24 Apr, 2020

Denna månads sparande

Idag var det lön för de flesta som jobbar som anställda och får lön den 25e. En dag som var helig för mig under många år men som de senaste 2,5 åren nästan helt tappat sin betydelse. Jag har sedan dess inte haft någon måndagslön utan plockat ut lite pengar ur min firma när möjlighet funnits och min frus lön har till stor del gått till att betala räkningar och övriga löpande kostnader som har gjort att vi kunnat låta aktier och fonder ligga i fred och återinvestera utdelningar. Vilket har gjort att den 25e och att vänta in lönen på kvällen den 24e som tidigare var månadens höjdpunkt nu tappat sin betydelse. 

Men nu har vi sänkt våra kostnader till följt av färre restaurangbesök och andra aktiviteter de senaste månaderna. Vi har dessutom slutat stoppa undan pengar till utlandsresor eftersom de blivit inställda. Detta gör att vi helt plötsligt räknar med att få runt 15 000 kr över varje månad. Under februari och mars köpte vi aktier för så mycket vi bara kunde. Nu har dock börsen studsat upp lite så arbetet med att bygga upp en buffert på sparkonto som gör att vi klarar oss 1,5 år istället för planerade 1 år vid framtida kriser när/om vi inte längre har några inkomster alls när den kommer. Sänker vi då dessutom våra kostnader lite så blir det inga problem att klara sig i över 2 år och kan vi dessutom tjäna lite nya pengar så kanske vi kan hålla oss flytade 3 år eller mer utan att behöva utarma portföljen vid stora nedgångar bara genom att jobba någon timme i veckan. 

Det gör att vi nu kommande månaderna kommer köpa aktier för 3 000 kr i månaden och stoppa in resten som bör bli minst 10 000 kr på sparkonto. Så får vi se hur länge denna låga utgiftsnivå håller i sig. 3 000 kr i månaden är ju inget som påverkar portföljen jättemycket men då jag fått förtroendet att sköta aktieportföljen och tycker det är kul att köpa aktier så har återigen 25e fått lite av sin charm tillbaka.

Idag började jag med att läsa en del i Castellums rapport mellan kl 8 och 9 och jag tyckte det såg bra ut. Tänkte att den går säkert upp minst 5% i öppningen. Det spelar ju mindre roll när man ska öka innehavet av Castellum med 0,3% om man köper på 150 eller 170 kr men tyckte det var lite roligt att den öppnade så försiktigt så jag kunde knipa några aktier till ok pris.

Som jag skrev i veckan blev jag även som vanligt sugen på Investor när jag läste deras Q1-rapport i veckan. Så resten av pengarna gick in där och det blev ingen lika fantastisk affär på 8 timmars sikt. Men på 40 år tror jag det blir minst lika bra som Castellum. Så det återstår drygt 8 000 börsdagar innan utvärderingen egentligen ska ske.

Kul att köpa aktier, men det blev ett kortvarigt nöje då pengarna var slut ungefär 5 minuter över 9 den första dagen. Innan det är dags för 2-3 nya småköp vid den 25e om en månad kommer jag dock även få lite utdelningar i Fortum och Volati Pref. Kanske att även Nordea vågar dela ut.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.