
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Extinction is the rule - survival is the exception
Vi är biologiska varelser, inte maskiner. Oavsett hur mycket vi vill och anstränger oss kommer vi aldrig kunna bli helt fria från känslor. På ett eller ett annat sätt påverkar de oss. Vi kan dock göra mycket med att fokusera på hur vi förhåller oss till dem. Bara för att jag får en känsla om att ”allt kommer bli skit” är det inte en sanning. Samma när en känsla säger ”sälj och rädda ditt kapital, för annars kommer du bli fattigare än… Cathie Wood”. Det kan absolut hända, men sannolikheten är… ja, vad är den? Egentligen?
Jag ville börja med att just poängtera hur mycket som är känslostyrt och till viss del tar det oss in på det jag vill diskutera idag – överlevnad. Faktum är att överlevnad är undantaget. Utrotning är regeln. Visst låter det hemskt och fatalistiskt, likväl är det en sanning. Om vi studerar människans historia kan vi se att det under de första, en sidåsär, 9 850 åren var få som egentligen överlevde alla de utmaningar som kom i släktets väg. Infektioner, sjukdomar, svält, barndödlighet, krig, naturkatastrofer et cetera är bara axplock av alla de utmaningar som tagit livet av många, många människor.
”We are not thinking machines that feel - we are feeling machines that think” (Damásio)
Förr var det få som levde längre än till de kom att fylla 4–5 år och än färre levde längre än till 35–40 år. Idag har vi (bot)medel mot många av de farhågor som förr existerade. Tuberkulos, lunginflammation, svält. Förr åskammade dessa miljontals människors död och anledningen till att vi ändå överlevde var att några få hade bra gener, vilka sedan överfördes till nästa generation. Och sedan till nästa et cetera. Det toppat med teknisk utveckling, såsom penicillinet och utveckling av allt från jordbruk till annan medicin.
Gener. Evolution. Anpassning. Tur. Tekniks utveckling. Där är nyckelfaktorerna till att människan som ras har överlevt. Men hur många har inte dött under resan? Det är lite som ett aktieindex och survivorship bias – vi ser, läser och följer de segrandes väg samt historia, men missar ofta att se skogen för alla träd.
Som investerare är det alltid, oavsett tjur- eller björnmarknad, viktigt att ha en sådan stor kontroll som du kan på de faktorer du kan påverka, varav ditt förhållningssätt till dina tankar och känslor är ett. Hur många har inte bränt sig på börsen genom åren? Hur många har inte manifesterat faktum att ”extinction is the rule - survival is the exception”, som Carl Sagan så ofta citeras för?
Börsen är ett derivat av människans och alla hennes styrkor därtill svagheter. Alla använder olika taktiker, strategier och har olika åsikter, men alla delar ett mål – att skapa sig en positiv, monetär avkastning. För att nå den är vi beredda att gå långt. Mycket långt, för faktum är att vi riskerar vårt kapital – kapital som ska användas för vår överlevnad (mat, hyra, skydd et cetera). Vissa har en enorm respekt för detta, andra inte. I alla fall inte i lika hög grad som förstnämnda. Vissa kommer att lyckas mycket bra med sina investeringar, medan andra kommer lyckas ”helt okej”. Tyvärr kommer också många bränna sig rejält. Vissa så hårt att det är en personlig bankrutt, men de flesta kommer nog bränna sig så hårt att de anser att ”det här med aktier är ingenting för mig. Det är ju bara ruffel och båg; spel och dobbel”. Oavsett först- eller sistnämnda har de som bränner sig en sak gemensamt – de tillhör de ”utrotade”.
Som investerare är det mycket du ska och bör tänka på och jag tänker inte gå igenom alla; ty jag är av uppfattningen att det ska växa fram naturligt hos dig. Emellertid vill jag skicka med några faktorer jag anser vara mer essentiella än andra:
Ha alltid fokus på nedsidan och försök att minimera risken. Tänk Grahams ”säkerhetsmarginal” och krydda med Buffetts första och andra regel: ”Rule nr. 1: never lose money. Rule nr. 2: never forget rule nr. 1.”
Investera inte med kapital som du inte har råd att förlora.
Investera inte kapital som du är beroende av inom 5 år, och gärna längre.
Investera brett och ha gärna investmentbolag och/eller indexfonder som en bas.
Läs och lyssna på andra, men ta inte rygg. Låt dig inspireras och var tacksam för de uppslag du får, men gör alltid din egen analys.
Sprid dina inköp och köp inte allt på en och samma gång. Statistik visar förvisso att det i långa loppet är mer lönsamt att så göra, men kommer du klara det rent mentalt? Ta den retoriska frågan på största allvar, för det är en sak att säga det, en annan att också uppleva och göra det.
Imagine just sitting for five years doing nothing?
I slutet av december 2021 skrev jag detta inlägg. Sedan dess har det inte bara runnit lite vatten under broarna - det har bokstavligen forsat. Vad händer och varför? Störningar i allt från produktions- till leverantörskedjan kryddat med ett hemskt krig och en oförutsägbar inflation. Till detta har vi centralbanker som redan har aktiverat 99 % av sin arsenal och befolkningar som i många länder, framför allt Sverige, är belånande upp över öronen. Såklart att allas vår Mr. Market hoppar till, eller hur?
Hur mycket kommer börsen falla? Har botten redan nåtts? Jag vet inte och alla som påstår sig veta det är inget annat än charlataner. Ännu en gång är prognoser ett finare, förvisso lite mer fundamentalt grundat, ord för ”gissningar”. Du kan driva en fond, eller vara ”expert” på Dagens Industri – ingen vet. Allt vi vet, är att vi inte vet. Det tål att påminna sig om såväl i tjur- som björnmarknad.
Jag har ännu inte aktiverat den stora delen av min krigskassa. Det kliar, absolut, men jag väljer att avvakta. Jag tror mig inte kunna tajma börsen – tvärtom – men jag är beredd att ta alternativkostnaden att vänta ytterligare ett litet tag. Jag tror att sommaren och framför allt alla Q2:or kommer skapa än mer volatilitet och då vill jag ha ett kapital att använda. Med det sagt är jag inte fullt passiv, utan lite inköp, med betoning på just lite, har det blivit (jag vet mig ju ej kunna tajma marknaden och att sprida ut inköpen är, enligt mig, det bästa sättet för psyket). Jag har dels ökat i Peab, dels i Investor. Givet utvecklingen fram till den 10/5 är även Creades, Lundbergs, Electrolux, Kering samt BB Biotech just nu högst på min lista. Samtliga är bolag som jag redan äger. Samtliga är bolag jag bedömer vara överlevare i såväl regn som solsken.
”You have to be very patient. You have to wait until something comes along, which at the price you are paying is easy. That's contray to human nature to do nothing, waiting. Imagine just sitting for five years doing nothing?” (C. Munger)
Ett bolag som står på bevakningslistan är Brdr. A&O Johansen, vilka kan ses som Danmarks (bättre och starkare?) svar på svenska Bravida. Jag har följt dem till och från sedan Värdepapprets dagar, men bolaget blev än mer väckt ur sin dvala hos mig sedan Christoffer Ahnemark diskuterade dem i Sparpodden.
Som sagt; relativt passiv. Några få inköp. En kassa. Långsiktig optimism, men sparar som en pessimist. Fokuserar på att mer sitta still; observera, reflektera och låta besluten få växa fram.
Jag läser mycket. Jag promenerar och reflekterar också mycket. En stor del av min lediga tid är jag ensam, men har aldrig mer än ett telefonsamtal, meddelande e.d. längre än att besöka och umgås med såväl en som flera vänner. Jag bo i en liten stad där det är gångavstånd till allt och alla, inget och ingen. Idag, denna lördag, har jag arbetat en del och även om det ”tar emot” är det inget annat än roligt och lugnande att se hur väl mina elever har presterat på årets nationella prov i svenskämnet. Det brukar skämtsamt sägas att det bästa sättet att känna igen en lärare under maj och början av juni är att leta upp den minst solbrända på ICA Maxi/Willys och du har hittat rätt. Jag har ännu mycket kvar och sedan är högen med andra examinationer inte direkt liten. Betygstider…
Börsen ger och tar. Vissa år är allas vår bekanta Mr. Market lyrisk likt solen aldrig kommer att gå ned. Ibland tvärtom och inte ens Ior, Kafka eller någon annan pessimist kan då mäta sig med vår gemensamma bekanta. Vi kan titta på vilket index som helst så kan vi se att den långa, långa trenden alltid är positiv. Sedan kan vi också se att vissa nedgångar har varit korta, medan andra varit långa. Det ska även adderas att inte alla bolag överlever, ty ett index har den inbyggda funktionen; survivorship bias.
Äger jag bolag som kommer överleva den härdsmälta många nu väljer som begrepp att belysa Mr. Market? Jag är beredd att satsa mycket på det. Såklart kan varken jag eller någon annan med en hundraprocentig säkerhet hävda något. Kommer jag ens överleva natten? Kommer jag gå upp inatt för att tömma blåsan, men snubbla på ”den där j***a tröskeln”, ramla framåt och slå huvudet i handfatet?
Jag har analyserat mina bolag och vet att de har en bra, sund finansiell ställning. Beträffande bostads- och fastighetsbolagen kommer räntan såklart spöka, framför allt ju längre den är gällande. Alla har än så länge lång bindningstid kvar på de lån de har, men frågan kommer bli mer vital när de ska omförhandlas. Dock är det flera år fram i tiden och var världen befinner sig då vet, ännu en gång, ingen. Historiskt har bolag såsom Castellum och Peab klarat både den ena och andra utmaningen. Även om historik inte är framtid och således ingen garant för en återupprepande skapar det ytterligare en lugn hos mig.
Jag har byggt upp en kassa under över ett års tid och en del av den har börjat invadera portföljen och likt en metamorfos blivit aktier. Peab, Investor, Fastator, Lundbergs med flera. Jag har även ökat lite franska Amundi samt tagit in Kering, som jag skrev om förra veckan. Jag känner mig tämligen lugn, trygg och säker att detta är bolag som inte kommer vara de första att segla över världens kant. Sedan kan, såklart, saker och ting ändras, men givet de fakta som idag finns på min pulpet känner jag mig lugn.
Just lugnet är essentiellt för mig. Oroa är en av människans bästa allierade, ty den säger oss när vi ska aktivera vårt sympatiska nervsystem. Utan en oro skulle vi aldrig intagit en försiktig position, eller backat undan, när det prasslade i busken för en sisådär +10 000 år sedan. Följden av det skulle ha varit att ingen av oss skulle finnas här idag. Oron har hjälpt oss att överleva, vilket är din, min och alla andras främsta uppgift. Överleva. Till varje pris.
Oron gjorde oss observanta, närvarande. Den gjorde våra sinnen alerta – redo för fight or flight. Samma idag – vi oroas och dras till negativa skriverier, för vi vill överleva och för att göra det måste vi veta om och identifiera var farorna finns. Pengar är medel för överlevnad och när börsen sjunker uppstår en oro. Utan pengar, ingen mat, bostad och så vidare. Således ingen överlevnad. Emellertid är det viktigt att sätta aktieportföljen i relation till alla dina andra tillgångar; bankkonto, hus med mera. Sedan ska den sättas i relation till din placeringshorisont samt om du har ett lönearbete. Detta tenderar att negligeras när system 1 skriker ”red alert”. Då är det enkelspår och avsaknad av periferi.
För att dämpa oro och ångest finns två bra förfaranden, men innan jag ger mig an dem vill jag dock klargöra vad ångest är. Enkelt förklarat, och med hopp om förståelse och överseende, kan ångest förklaras som en upplevd stress och oro för en (eventuellt!) kommande stressituation (och därmed oroskänslor). Du är, med andra ord, orolig och stressad för du tror (”vet”) dig komma bli det imorgon, eller när X eventuellt inträffar. När man läser det såhär ter det sig ”komiskt”. Hemskt, eller hur?
Det första du kan göra är att tänka på andningen. Hjärnan lugnas av lugna, metodiska och kontrollerade andetag. Fokus ska ligga på utandningen och den ska vara längre än inandningen. Försök att ha en inandning på cirka 4 sekunder och en utandning på cirka 6 sekunder. Upprepa i 1-3 minuter och du kommer känna ett påbörjat lugn.
Det andra du kan göra är att skriva och beskriva dina tankar och känslor. Amygdala och insula – våra ”centrum” för känslor – sitter bakom vår pannlob. Denna pannlob har två delar – en som fokuserar på dig/egocentrism och en som fokuserar på omvärlden. När vi pratar, skriver och sätter ord på tankar aktiveras den del som fokuserar på omvärlden, vilket gör att vi per automatik intar ett mer distanserat förhållande. Därmed minskar också amygdalans och insulans starka kraft (känslor).
Börsen ger och börsen tar. Så länge du ej drabbas av panik, äger sunda och finansiellt starka bolag, har en lång placeringshorisont samt inte experimenterar med en hög belåning är sannolikheten stor att du om flera år kommer vara avsevärt mycket monetärt rikare. Jobba och månadsspara. Månad efter månad, år efter år. Under tiden ska du berika dig och ditt liv; läs, laga mat, umgås med mera. Det är lördag. Sitt inte och läs den här texten, utan gör det bästa av den tid som finns kvar av denna lediga dag. Själv ska jag fortsätta med en av de två böcker jag just nu läser och därefter väntar nästa försök att lyckas med den perfekta pasta vongolen…
Solen sjunker. Mörkret knackar på dörren. Kylan tilltar. Från sol, ljus och värme till dess antonym. Känns det igen? Händer det inte två gånger per år? Vet vi inte att för att det ska kunna finnas ljus, måste det finnas mörker? Yin och Yang, sill och nubbe och så vidare? Visst ”suger det” att värdet på portföljen minskar, men är då långsiktig och ser dig själv som nettoköpare i minst 5–10 år till finns ingen som helst anledning att kissa på sig. Detta såklart om du vet vad och varför du äger.
I långa loppet går börsen upp – det är en sanning. Alla bolag är ett derivat av världen. Utvecklas de, utvecklas världen. Utvecklas de inte, utvecklas inte världen. Upprepa i många, många år och vi har en apokalyps och då är det absolut strunt samma vem som hade mest pengar i väska; ty det är konserver och vapen som gäller. Visst förenklar jag och visst är jag raljerande, men… det är ändå ett sorts faktum. Negativ tillväxt, som förr eller senare visar sig i aktiekursen (precis som vice versa är legio), är små, små trappsteg ned i Dantes inferno; helvetet och skärselden (men med undantag att något paradis ej existerar).
Pengar är vad vi använder för att köpa mat, betala för boende samt skydd (försäkringar, övervakning, larm et cetera). Förr var vi tvungna att själva jaga och laga maten. Vi var tvungna att själva bygga vår koja samt samarbeta med andra i vår stam för att säkra upp skydd, vakter och så vidare. Dessa tre: mat, boende och skydd var vad som var prio ett. Det och, såklart, fortplantning. Samma driv har vi än idag, men istället för att skapa/laga allt själv använder vi pengar för det. Detta är en viktig faktor till att det väcks obehagskänslor när väskan minskar i värde, för system 1 i hjärnan tänker ”mindre pengar för överlevnad! Fuck! Sälj! Sälj så att du inte riskerar ditt eget liv!”. Egentligen rationellt, likväl inte. I en annan situation och med andra förutsättningar, men inte här om du är på börsen och ämnar vara här ”for the long run”.
Lite punkter att tänka på:
- Pengar som du placerar på börsen ska ses som pengar du inte har.
- Pengar som du placerar på börsen ska ha ett tidsperspektiv på minst +5 år
- Ha aldrig mer pengar än vad du dels psykiskt klarar av, dels inte utsätter din vardag för lidande. Med andra ord: se till att du har pengar till allt från nytt kylskåp till att laga ett stenskott på bilen.
- Placera i bolag som du har skaffat dig en egen, unik uppfattning om. Gör du det vet du vad du äger och även varför du så gör. Tror du att sömnen kommer vara lättare, eller svårare om den här punkten följs?
- Läs, diskutera och interagera med andra, men utgå alltid från dig, din ekonomi och livssituation.
- Undvik i det längsta belåning. Varför stressa och är det verkligen värt kostnaden? Klarar du av det? Psykiskt? Finansiellt?
- Våga erkänna dina tillkortakommanden och använd insikten som medel att utvecklas. Det absolut bästa för att lyckas med detta är att skriva! Skriv en aktiejournal/dagbok! Låter det ”barnsligt”? Låter det… hm, fjortisaktigt? Må så vara, men det ändrar inte faktum. När det skakar. När du tvivlar. När allt känns jobbigt. Ja, då har du något att falla tillbaka på. Något att ”påminna” dig om allt analyserande och hela din strategi.
Nedgången som har präglat detta år är inte något extraordinärt – tvärtom är det vanligt med björnmarknander över en lång cykel. Det är det normala. Det normala är också att börsen vissa år går upp, medan den andra går ned. Emellertid tenderar de positiva börsåren trumfa de negativa. Således blir nettot positivt.
Det är i nedgångar som rikedomar förstörs, ja rent av krossas. Det är också i nedgångar som rikedomar skapas. Du har ett val. Makten ligger i dina händer. Du svarar inför dig själv och ingen annan. Valet du gör kommer att påverka stora delar av ditt liv. Välj klokt. Tänk och välj det som långsiktigt kommer göra dig till en mer hel, lugn och trygg människa. Det må vara skymning, nu. Men kommer den vara här för alltid? Det är en retorisk fråga. Gör nu jobbet, så kan vi fira skörden tillsammans!
SKF och tar upp en gammal hobby
Under den nedgång som varit sedan 2022 äntrade scenen har jag plockat upp två bolag jag länge följt, varav ett av dem är SKF – sedan länge tagare av en platts bland de tråkigaste bolagen på gubblistan. Jag tror det är få som inte vet vad de är verksamma med och inom, men upprepning sägs vara kunskapens moder. Således…”SKF är en global tillverkare inom lager, tätningar, mekatronik och smörjsystem. Produktportföljen består av kullager, hylsor, lagerhus, samt radialtätningar. Eftermarknadsservicen berör huvudsakligen teknisk support, underhållsservice, rådgivning samt utbildning inom arbetsområdet. SKF finns representerat inom samtliga globala regioner via bolagets återförsäljare samt egna produktionsanläggningar. ”
Det är inte tal om några digitala affärssystem, eller digitala produkter. Kanske kan det sägas finnas en sorts SaaS-tjänst, men 97 % av SKF är traditionell, hederlig verkstad. En sådan som störs av komponentbrist, leveransproblematik, inflation med mera. Varför då investera i dem? Är det inte som att slänga pengar i sjön?
Jag vill först betona att jag är långsiktig och följaktligen bedömer jag tillfällen som nu, när analytiker tävlar om att komma med lägsta riktkurs med argumentet att det är (tillfälliga) utmaningar inom produktion- och leveranskedjan. Jag har inga problem med att köpa in mig i bolagen då många gissar (vilket är det mer fulare ordet för ”prognos” är) att det kommer vara ett förlorat år för dem. Det är samma med t.ex. Electrolux. Ja, de kommer ha problem med allt från att tackla prishöjningar på inköp och överförandet till slutkund till utbuds- och fraktproblem. Jag utgår från att nämnda bolag kommer tvingas stå för en liten del av kostnaden. Ja, det kommer vara mindre tillväxt i 2–4 kvartal. Ja, det kommer vara utmaningar med valutor, inköp och allt som hör verkstadsbolag till. Men… jag investerar på lång sikt. Ett år är inte mycket i min bok.
Nya VD:n, Richard Gustafsson, sedan första juni 2021 har kommunicerat att de ska höja sina marginaler, framför allt rörelsemarginalen, och jag förstår att många ställer sig aviga till hans utlåtande, för det är samma som hörts från Electrolux de senaste 12–18 månaderna. Dock har sistnämnda nu börjat närma sig sin marginal om 6 % och jag tror – hoppas – att samma kan ske i SKF. Det kommer inte ske på en dag, men så länge jag ser tecken på att det är två steg fram och max ett bak är jag nöjd. Sedan ska man alltid akta sig att köpa allt som en VD säger, för det är en sak att snacka och en annan att… förlåt, göra verkstad av snacket (jag hittar ut själv). NCC är ett bolag där VD kom in, städade och nu tycks man skörda frukterna. Innan dem var det PEAB som gjorde samma. Jag tror att Gustafsson kommer lyckas med en majoritet av det han åtagit sig att göra och givet detta tycker jag att R/R är helt acceptabelt.
Just nu kan du handla SKF till historiskt låga värderingar. P/E ligger kring 9,7, EV/EBIT kring 8,5 och EV/EBITA 6,5. Nettoskulden mätt i procent är nere på lika historiskt låga siffror och samma om den istället ställs mot EBITA. Det är således ett mycket finansiellt starkare SKF än för bara ett par två tre år sedan.
Det är ett tråkigt bolag, men som tillverkar produkter som är essentiella för många, många olika sektorer. De har funnits sedan 1907 och kommer finnas kvar om 10, 15 och 20 år. Kanske inte i exakt samma form som idag, men kvar är jag övertygad om att de är. Kan jag år efter år inkassera lite trevliga utdelningar medan bolaget fortsätter öka sin vinst är jag inte först i ledet bland de klagande.
Historisk utdelning får det nog inte den extrema utdelningsjägaren att hoppa till framför skärmen, men givet att bolaget är finansiellt starkare nu, tycks få ordning på marginalerna samt fortsätter växa, såväl organiskt som via förvärv, är min bedömning att det kommer blir mer höjningar framöver. Min position är långt ifrån stor och hittills har jag bara köpt en position som motsvarar 1/3 av den jag har som ambition att slutligen ha.
I rubriken skrev jag att jag tagit upp en gammal hobby och precis när jag tryckt hem denna kom nyheten att SKF ska lansera ett nytt lagerset för skateboard. Ödet? Jag har länge gått och känt att jag skulle vilja återuppta just skateandet igen – något jag inte gjort sedan jag gick på högstadiet och på mitt första år på gymnasiet. Jag är lite orolig hur mitt knä ska stå sig, men hittills har det känts riktigt bra. Så länge jag inte åker för länge tycks det hålla.
De som är jämngamla med mig kommer säkert ihåg hur spel såsom Tony Hawks Pro Skater kom till Playstation och hur det skapade en sorts renässans för sporten. Om jag varit lika duktig i verkliga livet som jag var i spelen hade jag nog varit världsmästare idag…
Många av mina vänner anammade sporten och jag rycktes med, men gav aldrig mitt allt. Jag sparade ihop till en flipbärda med independenttruckar. Om jag minns rätt hade jag hjul från märket World Industries, men det kan även ha varit Spitfire. Oavsett byggde jag ihop mig en relativt bra bräda och visst kunde jag åka, men det blev aldrig mer än en enkel fritidssyssla att ägna sig åt när inte fotboll eller annat pockade på tiden.
Jag sökte runt och kom i kontakt med Skateprylar.se, som var extremt tillmötesgående och behjälpliga. Jag berättade om mina preferenser och de gav mig olika alternativ. Det blev ett par mail, men jag upplevde aldrig att jag fick generiska svar, utan de besvarade varje fråga/mina preferenser på ett bra sätt. Jag valde att följa deras råd om denna, fick brädan dagen efter beställning(!) och nu inväntar jag bara på att vårens/sommarens första benbrott infinner sig. Skulle ni märka att det blir 10 blogginlägg per dag så kan ni utgå från att något ben eller fot har brutits…
Hoppas att det kan bli en härlig syssla under lugna sommardagar och målet är att sätta en kickflip innan sista augusti. Högt ställt mål, men jag är positiv till att det kan nås. Kanske ska jag se om jag kan komma över ett par kullager från SKF…