv i min pensionsportfölj så den återkommer jag till i ett eget inlägg (för er som redan följer den på Shareville är det ingen hemlighet att den gått bättre än stora passiva portföljen).

Vi gjorde köp på ungefär 100 000 kr under mars-april vilket visa sig vara bra tajming, det mesta av detta kom från nya pengar vi satte in genom att tömma diverse konton och fick tillbaka pengar för bokade resor etc. Utöver det har vi återinvesterat alla utdelningar och gjort några mindre småinsättningar någon månad då det blivit någon tusenlapp över här och där. Så inkl återinvesterad utdelningar har det handlat om runt 250 000 kr i aktieköp under året.

Årets sista lilla skvätt sattes direkt i arbete i tre nya Volati Pref. Vilket gör att vi nu har 370 stycken. Jag tycker börskurserna generellt sätt känns ganska uppskruvade. Så drygt 6% avkastning på nya pengar som stoppas in i detta läge tycker jag känns attraktivt. Nu när vår portfölj återigen ligger klart över 10 miljoner kronor börjar stabila 6% locka betydligt mer än chansen att hitta en raket som kan ge 100% det kommande året.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.