
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Jag tror det var och är få som inte har hört talas om det danska bolaget Unity, vars produkt är en mycket uppskattad och välanvänd grafikmotor. Bolaget kom till börsen under september 2020 och har avhandlats av såväl Motley Fool som Seeking Alpha, men även den numera på paus liggande podden ”Game of Stocks”. Jag rekommenderar starkt lyssna på podden, då verksamheten här gås igenom på en mycket bra och djup nivå.
Jag vill även rekommendera bolagets S1, vilket är det dokument bolaget lämnar in inför sin IPO. Slutligen kan även denna youtube-video på 10 minuter rekommenderas, där bolagets affärsmodell och fantastiska ekosystem presenteras.
På Avanza ges följande beskrivning av bolaget: ”Unity Software är verksamma inom teknikbranscen [sic!]. Bolaget är specialiserade inom tillhandahållandet av mjukvarulösningar. Exempel på produkter som bolaget erbjuder inkluderar grafiska 3D-verktyg för framställandet av bilder och övrigt innehållsbaserat material. Störst verksamhet återfinns inom den nordamerikanska marknaden, där kunderna huvudsakligen består av medelstora företagskunder och professionella privatanvändare.” Bolagets produkt kan och bör ses som ”hacka och spade”.
Många likställer Unitys grafikmotor med mobilspel och andra, mer lättkrävande spel. Det är sant att en stor del av intäkterna och kassaflödena kommer från detta segment, men den än mer viktigare delen, och just nu mer snabbväxande, är den som riktar sig till allt från bygg till militär, filmskapande, bildesign/utveckling och försäkring. Bland annat använder Skanska motorn för att rita upp diverse byggnadsprojekt, vari i de kan testa byggnaden/byggnaderna och se hur de står sig mot t.ex. orkaner eller andra oönskade händelser. För ett år sedan kom 8 % av intäkterna från ”icke-gaming”-bolag, medan det idag är 13 %.
Bolagets aktiekurs introducerades i september 2020 på $52 och kom att nå ända $172 den 22 december 2020. Därefter har den dalat lite och än mer efter bolagets Q4 samt pga. den allmänna ”teknikfrossa” vi sett de senaste veckorna.
Beträffande Q4:an var det främst guidningen som kan ses vara orsaken framför övriga till aktiens nedgång (men ej förfall). Från att tidigare ha haft/legat på en tillväxt om +30 % gällande omsättning guidade bolaget nu 26 % för räkenskapsåret 2021. Det finns en anledning till denna guidning; dels är bolaget tydliga med att säga att de anser att de fick en boost av covid-19, vilket bidrog med en positiv tillväxt om ca $25 miljoner. Därtill den minskning som kan komma av Apples nya uppdatering. Summeras dessa blir det en guidning om 26 % i omsättningstillväxt istället för de tidigare 30 %.
Utöver detta kan nämnas att bolaget har en krigskassa om $1,75 miljarder och är skuldfria. Beträffande andra viktiga nyckeltal framkom att det fria kassaflödet gick från minus $9,7m till +$3,6m.
Det som främst oroar marknaden är, som ovan diskuterats, Apples kommande uppdatering, vilken syftar till att skydda användarna och stärka deras integritet. Med detta kommer det bli svårt att få åtkomst till alla de data spelare såsom just Unity får och har – data utvecklare, filmare, producenter mm. använder för att utveckla, anpassa och maximera sin produkt. Unity spår att denna uppdatering kommer påverka bolagets intäkter med cirka 3 %, dvs. $30m.
Där många tror att detta är den första av flera kommande käftsmällar talar emellertid mycket för att Unity kan komma att bli vinnare – och inte förlorare. De har byggt upp, utvecklat och förbättrat sitt eget ekosystem under flera år och via detta hjälper de sina användare att inte bara göra sina spel (tillgängliga), utan även att promota och marknadsföra dem. Spelen skapas med Unitys motor och finns i deras egen ”store” (ie. ekosystem), där andra kan spela, testa, diskutera med utvecklarna et cetera. Här kan utvecklarna även ha reklam och monetarisera på denna.
Unity tar ingen avgift av utvecklare förrän de går med en vinst om $100 000 och därefter tar de 5 %. Om utvecklarna vill ha ”in game purshase”, vilket är en stor bidragande inkomstkälla för dem, tar Unity ingen avgift. Ställ detta mot Apple och deras 30 % i Appstore. Samma Apple som snart kommer med sin integritetsuppdatering. Visst – äpplet har en enorm räckvidd och är ”störst”, men jag tycker mig se att Unity kan komma att växa på Apples ageranden.
Utvecklare vill gärna kunna monetarisera samt ges tillgång till data att utveckla, anpassa och förstärka sina produkter. Om underlag och möjlighet till sistnämnda försvåras kommer dessa att söka sig någon annanstans – detta ”landet annanstans” kan mycket möjligt vara Unitys ekosystem. För att än mer förstå hur detta fungerar och hur alla Unitys ”delar” samverkar rekommenderar jag verkligen den 10 minuter långa Youtube-video jag tidigare i inlägget länkade till.
Bolaget har, som sagt, bara varit noterade sedan september 2020 och således finns det inte mycket data att ta del av. Dock visar i alla fall dessa bilder hur utvecklingen tenderar att gå och vara:
En risk är att deras främsta konkurrent, Unreal Engine, som har skapats och drivs av Epic Games (som just nu har sin batlaj med Apple om Appstores 30 %:s vara och icke-vara). Det är sant att denna grafikmotor är mer avancerad och används mer i de mer krävande spelen. Emelllertid säger sig Unity ha cirka 51-53 % av den totala spelmarknaden och utöver Unreal finns inga andra, lika stora och "farliga" konkurrenter. Ubisoft har sin motor och Kreti har sin pleti, men dessa är så små och så "privata". Givet den TAM (Total Adressable Market) som existerar finns mycket, mycket potenital hos danskjäveln till bolag.
Jag har under Nasdaq-frossan tagit min första position i detta bolag – en position jag ämnar att, givet att bolaget fortsätter att utvecklas likt de just nu gör, öka under kommande år. Äger du Unity – detta hackor- och spadar-bolag? VR, AR, 3D och 2D... en mycket växande marknad!
6,5 år och ännu inte ställt frågan
Trots att bloggen har funnits sedan oktober 2014(!) har jag aldrig ställt frågan/frågorna ”vem är du” och ”har du följt med på ’hela resan’”? Jag ser att andra bloggare då och då ställer dessa frågor och även om jag tror att det finns många som vill svara, är det ofta få som de facto just gör just det. Tid? ”Ork”? Tankar som ”Waste of time”? Det finns säkert lika många orsaker som det finns läsare.
Efter att jag blev offentligt då släppet av Marius – Roms Tredje Grundare skedde har jag aldrig sett vitsen med att besvara mer utförligt på andras bloggar när denna specifika fråga ställs, utan mer då bara kommentera och säga att jag läser/följer. Just ”min berättelse” har nog kommit ut rätt så tydligt det senaste året…
Så… när det nu är helg och tid för såväl grill som godisköp, tid för att se WandaVision och att spela fia med knuff. Tid att diskutera Ebba Busch Tors husköp och att.... nej, stryk det sista; denna icke-händelse. Kanske finns istället tid att lite kortfattat skriva en rad eller två om vem du är och hur länge du följt med på bloggens resa? Jag är mycket intresserad av att ta del av dig, din berättelse och dina erfarenheter. Jag skulle bli mycket glad att få se lite ”action” från dig/er som läser och hoppas att du/ni kan finna denna tid och energi. Skriv smått och kort, eller stort och brett. Om dig, ditt liv, dina investeringar, intressen med mera. Det finns inga lägsta eller högsta gräns!
Arbetande pensionärer – en ”säker” investering?
Såväl jag som många andra har skrivit om AB Sverige och den kris som landet befinner sig i. Är det inte gängkriminalitet, är det fondbedrägerier (Falcon Funds, Allra Fonder m.fl) och om dessa exempel inte är nog för att få dig upprörd kan nämnas en välfärd som tyvärr blir sämre och sämre för varje år. Låt oss undvika att diskutera om vems felet är, eller som Monty Pyton säger; ”Let’s not argue about who killed who”, för det kommer sluta med att vi är tillbaka till 1932, då Per Albin Hanson kom att bilda en socialdemokratisk regering efter ”kohandeln” med Bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet, som än idag verkligen gör namn för just ”kohandel”…).
En åldrande befolkning och ett pensionssystem som är en rest från en förlegad tid har skapat en stor skara pensionärer som enbart får ut en summa knappt över existensminimum. Dagens fattigpensionärer är stora förlorare och även om de själva bär ett visst eget ansvar kan det med fog hävdas att de har blivit lurade av staten; den stat som dels inte uppmärksammat om, uppmuntrat och pushat för ett ökat eget sparande, dels inte varit tydliga och transparenta om vilka summor Astrid ska komma att få efter sina 45 år som arbetande, svensk skattebetalare.
Utöver de pensionärer som känner ett tvång att fortsätta arbeta, finns det även de som vill och mår bra av det. Min morfar, nu 80 år, sade under de första 5–10 åren efter sin pension att han aldrig haft så lite (fri)tid som när han blev pensionär. Även om han inte (löne)arbetade, var det ideellt jobb i diverse föreningar och i andra sammanhang. Jag kan även se hur bekantas bekanta berättar att de ”jobbar lite extra” då och då – ett konsultuppdrag där, en gräsklippning och trädgårdsskötsel där med mera.
Fråga dig själv följande; kommer majoriteten av den svenska befolkningen kunna leva på sin pension? Den del av befolkningen som, tyvärr skall tilläggas, inte är medvetna om kraften av ”time in the market” och som aldrig har velat bekanta sig med sådana ”svåra” (host host) ting såsom (index)fonder, investmentbolag med mera? Lisa och Karl, som lever likt Ugglas ”Kung i baren”? Petter, som ser hur ”alla” köper ett Playstation 5 och en Iphone 12 Pro och väljer att ta ett sms-lån då han inte vill vara ”utanför” (flocken). Som bekant stigger de svenska hushållens skulder och Kronofogden rapporterade att under 2020 kom ungas skulder att nå nya rekord. Nej – i detta fall är rekord något dåligt, så dra tillbaka mungiporna.
Jag kan finna min investering i Veteranpoolen tragikomisk, för i en utopisk, eller i alla fall bättre, värld skulle pensionärer inte behöva arbeta mer än om de verkligen ville. Tyvärr är fallet inte som så och med såväl de som vill, men inte behöver, och de som inte vill, men behöver, är min ansats att denna skara arbetande människor bara kommer att öka. Inte att förglömma är att många av dessa besitter en enorm kompetens inom sin bransch och jag tror att en rekryterare som söker en person för ett ”snabbt, men viktigt, jobb” tar en erfaren, villig, duktig och rutinerad person på 66 år än en knappt utskolad ungdom.
Pensionärer som arbetar gör det inte bara inom trädgårdsskötsel, utan inom alla sektorer och branscher – lyft blicken kring detta. De kan jobba på en bank, på en PR-firma, på ICA, Anticimex med mera.
Den 19 mars anno 2019 kom jag att ta en position i Veteranpoolen AB. Jag var ambivalent till detta, då jag redan hade en viktning mot bemaningssektorn via eWork och SJR. Emellertid kände jag att jag ville investera i/på min teori om de svenska pensionärerna. Dels kan det ses som jag tjänar pengar (avkastning) på bristerna i det svenska pensionssystemet, dels på de pensionärer som vill fortsätta arbeta.
När corona drabbade världen kom, såklart, bolagets aktie att sjunka likt en sten – riskgruppen framför övriga var – och fortsätter så vara - pensionärerna. Som framgår av bilden ökade jag inte i fallet och detta förklaras med det enkla faktum att jag prioriterade andra bolag. Dels är denna position så liten att den knappt syns när helheten studeras, dels har jag, som ovan sagts, redan en stor exponering mot bemaningssektorn. Därtill är detta mer ”ett spel” på just det svenska pensionssystemet + de få relativt den stora massan av pensionärer som vill arbeta.
Likt alltid är Mr. Market en dramaQueen – antingen är allt underbart och solen skiner, eller så är det nattsvart och ett tungt mörker. Hur har det gått för Veteranpoolen under 2020? Svaret stavas enligt nedan, vilket är från bolagets bokslutskommuniké från den 23 februari 2020.
Som framkommer gick det sämre än vid räkenskapsåret 2019, men var detta en katastrof? Var det ett tecken på att skeppet befinner sig vid ruinens brant? Det skulle i och för sig vara komiskt relativt att de även beslutade att dela ut 2,75 kr per aktie, vilket den 23/2 motsvarade en direktavkastning på 14,4 %. Genast var såklart investerarflocken/stammen på plats och aktien steg med 20 procent…
Jag är väl medveten om bemaningsbolagens styrkor och svagheter, dess för- respektive nackdelar. Ty de är inte bättre än sin personal och tappar de sin Tom Brady är risken stor att hela laget faller och någon ny pokal i Super Bowl är det ej tal om. Emellertid har jag svårt att utifrån de fakta som idag ligger på pulpeten se att verksamheten skulle gå under – snarare tvärtom.
Äger du Veteranpoolen? Är jag fel i mina reflektioner?
Pinterest post Q4
Jag har tidigare skrivit om Pinterest och för cirka 2 veckor sedan skrev min kära vän, Matematikern, en mycket, mycket mer genomgående, robust och grundlig analys. Jag rekommenderar dig att läsa båda dessa inlägg i allmänhet, men sistnämndas i synnerhet.
Okej – du hoppade över för det är ju ”jobbigt” att läsa detta… således en kort repetition: Pinterest är ett digitalt bolag som erbjuder en social fotodelningsplattform. Bolagets tjänster nås digitalt via webben, där användarna kan registrera sig med eget konto, och dela med sig av bilder, videos, samt recept. Kunderna består av både privatpersoner och företagsaktörer, som använder bolagets tjänster i marknadsföringssyfte. Störst verksamhet återfinns inom Nordamerika och Europa.
Till skillnad från Facebook, SnapChat, Twitter med flera är detta inte en (social) plattform där man träffas för att dels dunka varandra i ryggen, dels kränka och spä ilska över de som är contrarian till ens egna uppfattningar, sanningar, ideologier et cetera. Istället är detta en plattform där man ges inspiration om b.la. inredning och såklart skapas ett stort ”vill ha/vill köpa nu”-begär. Pinterest kan sin psykologi och alla vet hur man blir i ”den där stunden” när begäret stänger av system 2 och låter system 1 få fritt spelrum. Således har de, sedan sommaren 2020, börjat ett samarbete med Shopify (som även samarbetar med b.l.a Facbook) och integrerat att man kan ”klicka och köpa” snabbt, smidigt och enkelt.
Pinterest, med sin speciella nisch, går ofta under radarn, då det inte är den vanligaste plattformen för gemene man (eller kvinna). Detta är inte dåligt, utan tvärt om. De som blir ”piners” är de som har ett genuint intresse och vet att de får nytta och värde av tjänsten (ta bort de som laddar ned, testar och sedan lämnar då de upptäckte att de ej var för dem). Just avsaknaden av allt, för att citera en svetsare från norr, ”käbbel” gör att bolaget inte blivit lika utsatt för alla hot om diverse regulatoriska insatser om vad som får postas och sägas. Som bekant är just nu Facebook uppe i rätten för sin monopoliska ställning (vilket även gäller Alphabet).
Den fjärde februari kom bolaget med sin Q4:a och denna var inget annat än en ”slam dunk”. En riktigt fullträff som gav eko i aktiekursen, som genast steg med cirka 10 %. I rapporten redovisades bland annat att vinsten steg med 46 % (YoY), att antalet användare steg med 37 % (YoY) samt att man växer såväl globalt som nationellt (USA). Som nedan bilder (från bolagets Q4:a-presentation) visar är detta ett bolag som växer och fokus är på topline, dvs på omsättning. Man är just nu inte intresserade av sådant trams som lönsamhet, utan här är man beredd att fortsätta skyffla in dollares i verksamheten och elda dem lika snabbt som Sveriges regering hinner kalla på dagliga presskonferenser.
”Our strategic priorities for 2021 include content, the Pinner experience, advertiser success and shopping. We plan to invest in these in the coming year. We expect R&D efforts to continue to focus on Pinner product, ad product and measurement investments. We intend to grow our headcount further, in particular to support our international expansion efforts. We also intend to scale our comprehension and brand marketing efforts in 2021. We think these investments will support long-term growth and continue to build the foundations for a scaled business over time.” (Ben Silbermann, VD och grundare)
I bolag likt detta, som är tillväxtorienterade, fokuserar jag främst på omsättning/aktie, eget kapital/aktie samt VPA, med mest fokus på de två förstnämnda. Jag vill också se att tillväxten inte sker på bekostnad om en (för) hög skuldsättning. När bolagets nyckeltal (R12 3 år) analyseras via Börsdata framkommer nedan.
Minst sagt rikrigt fina och imponerande siffror. Jag är mycket positiv till Pinterest fortsatta tillväxt och ser fram emot att få ta del av kommande rapporter. Äger du PINS?
Jag vill ännu en gång dels nämna att du just nu får min bok ”Börspsyklogi – så blir du en bättre investerare” på REA hos förlaget. Priset är 129 riksdaler (ord. 199 kr). Du kan även deltaga i en utlottning om uppföljaren – ”Mer Börspsykologi”, som släpps den 24/3. Du anmäler dig via denna länk.
The Year 1000 - värd sin tid?
För ett par veckor sedan tweetade jag om hur jag, inför den historiekurs jag driver, läste om valda delar ur Frankopans Sidenvägarna (för min recension, klicka här). Jag finner böcker likt nämnda, men även sådana som Sapiens, Big History, Svart Athena och Why Nations Fail är mycket givande att läsa (de flesta av dessa har jag recenserat). Samtliga ryms inom den relativt nya och framväxande genren ”Big History”, vars ambition är att skildra de större och mer långa penseldragen genom historien, snarare än detaljerna. Det syfte som författarna har är att visa hur olika händelser och utvecklingar har skapat olika fjärilsslag (fjärrilseffekten), vilka i sin tur har påverkat till nya händelse och så vidare.
Innan jul kom en ny bok – The Year 1000: When Explorers connected the world and globalization began - inom ämnet ut och jag har länge väntat på denna. Boken är skriven av Valerie Hansen som verkar som historieprofessor på Yale. I sitt bagage har hon b.la. en examen från Harvard.
Boken kommer lägligt iom. de handelskrig som kom att öka kraftigt då Donald Trump svors in som president den 20/1 2016 och i en tid när vi är många som tvivlar på makten och kraften av en globaliserad värld, visar Hansen hur nuvarande situation på intet sätt är ny samt att globaliseringen hittills alltid har övertrumfat det nationnära tillika regionala. Det är inte som så att bakterier eller virus inte har existerat tidigare och vid dessa tillfällen har inte separatismen och isolationen segrat, utan snarare har det globala samspelet ökat!
Genom hela mänsklighetens historia har människan alltid varit nyfiken. En önskan om att söka och finna nya platser, råvaror, kulturer et cetera är något som alltid har funnit med och i oss. Syftet har varit allt från handel till att utbyta tankar, lära sig nya kulturer, språk, religioner et cetera och detta finns kvar än idag, ty inget har ändrats. Jo, en sak som snarare ökar och möjliggör starkare, snabbare och mer omfattande globalisering; tekniken!
Har du läst Sidenvägarna kommer du känna igen mycket i denna bok, men också mycket kommer presenteras ur nya perspektiv. Som Frankophan betonar Hansen Kinas roll såväl då som nu och visar att utan detta väldiga rike skulle vi idag inte ha den utveckling, teknik med mera som vi har. Även om det år 1000, då högmedeltiden var den epok som rådde, inte var som så att ”vanliga människor” reste kors och tvärs likt vore de en Stig Helmer, var det dock tillräckligt med upptäcktsresare och handelsmän som så gjorde och det var deras import tillika export som kom att lägga grunden för hur vi i väst fick kunskap om främmande marker i fjärran Asien.
Hansen är också noga med att hylla samt betona entreprenörer och deras roll – dessa individer som mer såg möjligheter än hinder; de som var agila och dynamiska istället för stela och statiska. Det var dessa som kom att leda globaliseringen och det var således de som kom att dra störst (ekonomisk) nytta av den. Hansen förklarar att exakt detsamma gäller idag; entreprenörer, såväl unga som äldre, är förvisso de som utsätter sig för en stor risk, men också de som dels driver (teknik)utvecklingen framåt, dels de som skor sig på sina ansträngningar.
Har du läst böcker såsom de jag tidigare i inlägget redogjorde för kommer inte mycket att vara nytt, men jag finner ändå de nya perspektiven, exemplen, skildringarna samt betoningarna gör denna bok läsvärd. Om inte annat torde den nog ge pluspoäng att ha i den synliga/offentliga bokhyllan när gäster kommer. Vill du, likt jag, "förstå" hur "allt" hänger samman på ett mer överskådligt och övergripande plan är denna bok väl värd sin tid.