27 Oct, 2020

Börsnedgång och utdelning

Den senaste veckan har svenska börsen gått ner runt 5% vilket genast ökar min lust att köpa aktier. Som tur är kommer det en del utdelningar de närmaste dagarna som ska återinvesteras. Imorgon drygt 6 000 kr från Telia och i övermorgon knappt 2 000 kr från Ratos. Sen kommer Telia med en skvätt till om lite drygt en månad då jag även får från Johnson&Johnson. Utöver det tror jag inte det blir några fler utdelningar i år men det betyder att runt 15 000 kr ska ramla in på kontot den närmaste 1,5 månaden. Nysparandet kommer bli lågt men säg 5 000 kr under resterande del av året. I så fall handlar det om 20 000 kr att köpa aktier för innan årsskiftet.

Just nu har jag inga riktigt bra idéer om vad jag ska lägga fokus på att köpa. Så det lutar åt att det blir mest Investor som återigen börjar handlas i en någorlunda genomsnittlig rabatt om cirka 20%. Den var nere på ovanligt låga 13-15% för några veckor sedan och även om rabatt alltid är rabatt så känns det onödigt att köpa när rabatten är ovanligt låg. Mitt andra stora innehav Industrivärden handlas till ovanligt låg rabatt om 6% så där blir det ingen påfyllning.

Utöver en bas med Investor blir det nog lite småköp i Castellum och Kindred. Får jag riktig idétorka och svårt att hitta något att lägga de sista kronorna på finns alltid Volatis preferensaktie där det numera ligger cirka 20 kr i väntande utdelning som släpps lös så snart reglerna för utdelning i kombination med kortidspermittering möjliggör det. På dagens kurs ska man alltså dra bort 20 kr vilket gör att direktavkastningen är 6,5%. En utdelning som inte kommer höjas. Men 6,5% räcker till 4% årligt uttag, 2% återinvestering för att kompensera för inflation och 0,5% ISK/KF skatt.

Sen börjar det bli dags att se på en grov plan på var 2021 års utdelningar kan återinvesteras och vad det skulle kunna betyda för antalet aktier och därmed utdelning 2022. Detta är ju rena gissningar, men jag tycker det är lite kul att sitta och pilla med det i Excel. Snöbollen rullar på...

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.