6 Apr, 2020

Boken Börspsykologi av Cristofer Andersson

Jag har nu läst boken Börspsykologi av Cristofer Andersson, eller Sofokles som han heter när han bloggar här på Trade Venue. 

Boken är på cirka 250 sidor och har ett mycket tydligt upplägg. Psykologiska områden som självkänsla, mindset, belöningssystem, flockbeteende, stress och FOMO tas upp i del olika kapitlen. I varje kapitel får vi först lära oss lite om grunderna för dessa psykologiska parametrar, därefter får vi genom hela boken följa två fiktiva personer vid namn Nicklas och Kajsa där vi ser hur deras olika agerande ger väldigt olika utslag. Kapitlet avslutas med författarens reflektion där avsnittet sammanfattas och kopplas till några mer korta konkreta råd.

Jag anser mig inte vara så jättebeläst på ämnet men har läst två böcker tidigare. Börsens Psykologi av Jan-Erik Boström och 101 tankar om aktier av Ludvig Rosenstam Åhman (som båda getts ut på Sterners förslag där även jag gett ut mina böcker).

Utmaningen för mig när jag ska försöka utveckla mig som investerare med hjälp av dessa böcker ligger i att analysera när jag gjort misstag av psykologisk karaktär och när jag helt enkelt bara gjort en dålig bedömning. Aktiemarknaden är ju komplex och det aktuella priset utgörs av ett snitt vad alla personer som köper och säljer aktien just nu tycker är ett rimligt pris. Så felprissättningar på marknaden som den duktiga investeraden kan utnyttja består både i att andra räknat fel (eller gjort andra bedömningar av utvecklingen framåt) samt att andra drabbats av psykologiska fällor.

Alla är vi också olika och har säkert därmed också olika utmaningar rent psykologiskt. Några fick panik och sålde aktierna precis när börsen rasade som mest för någon vecka sen, andra fick panik och ökade belåningen och köpte aktier för att de vägrade inse hur illa det såg ut för deras favoritbolag.  

Jag har tex aldrig haft det minsta sug efter att sälja aktier och rädda vad som räddas kan i snabba nedgångar. Jag köpte tex många gånger aktier via telefonen från jobbets toalett när någon av mina aktier gick ner oväntat mycket en dag, många gånger utan att jag hunnit bilda mig någon riktig uppfattning av vad nedgången berodde på. Dvs två helt olika ageranden vid samma situation som båda har psykolgisk orsak och som skulle kunna förbättras.

För att få maximal effekt av boken tror jag därför det är en fördel om man har förmågan att analysera sina egna utmaningar och vilka råd man själv behöver fokusera på. För detta underlättar det om man varit aktiv på aktiemarknaden under några år och hunnit gör lite misstag och uppleva hur man reagerat psykiskt både i perioder av stark och svag börs. Med det sagt är boken lätt skriven och med de tydliga exemplen tror jag investerare på alla nivåer kan ha nytta av boken, men du som är nybörjare kanske ska läsa boken en gång nu och en gång till om några år.

Du hittar boken på tex Bokus eller Adlibrisden kostar i skrivande stund 179 kr på båda ställena.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.