17 Sep, 2021

Byte Investor A till Investor B

Idag jobbade jag två timmar mellan klockan 12 och klockan 14. Det är inte jätteovanligt, utan jag brukar jobba runt fyra timmar i veckan. Vilket jag tycker är ganska lagom. Dessa två timmars jobb gav totalt runt 500 kr efter skatt, det vill säga 250 kr per timme. Vilket väl är en ganska ok timlön för ett jobb som är fritt och känns roligt.

När jag jobbat klart kollade jag till börsen, något jag gör en till fyra gånger om dagen beroende på hur mycket annat jag har på gång. Jag såg då på min bevakningslista där jag följer ett antal aktier att skillnaden mellan Investor A och Investor B var 70 öre per aktie. För ovanlighetens skull var skillnaden till Investor As fördel. Det vill säga A var dyrare än B. I normala fall brukar det vara tvärt om i Investors fall.

Jag slog då till och bytte ut 4000 Investor A mot Investor B. Anledningen till att jag bara bytte 4000 aktier är att jag och min fru tyvärr har våra Investor-aktier på tre olika konton (vi har var sin ISK och var sin KF). Vilket gör att det blir ett courtage per affär. Jag började därför med det konto där jag har flest antal aktier. Affären att först sälja A-aktierna och sen köpa samma mängd B-aktier tog cirka 2 minuter att genomföra, vilket gav 2 346 kr efter att 198 kr (2x99) dragits i courtage. Timlönen är blir alltså runt 70 000 kr.

Så klart lite surt att vi inte varit förutseende nog att samla alla aktier på ett och samma konto så hade affären kunnat vara dubbelt så stor, då vi totalt äger 8600 Investoraktier. Men å andra sidan var skillnaden mellan A och B-aktien 91 öre vid börsen stängning, jämfört med skillnaden på 64 öre som jag fick. Så det kanske kommer en möjlighet att flytta övriga aktier i början av nästa vecka till ännu bättre mellanskillnad.

På tal om affärens storlek var det lite intressant att volymerna i ordernboken var rätt begränade när jag försökte sälja mina A-aktier. Fram till när jag sålde strax före klockan 15 hade det bara omsatts runt 40 miljoner kronor i A-aktien hela dagen, av vilket jag stått för runt 2%. Och jag fick klippa flera nivåer i orderboken för att få igenom hela min order.

Jag räknar kallt med att kunna byta tillbaka med runt 1 kr i skillnad per aktie åt andra hållet under det närmaste kvartalet. B-aktien brukar nämligen nästan alltid vara dyrare än A-aktien i Investor. Troligtvis beroende på den bristande omsättningen i A-aktien, och skillnaden i röstvärde har mindre betydelse då det ändå blir lite kämpigt att rösta bort Wallenbergarna på nästa stämma. Då till och med jag hade lite problem att få igenom min order på 4000 aktier förstår jag att tex fonder är helt tvingade till att välja B-aktien, vilket troligtvis är förklaringen till att den ofta är lite dyrare.

Kul att jag Twittrade om mitt byte och väldigt många följde efter och gjorde samma byta under eftermiddagen. Men att skillnaden mellan A och B ändå klarade att stå emot och till och med öka. Så ni som ännu inte gjort bytet bör ha goda chanser att göra det på måndag.

Tillägg:
Jag fick väldigt mycket frågor på Twitter och själva logiken bakom ett sånt här byte och hur jag kan veta att B-aktien ska bli dyrare igen. 

Tanken är alltså att i aktier där det över tid växlar om A eller B-aktien är dyrast så kan man göra ett riskfritt byte. Detta eftersom båda aktierna genererar samma utdelning så kommer vi aldrig förlora något långsiktigt på att byta från den dyrare aktien till den billigare. Vi behöver alltså egentligen inte spekulera i om det kommer växla tillbaka någon gång i framtiden utan även om nu A-aktien skulle vara dyrare än B-aktien för all framtid så kommer jag få samma utdelning som jag hade fått utan att byta och dessutom 2 346 kr i handen (hade jag investerat samma belopp hade jag fått lite fler B-aktier än vad jag hade A-aktier och hade alltså för all framtid fått en lite högre utdelning). Affären har räknats hem här och nu. Sen kan det i framtiden komma ett nytt läge att göra fler byten men dessa blir då en ny och separat affär som även den står på egna ben.

Detta är en tydlig skillnad mot att tex analysera att skillnaden mellan ett bolags A-aktie och samma bolags B-aktie brukar vara 20% men nu är den bara 15% och då byta från den billigare B-aktien till den dyrare A-aktien med förhoppning om att skillnaden ska gå tillbaka till 20% igen. Detta kan man så klart också göra, men då är det enligt mig mer spekulation där man försöker spå en framtida utveckling. I fallet där vi byter till en billigare aktie spelar det egentligen ingen roll hur de två aktierna rör sig sinsemellan. Eftersom vi redan här och nu kan räkna hem affären i antingen fler aktier dvs högre framtida utdelning eller samma framtida utdelning plus lite pengar i handen.

Jag tycker här det finns en likhet mellan att köpa investmentbolag till rabatt. Köper vi ett bolag till 10% substansrabatt har vi fått en rabatt och kommer åt framtida utdelningar från portföljbolagen till ett lägre pris. Även om rabatten inte försvinner finns det goda chanser att det blir en bra affär jämfört med att köpa portföljbolagen till fullt pris. Att däremot köpa ett bolag som brukar handlas till 50% premie när premien "bara" är 25% med förhoppning om att premien ska gå tillbaka till 50% är spekulation.

Det går så klart utmärkt att tjäna pengar även på spekulation.

Tillägg 2:
Jag skrev också på Twitter att jag i samband med affären bytte courtageklass och fick frågor även om det.

Det var helt enkelt för att jag i vanliga fall investerar rätt små belopp då jag i stort sett aldrig säljer en aktie utan mest återinvesterar utdelningar. 99% av mina affärer är därför köp på 900-5 000 kr per afär och jag har en courtageklass som passar den storleken på affärer. När jag nu helt plötsligt gör en affär på 800 000 kr behöver jag därför byta courtageklass för att få ett så lågt courtage som möjligt.

Du får helt enkelt räkna på vad som gäller i ditt fall och sen kolla upp vilka villkor din bank/nätmäklare har. Glöm dock inte att räkna in courtagekostnaden i affären så du ser at det är lönt jobbet att byta aktie till den prisskillnad som råder.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.