16 May, 2021

Återinvestering av utdelningar

Ingen har väl missat att vi befinner oss mitt i brinnande utdelningssäsong. Förra veckan kom det in runt 30 000 kr från Investor, Volati pref och Akelius D vilket återinvesterades i nya aktier. Med förhoppning om att utdelningarna 2022 ska slå utdelningarna för 2021 med minst 7%.

Jag har länge eftersträvat en direktavkastning för portföljen på runt 4% och en genomsnittlig utdelningstillväxt på befintliga innehav på 3% per år. Det betyder att om utdelningarna återinvesteras bör den totala utdelningen kunna stiga med runt 7% om året utan nysparande. På den tiden jag sparade och stoppade in nya pengar var det inte ovanligt att utdelningen växte med 20-30% om året.

Nu har dock den genomsnittliga direktavkastningen på portföljen gått ner till runt 3,5%. Trots att jag varit ihärdig med att köpa preffar och D-aktier med över 6% utdelning det senaste halvåret. Främsta orsaken är helt enkelt att börsen stigit mer än utdelningarna. Inte minst för de två största innehaven Investor och Industrivärden, där Investor handlas till under 2% direktavkastning och Industrivärden trots extrautdelning landar på klart under 3% till aktuell kurs. H&M har blivit ett ganska litet innehav, men att utdelningen tills vidare är helt nollad ger så klart viss effekt på totalen.

Jag tycker 4% total direktavkastning är ett bra långsiktigt mål. På så sätt bör portföljen ha god chans att höja utdelningen minst i takt med inflationen den dagen inget återinvesteras. 4% har dessutom historiskt visat sig vara ett ganska säkert årligt uttag. Nu består portföljen till runt 45% av fonder utan utdelning så exakt utdelningsnivå är inte helt avgörande, utan vi kan kompensera utdelningarna med att sälja 2-6% av fonderna årligen beroende på aktuellt behov.

Att direktavkastningen nu ligger klart under målet 4% gör att jag fortsätter köpa en hel del preffar och D-aktier för att vikta upp dessa och för varje köp kämpa mig någon hundradels procent närmare målet 4% direktavkastning för hela portföljen. I planen över hur många aktier jag vill få ihop av varje sort saknas det en hel del Investor och Industrivärden, men historiskt låga rabatter gör att jag inte känner mig superpeppad på att fylla på här just nu. Och köp i dessa skulle dessutom föra mig ännu längre bort från målet om 4% direktavkastning på portföljen som helhet. Skulle börsen gå ner eller rabatterna gå upp kommer det runt 60 000 kr i utdelning i höst också och då fyller jag mer än gärna på i Investor till 20-25% substansrabatt.

Den aktie jag köpt mest senaste veckorna är Klövern Pref. Här kommer jag tacka ja till att växla över dessa till Corem D i samband med samgåendet. Räknat på dagens kurs blir direktavkastningen ganska precis 7% för Corem D eftersom man får 12% fler Coremt D än vad man hade Klövern pref, till samma utdelning. Jag tycker det känns rimligt och Corems plan att få ner belåningsgraden ytterligare och målet att nå "Investment Grade" inom 2 år bör göra risken i Corem D låg.

I fredags köpte jag även 25 stycken Sampo. Här saknas nu bara ytterligare 25 aktier till målet om 1000 stycken. Ett mål jag räknar med vara uppnått innan maj månad är slut. Utdelning och återinvestering är rätt kul ändå.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.