12 Jun, 2019

Bostadsort

Som jag skrev i början av veckan har jag varit ute och rekat lite tänkbar bostadsort för framtiden. Eller det är en sanning med modifikation, jag har egentligen varit på en kortare resa för att hälsa på en släkting och passade då på att kolla lite på närområdet för möjligt framtida boende. Jag tänkte hålla er på halster någon dag till innan jag avlöjar orten och sammanställer mina tankar. I kommentarsfältet har det rekommenderats Lidköping och Kungälv, men ingen av dessa orter blev det denna gång kan jag avslöja redan nu. Och Småland, Blekinge och Skåne kollade vi relativt grundligt förra sommaren (med resultatet att Ängelholm och Ystad toppade listan).

Idag tänkte jag nöja mig med att gå igenom lite av grundtankarna till varför vi ens funderar på att flytta.

Kapitalbindning
Huvudskälet till att tanken ens har dykt upp är att vi börjat fundera på att köpa något boende utomlands för att bo där delar av året. Detta är dock fortfarande på väldigt svävande planeringsstadie, men skulle det bli så har vi tänkt att vi behöver vi få loss pengar genom att bo på en billigare ort än Stockholm. Grundtanken har i så fall varit att istället för att ha en bostad för 3 miljoner i Stockholm skulle vi kunna ha en för 1-2 miljoner utomlands och 1-2 miljoner i Sverige. Vi ser helst att vi slipper hyra ut den bostaden som inte används för närvarande.

Skulle det inte bli så att vi vill köpa något utomlands utan nöjer oss med att hyra något 5-10 veckor om året finns egentligen inget större behov av att flytta till något billigare i Sverige. Det är främst en fråga om hur mycket pengar vi vill binda upp i boendet, dvs pengar som inte kan ligga i portföljen och generera kassaflöde. Vår månadskostnad är låg med dagens boende och ska vi bara hyra utomlands är det inga problem att som nu ha några miljoner bundet i vår nuvarnade lägenhet. 

Sen jag slutade jobba har det dock fortsatt komma in pengar i lite högre takt än vi först planerade, eftersom vi medvetet räknade så lågt och försiktigt som möjligt. Jag skrev om detta för några dagar sen att det kanske är rimligt att sikta på 10 miljoner i portföljen istället för de 8 miljoner vi hade räknat med när jag slutade jobba. En variant är så klart att lägga pengar på ett boende till istället för att sikta på att portföljen ska växa till 10 miljoner. Det vill säga vi skulle, om jag fortsätter dra in lite pengar på extrajobb och min fru jobba deltid och utdelningsen återinvessteras 3-4 år till, kunna köpa en bostad i tex Spanien för 1,5 miljon utan att varken behöva nalla på portfljen eller behöva flytta till något billigare i Sverige.

Närhet till aktiviteter
Grejen är att överlag trivs vi bra i både Stockholm och vår nuvarnade bostad. Vi har nära till både butiker och cykelavstånd till både centrala Stockholm och skog/sjö/åkrar. När man inte jobbar finns det gott om aktiviteter som årsstämmor, idrottsevenemang och underhållning i närnheten. Vi känner också en del folk i Stockholm vilket så klart är en fördel. Jag har ingen aning om hur lätt det skulle vara att börja om från noll i en ny stad. Ska man inte jobba träffar man ju inte folk på den vägen, men vi har å andra sidan tid att engagera oss i föreningar och annan verksamhet där man träffar likasinnade. Överlag talar dock aktiviteterna och vännerna till Stockholms fördel.

Väder
När vi pratat om Skåne var tidigare vår och varmare sommar något som vi vägde in som en fördel. Frågan är dock hur stor skillnad det gör. Tittar man på växtlighet etc så finns det ju olika zoner i Sverige, men för en människa bör det vara skit samma om det är 8 eller 9 grader i början av april. Behovet av tidig vår och minskad risk för bakslag i form av slask i april minskar också om man bor utomlands under vintern. Maj till september ser jag ingen fördel med tex Ystad eller Ängelholm jämfört med Stockholm när jag kollar väderstatistiken. Väderfrågan talar dock emot att flytta norrut jämfört med Stockholm.

Hus vs Lägenhet
Ibland lockas vi lite av tanken på att bo i ett eget hus. Jag skulle tycka det var roligt att bygga ett träningsrum i något uthus och min fru lockas lite av att ha en trädgård att fixa med, framförallt den dagen hon inte ska jobba. Och att köpa ett hus i Stockholm känns värdelöst, inte minst kopplat till första punkten om kapitalbindning.

Ja det var lite om bakgrunden till att detta ämne dykt upp. Att vi passar på att titta och fundera på detta redan nu är mest på rent hypotetiskt planeringsstadie. Det är mycket som återstår innan det kan bli aktuellt. Inte minst behöver vi göra mer research kring det här med att eventuellt bo utomlands delar av året. Inget talar för någon flytt inom Sverige under 2019 eller 2020.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.