2 Jan, 2023

Årsrapport för pensionsportföljen

När jag vid årsskiftet skrev om vår tråkiga och indexnära huvudportfölj lovade jag att jag skulle återkomma även med utvecklingen för den mer aktiva pensionsportföljen.

Bakgrunden är att jag har ett visst aktieintresse men samtidigt en extremt inaktiv och indexnära förvaltning av huvudportföljen. Målet är att inte göra några försäljningar alls i den portföljen och över tid främst se utdelningarna stiga med lite mer än inflationen. Samt på sikt kunna sälja några procent om året av indexfonderna som ett komplement till aktieutdelningarna. Tanken är 3-4% årligt uttag med goda chanser att portföljen räcker livet ut. En stor del av portföljen utgörs av indexfonder och investmentbolag.

Detta passar oss bra då portföljen är det som ska försörja oss inom snar framtid och den innehåller för oss rätt mycket pengar med sina drygt 12 miljoner. Jag har inga problem med svängningar på 2-3 miljoner i den portföljen på grund av allmänt börsklimat, men skulle lätt känna en stress om portföljen som vi ska leva på svängde för mycket på grund av egna affärer snarare än börsens generella svängningar.

Men åter till "problemet" med att jag har ett visst aktieintresse. Jag tycker det är kul att hänga med lite och följa vissa bolag vilket gör att det ibland är svårt att vara så extremt passiv som jag är i huvudportföljen. Därför tillåter jag mig att vara lite mer aktiv i min privata pensionsportfölj (IPS). Denna är inget jag räknar med att leva på utan den ses som ren bonus. När jag slutade jobba hade jag rätt lite i tjänstepension och IPS och planen var att inte dra in några mer pengar där utan leva på portföljen och sen fick eventuell pension någon gång 20-25 år i framtiden bli en ren bonus. Nu har det däremot blivit lite mer jobb än jag trott i min firma vilket gör att jag gjort lite nya insättningar till IPS. Går portföljen dåligt är det således ingen katastrof men skulle den hinna dubblas två gånger de kommande 15-20 åren kommer den upp i runt 2 miljoner och det blir det faktiskt lite pengar som kan sätta guldkant på tillvaron om det tas ut under 5-10 år.

Denna portfölj och strategi fyller nu 3 år och har hela tiden varit synlig på Shareville. Så nu finns det alltså 3 års historik och samtliga affärer öppet för allmän beskådan där ni kan följa mitt försök att slå index via en högre aktivitet och mer koncentrerad portfölj, helt utan fokus på utdelning för kommande år. Och helt utan ambition att följa index.

2022 var riktigt svängit och jag påmindes om att den här strategin för mig passar bättre i en mindre portfölj. Jag tog successivt en allt större position i SBB under sommaren när den gick ner som värst och låg i början på hösten på -30% YTD samtidigt som index var på runt -20%. Då hade jag bara 2 aktier i portföljen med Evolution och SBB. På samma sätt som jag köpte SBB löpande hela vägen ner till 13 kr så sålde jag under november-december successivt SBB i små poster från 18 kr upp till 23 kr. Så SBB är nu ett ganska litet innehav och portföljen innehåller 7 aktier och 1 fond.

Mitt andra stora innehav Evolution har jag inte sålt något av så den står nu för 54% av portföljen, vilket så klart är för mycket egentligen. Men då ska vi komma ihåg att den är portföljen utgör ca 4% av huvudportföljen och ser man det så är Evolution ett innehav på ungefär samma nivå som de många bolagen som utgör 2% av stora portföljen. Att den här portföljen landade  på -6% under 2022 med så stor vikt i Evolution som gick ner runt 20% under året får jag vara nöjd med. Värderingen i Evolution har gått ner då aktien nu kostar ungefär lika mycket som i mars 2021 samtidigt som bolaget är betydligt större med högre vinst nu. Förhoppningsvis kan de fortsätta växa omsättning och vinst i närheten av vad de gjort historiskt.

Det vore kul med lite fler följare på Shareville än dagens 348 st. Jag lovar att kämpa på även om jag inte hoppas eller tror att det blir lika många affärer som 2022. Jag gjorde nämligen 80 affärer under året, vilket är i mesta laget.

Det mesta talar för att jag kommer göra nya insättningar i min IPS under året. Jag håller på att göra lite research och räkna på årliga schablonskatten i IPS och ISK och återkommer med ett inlägg här som jag tror kan intressera både den med enskild firma, som är anställd med lön utan tjänstepension och den som har eget AB. IPS verkar vara lite väl bortglömt men börjar nu bli riktigt intressant med den högre ISK-skatten! Återkommer som sagt med det i ett senare inlägg.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.