Betraktelser i börsraset del 2
Som en fortsättning på förra inlägget tänkte jag komma med lite fler tankar kring börsen kortsiktiga svängningar och långsiktiga förväntade avkastning.
På väldigt kort sikt som ett par dagar eller veckor har börsen som bekant ungefär lika stor chans att gå upp som att gå ner. Samtidigt vet vi att på lång sikt bör börsen som helhet gå upp. Det är väldigt ovanligt att börsen går ner på 10 års sikt och på 20 års sikt är det många index som aldrig någonsin i historien gett negativ avkastning. Inte ens om gick in på börsen med alla dina pengar precis fel dag minuterna innan ett större och utdraget börsras inleddes.
Om vi tänker oss att börsen ger 8-10% om året i genomsnittlig avkastning är det med ovanstående kunskap lätt att tänka att det på 20 års sikt nästan garanterat bör ge just 8, 9 eller 10% i genomsnitt. Då vi tänker att det på lång sikt jämnar ut sig med uppgångar och nedgångar. Men även här ställer de kortsiktiga svängningarna till det rätt ordentligt.
För att ta ett konkret exempel kan vi titta på Stockholmsbörsens mest omsatta bolag SIX30 med återinvesterad utdelning, tex genom fonden Avanza Zero.
Under perioden januari 2009 till februari 2025 hade vi här fått en avkastning på 588%, vilket på 16 år och 1 månad motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 12,74% med ränta på ränta. Tittar vi istället på den snarlika perioden maj 2008 till april 2025 (dvs bara lägger på några månader i början av slutet av en 16 år lång period) så får vi en total avkastning på 324% vilket motsvarar 8,9% om året. En väldigt väldigt stor skillnad.
Nu pratar vi alltså om två perioder som är identiska till 95%, där vi bara ändrar start och slutdatum med några månader. Väljer vi två helt separata 10 års perioder kan vi få ännu större avvikelser. Jag såg en gammal sammanställning som visade historisk avkastning för amerikanska indexet S&P 500 över 20 år. Avkastningen hade då varierat mellan 13% och 1033% totalt över de 20 åren i värsta och bästa exemplet. Vilket alltså motsvarar att den genomsnittliga årliga avkastningen har varierat mellan 0,6% om året och 13% om året, över en så lång period som 20 år.
Det betyder att den som investerar 1 miljon kronor imorgon på börsen har goda chanser att ha få se miljonen växa fram till april 2035. Men ska pengarna tas ut en given dag om exakt 10 år är det väldigt svårt att säga något om den genomsnittliga avkastningen. Den kan vara nära 0 eller flera 100%.
Den som sparar till pensionen eller FIRE kan tänka lite annorlunda. För då månadssparar man under någon årtioende från lönen genom att köpa lite varje månad och plockar sen ut några pengarna under flera årtioenden genom att plocka ut någon procent varje år. Det jämnar ut dessa svängningar väldigt mycket och det spelar idag väldigt liten roll om man började månadsspara till FIRE året innan eller efter IT-kraschen 2000.
Den som sparar för att kunna köpa ett hus om 10 år eller bjuda hela släkten på en resa när man fyller 50 och således behöver sälja vid ett visst tillfälle bör vara medveten om börsens osäkerhet även om sparhorisonten är lång.