5 May, 2024

Castellums utdelningspolicy

Uppdaterad:
6 May, 2024

I torsdags efter börsens stängning meddelade fastighetsbolaget Castellum att de satt upp nya finansiella mål och en ny utdelningspolicy. Tidigare var policyn att dela ut minst 50% av förvaltningsresultatet och det nya blir att dela ut minst 25% av förvaltningsresultatet. Nu har man ju delat ut 0% under två år, så jag vet egentligen inte hur mycket till kioksvältare detta besked är.

På fredag morgon kom sedan en i mitt tycke helt ok rapport men aktien gick ner rätt mycket till en början vilket jag gissar till stor del berodde på denna nya policy. Aktien återhämtade sig sedan lite under dagen. Castellum är för vår del portföljens fjärde största rena aktieinnehav med en vikt på knappt 4% av portföljen. 

För mig är det ingen större fråga om de delar ut 25 eller 50% av förvaltningsresultatet då portföljen består av en blandning av fonder utan utdelning och aktier med utdelning. Så det kommer alltid behöva bli en kombination av utdelning och försäljning den dagen pengarna ska användas. Hellre en låg utdelning som kan stiga över tid än en hög utdelning några år och seda plötsligt en nyemission där nya pengar ska stoppas in.

Nu har det varit en tuff period för fastighetsbolagen med högre räntor och högre avkastningskrav som inneburit att värdet på fastigheterna skrivits ner. Det här borde varit utmärkta tider för en stark spelare att köpa fastigheter från stressade konkurrenter, men Castellum tar det försiktigt. Man har hållit inne utdelningen två år, tagit in pengar i nyemission och sålt en del hus och på detta sätt betalat av 16 miljarder i skuld. Belåningsgraden är nu 38% och bolaget har 24 miljarder i tillgänglig likviditet. Och prio verkar alltså inte vara att fyndköpa fastigheter av desperata bolag med högre belåningsgrad, utan fokus framåt ska vara att sakta men säkert bygga nya hus i sin egen projektportfölj.

Jag tror det här blir helt ok över tid och behåller mina aktier, jag har till och med köpt en liten post i min pensionsportfölj där jag är lite mer aktiv och kan tänka mig köpa och sälja med högre frekvens. Risken bör vara relativt låg med denna försiktiga inställning från bolagets ledning. I takt med att räntan blir något lägre under andra halvåret i år och förhoppningsvis sen stabiliserar sig på en lägre nivå än dagens och de sakta men säkert bygger fler hus så bör förvaltningsresultatet växa. Och kanske kan vi från och med nästa år få runt 3 kronor om året i utdelning.

Castellum bygger ett nytt polishus i Göteborg som ska vara klart slutet av 2025 och ska då ge 40 miljoner om året i hyresintäkt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.